Fix díj helyett százalék! Mennyit bukhatsz az előtörlesztésen?

Pénzcentrum
2008. augusztus 4. 05:55

A különböző lakáshitel-konstrukciók rengetegében ember legyen a talpán, aki eligazodik, és képes eldönteni, hogy melyik lesz számára legalkalmasabb. A helyzetet ráadásul csak tovább bonyolítja, hogy egyes részleteket hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, különösen mikor a kiválasztott álomlakás már annyira elvakít minket, hogy másra sem tudunk gondolni, csak hogy végre hitelhez jussunk.

Ráadásul újabban egyre másra rukkolnak elő a bankok olyan ajánlatokkal, amiben szinte minden egyszeri költségtől megkímélnek minket és még a törlesztő részletek sem tűnnek olyan rémisztőnek. Érdemes ilyenkor azonban a dolgok mélyére nézni, gyaníthatjuk ugyanis, hogy mindezt nem valami karitatív ihlettől megszállva teszik.

Az egyik fontos részlet a szerződésmódosítás, vagyis az elő- vagy végtörlesztés költsége, amire a hitel felvételekor sokan csak legyintenek, mondván: a legfontosabb, hogy most keveset kelljen fizetnem. Ez azonban nem biztos, hogy okos döntés, hiszen még a bankok is elismerik, hogy 2-3 évente érdemes körülnézni a piacon, jobb ajánlat reményében, amit nem biztos, hogy a hitelező bankunknál fogunk megtalálni. Márpedig ekkor igen borsos árat fizethetünk, különösen, ha nem fix összegről, hanem a fennmaradó tőketartozás százalékában meghatározott díjról van szó, ami egy 10 millió forintos hitelnél akár 400 ezer forint is lehet.

Utánajártunk ezért, hogy az egyes bankok milyen díjakkal büntetik azon ügyfeleiket, akik hűtlen módon más bankhoz szeretnék átvinni hiteleiket, vagy egyszerűen csak meg szeretnék gyorsítani a tartozásuk lerovását.

Mivel több bank is arról számolt be az elmúlt néhány hónapban, hogy jelentősen nőtt - sőt egyes esetekben elérte a nyugat-európai 20 %-os szintet - az elő- és végtörlesztések száma a hitelportfoliójukra vetítve, sokan erre úgy reagáltak, hogy megemelték a szerződésmódosítási díjakat, vagy akciós termékek esetében ahhoz a feltételhez kötötték ezek igénybevételét, hogy a szerződés 3-5 éven belül nem bontható fel, magyarul nem élhet az ügyfél végtörlesztési jogával.

Éppen ezért azt is megvizsgáltuk, hogy mennyiben változtattak az elmúlt néhány hónapban az egyes bankok ezeken a díjakon, illetve milyen irányban és mértékben. A figyelembe vett bankok közül a CIB, az Erste, a K&H és a Raiffeisen módosított díjszabásán január óta, van amelyik fix díjról a törlesztéssel arányos díjra tért át, van amelyik a minimálisan fizetendő fix összeget emelte meg, de akad olyan eset is, ahol korábban százalékos formában adták meg a díjak mértékét, mostanra azonban már minimális fix összeget is elkérnek a szorgalmas törlesztőtől.

A forint-, illetve devizaalapú hitelek esetén általában nem tesznek különbséget a bankok a szerződésmódosítási díjakat illetően, azonban az már lényegesebb kérdés, hogy államilag támogatott, vagy egyéb hitelt szeretnénk előtörleszteni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szintén ritka, hogy különböző díjat számítanának fel az elő-, illetve végtörlesztés esetén, ugyanis ezek között nincs lényeges különbség, ahol azonban mégis eltérő díjszabást alkalmaznak, ott az utóbbi többe kerül, mivel ekkor valószínűbb, hogy egyúttal ügyfelet is veszít a bank.

Minden esetben járjunk utána annak is, hogy az előtörlesztési díj (százalék) az előtörlesztett összegre, vagy a fennálló tőketartozásra vonatkozik-e, ez ugyanis igen nagy összegbeli különbséget okozhat.

Ami még eltérést okozhat az egyes bankok ajánlatai között, hogy mikor érvényesítik a szerződésmódosítási díjat, egyes intézetek esetében ugyanis előfordulhat, hogy csak a futamidő első néhány évében kell ezért fizetni, később pedig már nem, vagy jóval kevesebbet.

Mindig olvassuk el tehát az apróbetűs részeket, ha nem szeretnénk később a néhány száz ezres "büntetés" láttán meglepődni. Még egy szempontot azonban ne tévesszünk szem elől, mikor bankot, illetve hitelkonstrukciót választunk, méghozzá azt, hogy a havonta fizetett törlesztő részletekben mekkora a tőke, a kamatok és egyéb díjtételek aránya. Azoknál a hiteleknél, melyeknél az elején csak kamatot és banki költségeket fizetünk előfordulhat, hogy még évek múltán sem csökken a tőketartozásunk, ami aztán igazi hidegzuhanyhoz is vezethet, mikor végtörlesztéskor kiderül, hogy még a teljes hitelállományra ki kell fizetnünk a díjat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm