20 °C Budapest

Miből lesz pénzed nyugdíjasként - mit lát az OTP?

Pénzcentrum
2007. szeptember 26. 05:55

Nemrégiben adtunk hírt az OTP Életjáradék Zrt. által bevezetett újdonságokról, plusz szolgáltatásokról. Ennek kapcsán beszélgettünk Hild Imrével, az OTP Életjáradék Zrt. vezérigazgatójával, akit többek között a hazai piacról, az életjáradék helyzetéről kérdeztünk.

Pénzcentrum:Ön mekkorára becsüli a hazai járadékpiac méretét?

Hild Imre: Becslésünk szerint 450-500 milliárdos piacról beszélhetünk.

Pénzcentrum:Kik veszik igénybe jellemzően az Életjáradék Programot?

Hild Imre: Általában az egyedülállóak körében népszerű a program, ügyfeleink kétharmada ebből a körből került ki, míg egyharmaduk családos. Emellett többségében a fővárosiak csatlakoznak az Életjáradék Programhoz, a budapesti és vidéki szerződéseink szintén kétharmad egyharmad arányban oszlanak meg. Tapasztalatunk szerint jelentős visszatartó erő, hogy egyelőre nem történt meg az életjáradék piac törvényi szabályozása..

Pénzcentrum:Mi lehet az oka, hogy az egyedülállóak mellett a családosok is igénybe veszik az életjáradékot?
Hild Imre: Vannak olyan házaspárok, akiknek nincs örököse, vagy a szülők és gyermek közötti kapcsolat nem felhőtlen, illetve az is előfordul, hogy a gyermek nem számít az ingatlanra.

Pénzcentrum:Ön osztja azt a véleményt, hogy még több szolgáltató elférne ezen a piacon?

Hild Imre: Véleményem szerint folyamatosan fejlődő szolgáltatásokra van szükség, ennek szellemében idén ősszel számos újítást, pluszszolgáltatást kínálunk az életjáradék mellé.

Pénzcentrum:Gondolkodnak a fordított jelzáloghitel bevezetésén?

Hild Imre: Természetesen vizsgáljuk a bevezetés lehetőségét, a piacra lépés időpontja stratégiai döntés. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ez a konstrukció bizonyos kamatkörülmények között működik. A legtöbb ügyfél nem tudja mit jelent, hogy 7-8 vagy 15 évig 10 százalékos kamat rakódik rá a 40 százalékos első kifizetésre. Ez már a második évben 44, és folyamatosan emelkedik tíz százalékkal, amelyet a tulajdonjog átadásánál vissza kell fizetni. A fordított jelzáloghitel önmagában egy életképes termék, de nem pontos versenytársa az életjáradéknak. Az életjáradék nagyon hosszú távra - egy életre - szól, a jelzálogjáradék véleményem szerint akkor jó, ha 3-5 éven belül kiváltja az ember.

Pénzcentrum:Önöknek mekkora a piaci részesedésük és mit szeretnének elérni?

Hild Imre: Az OTP Életjáradék Zrt. mintegy ezer ügyfelével és 10 milliárd fölötti ingatlanállományával hozzávetőlegesen 40%-os piaci részesedéssel rendelkezik. Kiemelkedő eredményeket értünk el Pécsett, Nyíregyházán, Debrecenben, Miskolcon, az iparosodott városokban, ahol nagyobb számban vannak épített lakások, mint családi házak, a lakásokhoz ugyanis kevésbé ragaszkodnak az emberek. Az ingatlanjaink 80 százaléka egyébként lakás, 20 százaléka pedig családi ház.
Célunk az 50 százalékos részzesedés elérése, nyugodt, biztos, kiegyensúlyozott piac építése.

Pénzcentrum:Önök szerint hogyan lehet elérni az új ügyfeleket?

Hild Imre: Az OTP Életjáradéknak tekintettel a Csoport piaci ismertségére viszonylag könnyű dolga van. Ez jelentős előny a továbblépés szempontjából is.

Pénzcentrum:Vidéken nehezebb elérni az ügyfeleket. Önök hogyan próbálnak meg bizalmat kelteni?

Hild Imre: Kiterjedt fiókhálózattal rendelkezünk az ország egész területén. Szolgáltatásainkat több mint 600 helyen lehet igénybe venni, ahol felkészült szakemberek állnak az érdeklődők rendelkezésére. Vannak értékesítési akcióink, emellett kiemelt hangsúlyt fektetünk a személyes kapcsolattartásra, de nem elhanyagolható, hogy ügyfeleink folyamatosan adják tovább a pozitív tapasztalataikat másoknak.

Pénzcentrum:Mekkora az ügyfelek várható átlagos élettartama?

Hild Imre: Közel 73,2 év. Ez a teljes szerződött ügyfélállományra vonatkozik, nem teszünk különbséget férfiak, nők között.

Pénzcentrum:Ez kapcsolódik az uniszex árazáshoz is?

