Ma döntenek a jövő évi költségvetésről: 2008-ban mire költ a kormány?

Pénzcentrum
2007. szeptember 26. 14:48

Ma véglegesíti a kormány a 2008-as büdzsét, amely az ideinél 25 százalékkal kisebb hiánnyal készült. A minisztériumok és más szervek összességében kevesebbet kapnak adóforintjainkból, a nyugdíjasok, családi támogatásban vagy szociális segélyben részesülők viszont többet. Továbbá plusz forrásokat is adnak az ellenőrző hatóságoknak létszámfejlesztésre - közölte az Index.hu

1240 milliárd forint lesz jövőre az egész államháztartás hiánya, központi költségvetésestől, tb-alapostól, elkülönített állami pénzalapostól és önkormányzatostól. Legalábbis a Pénzügyminisztérium egy olyan 2008. évi költségvetési törvénytervezetet terjeszt ma be a kormány elé másodszori tárgyalásra, amelyben ez az összeg szerepel a lapunk birtokába került dokumentumok tanúsága szerint.

A kabinet múlt héten már egyeztetett a jövő évi büdzséről, ma pedig végleg rábólintanak a kormánytagok, hogy pénteken az Országgyűléshez beterjessze azt Veres János szakminiszter. Ezért minimális korrekciók még elképzelhetők a mai kormányülésen az Index által megszerzett törvénycsomagon, de lényegi változás minden bizonnyal már nem lesz.

Többlet lesz a tb-ben és az elkülönített pénzalapoknál

Az idei várható deficitnél úgy 25 százalékkal kisebb hiányt terveznek. Ez pedig úgy jön össze a fent említett négy alrendszer teljesítményéből, hogy messze a legnagyobb javulás a legnagyobb pénzeszsáknál, a központi költségvetésnél következik majd be - ha persze valóra is válnak az elképzelések. Ez az alrendszer 1138 milliárd forinttal fog többet költeni bevételeinél a törvény normaszöveg-tervének értelmében. (A 9034 milliárdos kiadási főösszeggel szemben 7896 milliárdos bevételi főösszeg szerepel.)

A helyi önkormányzatoknál lesz még mínuszban az egyenleg, 109 milliárddal. Az elkülönített állami pénzalapok 5 milliárdos, a tb-alapok pedig szabad szemmel alig érzékelhető mértékű, 2 milliárd forintos többletet produkálhatnak.

A fent említett 1240 milliárdos pénzforgalmi deficithez 4,1 százalékos GDP-arányos eredményszemléletű hiány tartozik. Ez a szám már ismerős lehet, mivel Veres János épp egy hete, a jövő évi költségvetést is a napirendjére tűző kormányülés után jelentette be, hogy ennyire tervezik a 2008-as egyenleget. Ha ezt be is tartják, akkor a konvergencia programban vállaltnál jobb szaldóval zárhatja az évet a kormány jövőre is - ahogyan tette azt tavaly és fogja tenni idén elég nagy valószínűséggel, szemben a megelőző jó pár esztendő gyakorlatával.

A minisztériumok helyzete

A 12 minisztériumból és a további 11 szervezetből összesen 16 fejezetgazda több pénzhez - támogatási előirányzathoz - jut a beszedett adókból és egyéb díjakból, mint idén. Kettőnél szinten marad a támogatási summa, ötnél pedig visszaszorul az apanázs.
Például a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatási összege 2 milliárd forinttal apadt, a csökkenés pedig éppen az uniós források máshol történő feltüntetésével magyarázható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A GKM 2007-es támogatása csaknem félről - egészen pontosan 45 százalékáról - kénytelen lemondani. Ez abszolút értelemben is nagy tétel: a 600 milliárd forint helyett csak 329 milliárdot kap a közösből. Persze megvan ennek a magyarázata. Míg idén 111 milliárd forintos tőkeemelést kellett végrehajtani a MÁV-ban, és 205 milliárdot emészt fel az idei sztrádaépítési program, addig jövőre a vasút tőkeemelését nem kell megismételni a tervek szerint, és a sztrádaberuházások az idei felét emésztik csak fel, vagyis ezáltal nyomban 213 milliárdos támogatás-csökkentés volt indokolt Kókáéknál.

A környezetvédelmi tárcájának a büdzséje pedig az idei kétharmadára zsugorodik, vagyis Fodor 25 milliárdja bánja a támogatásmérséklést. A citromdíj harmadik helyezettje pedig az önkormányzati és területfejlesztési tárca a maga 7 százalékos mínuszával.

Jó lesz a nyugdíjasoknak

Ha azt nézzük, milyen feladatokra akar többet költeni a kabinet, a sor nem változik az ideihez képest. Több jut elsősorban nyugdíjakra, aztán családtámogatásra és szociális segélyekre, valamint az uniós projektek társfinanszírozására. (Lakástámogatást azonban néhány tízmilliárddal kevesebből is meg lehet oldani a terv szerint, mert a támogatott lakáshitel-állomány apad.)

A törvény normaszövegéből az is kiderül, hogy előre láthatóan csaknem 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Ez 4,5 százalékos infláció és 5,2 százalékos nettó keresetemelkedés miatt lesz így.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem