8 °C Budapest

Mi lesz veled, ha nyugdíjas leszel?

Pénzcentrum
2007. október 1. 12:00

A kulcskérdés a hozzájárulás Gyakran hallani arról, hogy az idősek számának emelkedésével fenntarthatatlanná válik a nyugdíjrendszer, megváltozik az egyes társadalmak korfája, az időseket nem lesznek képesek fenntartani a fiatalok egy felosztó-kiróvó elven alapuló rendszerben. Mindemellett arról már sokkal kevesebb szó esik, hogy az idősebb korosztály milyen hozzáadott értékkel járul hozzá az egyes országok gazdaságához, illetve annak teljesítményéhez, pedig ennek mértéke nem is olyan elhanyagolható, legalábbis a HSBC Insurance, valamint az Oxford Institute of Ageing közös a nyugdíjkérdés jövőjét vizsgáló tanulmányából ez derül ki.

A tanulmány három aspektusból vizsgálta az egyes országok nyugdíjasainak életét, annak minőségét, mégpedig a gazdasági, családi élethez való hozzájárulás, a családi élet és az egészség szempontjából. Összesen 21 ország 21 ezer 40 és 79 éves lakóját kérdezték meg élethelyzetükkel kapcsolatosan.

Nem csupán kapnak, adnak is

Az általánosan elterjedt vélemény az, hogy a nyugdíjasok már nem aktív részesei a gazdasági életnek, a társadalomnak pedig róluk is (ahogyan a gyermekekről is) gondoskodnia kell. A tanulmány talán némelyeknek meglepő eredményt mutat, ugyanis a nyugdíjas korú lakosság egyáltalán nem "teher", hanem tetemes mennyiségű munkával járul hozzá a világ országainak gazdaságához.

Ez a hozzájárulás, illetve munkavégzés döntően három típusra osztható, az önkéntes munkára, a fizetett munkavégzésre, valamint a családon belül végzett gyakorlati jellegű munkára, illetve pénzbeni hozzájárulásra.

Önkéntesség

A megkérdezettek mintegy harmada nyilatkozott úgy, hogy jelenleg is önkénteskedik, vagy az elmúlt időszakban végzett önkéntes munkát. Azok között, akik aktívan végeznek ingyenmunkát, több mint 50 százalék hetente legalább fél napot foglalkozik ezzel.

Általában megállapítható, hogy minél fejlettebb gazdaságot vizsgálunk, annál magasabb az önkéntes munkát végzők aránya. Az érett társadalmú gazdaságokban ezért tehát az önkéntesség jó indikációja lehet a társadalomhoz való kötődésnek, míg az átalakuló országokban az önkéntesség még inkább egyfajta luxus.

Ahogyan az egyes országokban, úgy az egyes korcsoportokban is változó, hogy mennyire hajlandóak önkénteskedni a nyugdíjasok. Az alábbi ábráról leolvasható az a tendencia, amely például Nagy-Britanniában is érvényesül, hogy az idősebb korcsoporthoz tartozók nagyobb arányban végeznek ingyen munkát. Ez egyébként a felmérés szerint általában Európára és Észak-Amerikára jellemző.


 

 

 Forrás: HSBC, Oxford Institute of Ageing


Azt, hogy az önkéntes munka mennyit jelenthet egy-egy ország számára, csak becsülni lehet. Így például, ha azt vesszük alapul, hogy Nagy-Britanniában a 60 évnél idősebbek hozzávetőlegesen 18 millió órát dolgoznak hetente önkéntesként, amely évente 792 millió órát jelent, az a brit minimálbérrel számolva 4,2 milliárd font évente, vagyis 1,5 ezer millió forint.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nyugdíjasok, mint fizetett munkaerő

Tisztán kimutatható az összefüggés az életkor és a fizetett munkavégzés között, a 70 év felettiek 11 százaléka, a 60 év felettiek harmada, az ötven év felettiek majdnem kétharmada, míg a negyvenesek közel háromnegyede végez valamilyen fizetett munkát.

A 60 év felettiek csoportjában megfigyelhető, hogy az érett társadalmakban nagyobb arányban dolgoznak, mint az átalakulókban. Az egyes országokban ugyanakkor ettől az átlagtól igencsak eltérő képet kaphatunk, így például Franciaországban meglepően alacsony azoknak az aránya, akik a három legidősebb korcsoportban munkát végeznek.

A tanulmány szerint az eltérések az egyes országok különböző politikájára vezethetőek vissza, amelyek a korai nyugdíjazást, illetve a nyugdíjrendszert érintik, valamint a korcsoportok egészségi állapota is ehhez kapcsolható.

Az idősebbek, mint a család támasza

És természetesen arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az idősebb korosztály, mint nagyszülő, szülő, illetve testvér, segítséget nyújt családon belül is, legyen szó az unokákra való vigyázásról, vagy akár a nehezebb időszakokban való anyagi kisegítésről.

A 40, és az 50 év felettiek mintegy harmada, a 60 és 70 év felettiek negyede nyújtott valamilyen gyakorlati segítséget a megkérdezést megelőző fél évben. A pénzügyi segítségnyújtás terén az arány a 40 és 50 év felettieknél 41 százalék, a 60 és 70 év felettieknél pedig 33 százalék.

Fontos kérdések: családi élet és egészség

Családi élet a nyugdíjas években

Az elmúlt évtizedek során jelentős változásokon ment keresztül az egyes országok társadalma. A csökkenő születésszám és az esetlegesen emelkedő halálozási arány miatt egyre nagyobb problémát jelent az elöregedés. Ennek révén megfigyelhető az érett társadalmakban a családmodellek átalakulása, több generáció, de kevesebb taggal képviselteti magát egy-egy családban.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem