19 °C Budapest

Korai nyugdíj? - Megéri még várni...

Pénzcentrum
2007. szeptember 19. 09:15

Majd negyedével többen igényelték nyugdíjuk megállapítását az év első nyolc hónapjában mint tavaly. Ez összesen 12 ezerrel több kérelmet jelent. Aki tehát teheti, és eddig nem élt volna a lehetőséggel, az még az idei feltételekkel kérheti időskori járandóságának kiszámítását.

Magas azok aránya, akik még választhatnak. A nyugdíjba menetel kora ugyanis már eddig is nagyjáéból megfelelt az előrehozott nyugdíjas kor átlagának: a nőknél 57,5 év, a férfiaknál alig valamivel 60 fölött volt az átlag. Az ONYF szakértői szerint azonban az eddigi adatok alapján még korántsem állítható teljes bizonyossággal, hogy az év egészében jelentősen nő majd a nyugdíjat igénylők száma.

Végleges adat arra, hogy idén hányan kérik öregségi nyugdíjuk megállapítását legkorábban jövő év júliusában várható. Ennek oka, hogy fél évre visszamenőleg nyújtható be a nyugdíjigénylés. Így elképzelhető, hogy többen megvárják az idei béremelkedés alakulását - hiszen a valorizáció jövőre már a nyugdíjazást megelőző évig kiterjed -, és ennek ismeretében döntenek, hogy kérik-e az ellátást, vagy tovább dolgoznak.

A rokkantsági nyugdíj megállapítására benyújtott igények az év első nyolc hónapjában viszont nagymértékben csökkentek. A szakértők véleménye szerint ennek hátterében a rokkantnyugdíjazás rendszerének beharangozott változása okozta bizonytalanság lehet.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?