3 °C Budapest

Ma döntenek a jövő évi költségvetésről: 2008-ban mire költ a kormány?

Pénzcentrum
2007. szeptember 26. 14:48

Ma véglegesíti a kormány a 2008-as büdzsét, amely az ideinél 25 százalékkal kisebb hiánnyal készült. A minisztériumok és más szervek összességében kevesebbet kapnak adóforintjainkból, a nyugdíjasok, családi támogatásban vagy szociális segélyben részesülők viszont többet. Továbbá plusz forrásokat is adnak az ellenőrző hatóságoknak létszámfejlesztésre - közölte az Index.hu

1240 milliárd forint lesz jövőre az egész államháztartás hiánya, központi költségvetésestől, tb-alapostól, elkülönített állami pénzalapostól és önkormányzatostól. Legalábbis a Pénzügyminisztérium egy olyan 2008. évi költségvetési törvénytervezetet terjeszt ma be a kormány elé másodszori tárgyalásra, amelyben ez az összeg szerepel a lapunk birtokába került dokumentumok tanúsága szerint.

A kabinet múlt héten már egyeztetett a jövő évi büdzséről, ma pedig végleg rábólintanak a kormánytagok, hogy pénteken az Országgyűléshez beterjessze azt Veres János szakminiszter. Ezért minimális korrekciók még elképzelhetők a mai kormányülésen az Index által megszerzett törvénycsomagon, de lényegi változás minden bizonnyal már nem lesz.

Többlet lesz a tb-ben és az elkülönített pénzalapoknál

Az idei várható deficitnél úgy 25 százalékkal kisebb hiányt terveznek. Ez pedig úgy jön össze a fent említett négy alrendszer teljesítményéből, hogy messze a legnagyobb javulás a legnagyobb pénzeszsáknál, a központi költségvetésnél következik majd be - ha persze valóra is válnak az elképzelések. Ez az alrendszer 1138 milliárd forinttal fog többet költeni bevételeinél a törvény normaszöveg-tervének értelmében. (A 9034 milliárdos kiadási főösszeggel szemben 7896 milliárdos bevételi főösszeg szerepel.)

A helyi önkormányzatoknál lesz még mínuszban az egyenleg, 109 milliárddal. Az elkülönített állami pénzalapok 5 milliárdos, a tb-alapok pedig szabad szemmel alig érzékelhető mértékű, 2 milliárd forintos többletet produkálhatnak.

A fent említett 1240 milliárdos pénzforgalmi deficithez 4,1 százalékos GDP-arányos eredményszemléletű hiány tartozik. Ez a szám már ismerős lehet, mivel Veres János épp egy hete, a jövő évi költségvetést is a napirendjére tűző kormányülés után jelentette be, hogy ennyire tervezik a 2008-as egyenleget. Ha ezt be is tartják, akkor a konvergencia programban vállaltnál jobb szaldóval zárhatja az évet a kormány jövőre is - ahogyan tette azt tavaly és fogja tenni idén elég nagy valószínűséggel, szemben a megelőző jó pár esztendő gyakorlatával.

A minisztériumok helyzete

A 12 minisztériumból és a további 11 szervezetből összesen 16 fejezetgazda több pénzhez - támogatási előirányzathoz - jut a beszedett adókból és egyéb díjakból, mint idén. Kettőnél szinten marad a támogatási summa, ötnél pedig visszaszorul az apanázs.
Például a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatási összege 2 milliárd forinttal apadt, a csökkenés pedig éppen az uniós források máshol történő feltüntetésével magyarázható.

A GKM 2007-es támogatása csaknem félről - egészen pontosan 45 százalékáról - kénytelen lemondani. Ez abszolút értelemben is nagy tétel: a 600 milliárd forint helyett csak 329 milliárdot kap a közösből. Persze megvan ennek a magyarázata. Míg idén 111 milliárd forintos tőkeemelést kellett végrehajtani a MÁV-ban, és 205 milliárdot emészt fel az idei sztrádaépítési program, addig jövőre a vasút tőkeemelését nem kell megismételni a tervek szerint, és a sztrádaberuházások az idei felét emésztik csak fel, vagyis ezáltal nyomban 213 milliárdos támogatás-csökkentés volt indokolt Kókáéknál.

A környezetvédelmi tárcájának a büdzséje pedig az idei kétharmadára zsugorodik, vagyis Fodor 25 milliárdja bánja a támogatásmérséklést. A citromdíj harmadik helyezettje pedig az önkormányzati és területfejlesztési tárca a maga 7 százalékos mínuszával.

Jó lesz a nyugdíjasoknak

Ha azt nézzük, milyen feladatokra akar többet költeni a kabinet, a sor nem változik az ideihez képest. Több jut elsősorban nyugdíjakra, aztán családtámogatásra és szociális segélyekre, valamint az uniós projektek társfinanszírozására. (Lakástámogatást azonban néhány tízmilliárddal kevesebből is meg lehet oldani a terv szerint, mert a támogatott lakáshitel-állomány apad.)

A törvény normaszövegéből az is kiderül, hogy előre láthatóan csaknem 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Ez 4,5 százalékos infláció és 5,2 százalékos nettó keresetemelkedés miatt lesz így.

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?