10 °C Budapest

További öt évvel kellene emelni a nyugdíjkorhatárt?

Pénzcentrum
2007. szeptember 25. 13:00

Egy tegnap megjelent tanulmány arra figyelmeztet, hogy az iparosodott országok lakosságának elöregedése komoly munkaerőhiányhoz és a munkabérek jelentős növekedéséhez vezethet, ha a vállalatoknak nem sikerül a képzett, tapasztalatokkal rendelkező, de nyugdíj előtt álló munkavállalókat maradásra bírnia.

A Towers Perrin által készített tanulmány szerint a világ legfejlettebb gazdasági hatalmait tömörítő G7 államaiban 2016-ra az 50 éven felüliek aránya a lakosság 39 százalékára rúg majd, szemben az 1996-ban jellemző 30 százalékos aránnyal. A társadalom elöregedésével párhuzamosan a munkaképes korúak (15-49 éves korosztály) arány 45 százalékra zsugorodik.

A jelenség a szakértők szerint komoly hiányhoz vezethet a szakképzett munkaerő piacán, mely minden bizonnyal erős nyomást fog gyakorolni a munkabérekre, így a bérjellegű költségek tetemes növekedésére számíthatnak a fiatalokat előnyben részesítő vállalkozások.

A bérek növekedése azonban csak az egyik okozat, ennél jelentősebb problémát jelent, hogy a társadalom elöregedése együtt jár a várható életkor folyamatos hosszabbodásával. 1980-ban egy 65 éves férfi várhatóan 13-15 évet élt nyugdíjazása után, 2001-re azonban a nyugdíjazáskor várható életkor további 2-3 évvel kitolódott.

Ez jelentős megterhelést jelent a fejlett országok társadalombiztosítási rendszerében, a probléma egyetlen lehetséges megoldását a nyugdíjban töltött évek lerövidítése jelenti. A szakértők szerint a rendszer fenntarthatóságához arra kellene rábírni a nyugdíjkorhatáron állókat, hogy legalább öt esztendővel hosszabbítsák meg az aktívan töltött időt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A társadalom elöregedése legérzékenyebben az alacsonynak mondható, 60 éves nyugdíjkorhatárral rendelkező Japánt, illetve Olaszországot érinti. Japánban az 50 és 64 év közötti munkavállalók aránya eléri a 72 százalékot. A társadalombiztosítási rendszer fenntarthatóságát tekintve pedig az sem jelent örömhírt, hogy a japán munkavállalók élnek a legtovább.

Az 50 és 64 év közöttiek aránya az Egyesült Királyságban, Kanadában, Németországban és az Egyesült Államokban is magas, 60 százalék körüli. De míg ezekben az országokban gyarapodik a munkaképes lakosság, addig Japánban ezen a fronton is zsugorodás tapasztalható.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?