Ma döntenek a jövő évi költségvetésről: 2008-ban mire költ a kormány?

Pénzcentrum
2007. szeptember 26. 14:48

Ma véglegesíti a kormány a 2008-as büdzsét, amely az ideinél 25 százalékkal kisebb hiánnyal készült. A minisztériumok és más szervek összességében kevesebbet kapnak adóforintjainkból, a nyugdíjasok, családi támogatásban vagy szociális segélyben részesülők viszont többet. Továbbá plusz forrásokat is adnak az ellenőrző hatóságoknak létszámfejlesztésre - közölte az Index.hu

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

1240 milliárd forint lesz jövőre az egész államháztartás hiánya, központi költségvetésestől, tb-alapostól, elkülönített állami pénzalapostól és önkormányzatostól. Legalábbis a Pénzügyminisztérium egy olyan 2008. évi költségvetési törvénytervezetet terjeszt ma be a kormány elé másodszori tárgyalásra, amelyben ez az összeg szerepel a lapunk birtokába került dokumentumok tanúsága szerint.

A kabinet múlt héten már egyeztetett a jövő évi büdzséről, ma pedig végleg rábólintanak a kormánytagok, hogy pénteken az Országgyűléshez beterjessze azt Veres János szakminiszter. Ezért minimális korrekciók még elképzelhetők a mai kormányülésen az Index által megszerzett törvénycsomagon, de lényegi változás minden bizonnyal már nem lesz.

Többlet lesz a tb-ben és az elkülönített pénzalapoknál

Az idei várható deficitnél úgy 25 százalékkal kisebb hiányt terveznek. Ez pedig úgy jön össze a fent említett négy alrendszer teljesítményéből, hogy messze a legnagyobb javulás a legnagyobb pénzeszsáknál, a központi költségvetésnél következik majd be - ha persze valóra is válnak az elképzelések. Ez az alrendszer 1138 milliárd forinttal fog többet költeni bevételeinél a törvény normaszöveg-tervének értelmében. (A 9034 milliárdos kiadási főösszeggel szemben 7896 milliárdos bevételi főösszeg szerepel.)

A helyi önkormányzatoknál lesz még mínuszban az egyenleg, 109 milliárddal. Az elkülönített állami pénzalapok 5 milliárdos, a tb-alapok pedig szabad szemmel alig érzékelhető mértékű, 2 milliárd forintos többletet produkálhatnak.

A fent említett 1240 milliárdos pénzforgalmi deficithez 4,1 százalékos GDP-arányos eredményszemléletű hiány tartozik. Ez a szám már ismerős lehet, mivel Veres János épp egy hete, a jövő évi költségvetést is a napirendjére tűző kormányülés után jelentette be, hogy ennyire tervezik a 2008-as egyenleget. Ha ezt be is tartják, akkor a konvergencia programban vállaltnál jobb szaldóval zárhatja az évet a kormány jövőre is - ahogyan tette azt tavaly és fogja tenni idén elég nagy valószínűséggel, szemben a megelőző jó pár esztendő gyakorlatával.

A minisztériumok helyzete

A 12 minisztériumból és a további 11 szervezetből összesen 16 fejezetgazda több pénzhez - támogatási előirányzathoz - jut a beszedett adókból és egyéb díjakból, mint idén. Kettőnél szinten marad a támogatási summa, ötnél pedig visszaszorul az apanázs.
Például a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatási összege 2 milliárd forinttal apadt, a csökkenés pedig éppen az uniós források máshol történő feltüntetésével magyarázható.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A GKM 2007-es támogatása csaknem félről - egészen pontosan 45 százalékáról - kénytelen lemondani. Ez abszolút értelemben is nagy tétel: a 600 milliárd forint helyett csak 329 milliárdot kap a közösből. Persze megvan ennek a magyarázata. Míg idén 111 milliárd forintos tőkeemelést kellett végrehajtani a MÁV-ban, és 205 milliárdot emészt fel az idei sztrádaépítési program, addig jövőre a vasút tőkeemelését nem kell megismételni a tervek szerint, és a sztrádaberuházások az idei felét emésztik csak fel, vagyis ezáltal nyomban 213 milliárdos támogatás-csökkentés volt indokolt Kókáéknál.

A környezetvédelmi tárcájának a büdzséje pedig az idei kétharmadára zsugorodik, vagyis Fodor 25 milliárdja bánja a támogatásmérséklést. A citromdíj harmadik helyezettje pedig az önkormányzati és területfejlesztési tárca a maga 7 százalékos mínuszával.

Jó lesz a nyugdíjasoknak

Ha azt nézzük, milyen feladatokra akar többet költeni a kabinet, a sor nem változik az ideihez képest. Több jut elsősorban nyugdíjakra, aztán családtámogatásra és szociális segélyekre, valamint az uniós projektek társfinanszírozására. (Lakástámogatást azonban néhány tízmilliárddal kevesebből is meg lehet oldani a terv szerint, mert a támogatott lakáshitel-állomány apad.)

A törvény normaszövegéből az is kiderül, hogy előre láthatóan csaknem 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Ez 4,5 százalékos infláció és 5,2 százalékos nettó keresetemelkedés miatt lesz így.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07