Hild Imre: Igen.

Pénzcentrum:Ennek van-e valamilyen negatív következménye valamelyik nemre nézve, h? Hiszen a férfiak átlagosan rövidebb ideig élnek.

Hild Imre: Igaz, hogy statisztikailag a nők tovább élnek, de ez alapján nem teszünk különbséget az emberek között, mi koréveket számítunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Pénzcentrum:Önök szerint mi az a várható élettartam, amikor a portfolió volatilitása stabilizálódhat?

Hild Imre: A portfolió volatilitása folyamatosan csökken, hiszen minél nagyobbak vagyunk, annál kezelhetőbb a kockázat. Elemzéseink alapján 1000 szerződés fölött érjük el a stabilitást, de abban az esetben, ha megvan már például 1500 szerződés, várni kell egy évet, és abból fogunk látni egy körülbelüli kiválási arányszámot. Ezt az arányszámot tudjuk majd összehasonlítani a társadalmi átlaggal, és ekkor tudjuk megállapítani, hogy a kettő hogyan viszonyul egymáshoz.

Pénzcentrum:Az értékbecslés Önöknél hogyan zajlik?

Hild Imre: A jelzálogbank értékbecslőivel dolgozunk. Az esetek döntő többségében az értéktérképes előzetes adatbázisból készült számok alapján készül el a becslés. Ha valakinek van saját értékbecslése, azt bemutatjuk a jelzálogbank kompetenciaközpontjának, és előfordulhat, hogy elfogadják. Nem célunk, hogy nyomott értékeken szerződjünk.

Pénzcentrum:Önök meghatározták, hogy mennyi lehet a maximális kezdeti kifizetés?

Hild Imre: A maximum 33 százalék. Az átlag 21-22 százalék. Azonban fontos, hogy az ügyfél tisztában legyen vele, amennyiben kevesebb az előleg, magasabb járadékban részesül. Arra is volt már példa, hogy valaki kiharcolta a 33 százalékot, azonban a kifizetés után nem tudta, hogy mit kezdjen vele.

Pénzcentrum:Említette korábban, hogy idén több újdonsággal is megjelennek.

Hild Imre: Valóban, több új szolgáltatást vezettünk be igazodva az ügyfél igényekhez. Ilyenek például a gondozással, egészségügyi ellátással kapcsolatos szolgáltatásaink, illetve megvalósult a házi távriasztás bevezetése, életjáradék-kártya, amellyel kedvezményesen lehet vásárolni.

Pénzcentrum:Igényelhető Önöknél a jelzáloghitelt kiváltó életjáradék. Mekkora az érdeklődés ez iránt?

Hild Imre: Ez a járadékforma is elérhető, de az érdeklődés csekély, öt százalék körüli.

Pénzcentrum:Várható ebben növekedés?

Hild Imre: Eddigi tapasztalataink alapján nem. Általában azok élnek ezzel a lehetőséggel, akik hitelt vettek fel, azonban nem tudják fizetni a törlesztő-részleteket. Ilyenkor mi átvállaljuk az adósságot, törlesztjük a hitelt, s mikor lejár a futamidő, onnantól kezdve életjáradékot kap az ügyfél.

Pénzcentrum:Sokan tartanak attól, hogy mi történik, ha nem tudják folyósítani a járadékot. Milyen garanciát vállalnak?

Hild Imre: Ez a probléma inkább a nem banki hátterű cégeknél állhat fenn. Azt kell megérteni, hogy az

Strukturális garancia
Az OTP Életjáradék Zrt. 100 százalékos tulajdonosa és finanszírozója az OTP Bank Nyrt. A jegyzett tőke 500 millió forint.
ingatlan készpénzként funkcionálhatna, de nem funkcionál, mivel illikvid eszköz. Ezért fontos, hogy ugyanaz legyen a tulajdonos és a finanszírozó. A strukturális garancia véleményem szerint az egyik legjobb lehetőség.

Pénzcentrum:Ha egy ügyfél meggondolja magát, hogyan tud kiszállni?

Hild Imre: Nem nagyon volt rá példa, hogy valaki ki akart volna szállni, de előfordult, hogy valami speciális egyedi körülmény merült fel.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 7. 16:05
Ettől a hónaptól Tóth Bence a TV2 Csoport új pénzügyi igazgatója, míg Hajós Andrea az Igazgatóság el...
Bankmonitor  |  2023. június 7. 13:23
Ha most vágnál bele életed egyik legnagyobb kalandjába, hogy felépítsd az otthonod, nem vagy könnyű...
Kiszámoló  |  2023. június 7. 13:14
Úgy egy órája hívott egy nő, “az OTP bank rögzített vonalán”, hogy arról tájékoztasson,...
Holdblog  |  2023. június 7. 12:33
A Toyota nem áll be a “minden azonnal legyen elektromos!” kórusba, a vállalat szerint ez...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?