Korai nyugdíj? - Megéri még várni...

Pénzcentrum
2007. szeptember 19. 09:15

Majd negyedével többen igényelték nyugdíjuk megállapítását az év első nyolc hónapjában mint tavaly. Ez összesen 12 ezerrel több kérelmet jelent. Aki tehát teheti, és eddig nem élt volna a lehetőséggel, az még az idei feltételekkel kérheti időskori járandóságának kiszámítását.

Magas azok aránya, akik még választhatnak. A nyugdíjba menetel kora ugyanis már eddig is nagyjáéból megfelelt az előrehozott nyugdíjas kor átlagának: a nőknél 57,5 év, a férfiaknál alig valamivel 60 fölött volt az átlag. Az ONYF szakértői szerint azonban az eddigi adatok alapján még korántsem állítható teljes bizonyossággal, hogy az év egészében jelentősen nő majd a nyugdíjat igénylők száma.

Végleges adat arra, hogy idén hányan kérik öregségi nyugdíjuk megállapítását legkorábban jövő év júliusában várható. Ennek oka, hogy fél évre visszamenőleg nyújtható be a nyugdíjigénylés. Így elképzelhető, hogy többen megvárják az idei béremelkedés alakulását - hiszen a valorizáció jövőre már a nyugdíjazást megelőző évig kiterjed -, és ennek ismeretében döntenek, hogy kérik-e az ellátást, vagy tovább dolgoznak.

A rokkantsági nyugdíj megállapítására benyújtott igények az év első nyolc hónapjában viszont nagymértékben csökkentek. A szakértők véleménye szerint ennek hátterében a rokkantnyugdíjazás rendszerének beharangozott változása okozta bizonytalanság lehet.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?