Kifizetik a 13. havi nyugdíjat, és visszamenőleg emelnek is....

Pénzcentrum
2007. október 1. 16:32

A nyugdíjak és nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások 2007. novemberi visszamenőleges hatályú kiegészítő emeléséről, valamint a 2007. évi tizenharmadik havi nyugdíj második részletének kifizetéséről jelent meg tájékoztatás az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2007. november 1-jétől a 2007. január 1-je előtt megállapított saját jogú és hozzátartozói nyugdíjak összegei - ideértve a baleseti rokkantsági nyugdíjat és a baleseti hozzátartozói nyugdíjakat is - 2,4 százalékkal emelkednek. A 2006. december 31-ét követően megállapított hozzátartozói nyugellátások, valamint a baleseti hozzátartozói nyugellátások összegeit a megállapításuk időpontjától kezdődően szintén 2,4 százalékkal kell emelni, feltéve, hogy az elhunyt jogszerző nyugellátását 2007. január 1-je előtt állapították meg.

A mezőgazdasági szövetkezeti járadékban, a mezőgazdasági szakszövetkezeti növelt összegű járadékban, valamint a baleseti járadékban részesülők szintén 2,4 százalékos mértékű emelésben részesülnek.

A nyugdíjemelés mértékével megegyezően ugyancsak november hónaptól emelkednek a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások összegei. 2,4 százalékkal emelkedik az átmeneti járadék, illetve a havi 81 390 forintot el nem érő egészségkárosodási járadék összege azzal, hogy az egészségkárosodási járadék összege az emelést követően sem haladhatja meg a havi 81 390 forintot.

A rokkantsági járadék havi összege 730 forinttal, a házastársi pótlék összege 450 forinttal, a házastárs utáni jövedelempótlék összege 310 forinttal növekedik. A rendszeres szociális járadék emelése az életkortól függően történik, nevezetesen a 2007. december 31-ig 62. életévüket betöltő nők, illetve férfiak esetében 690 forinttal, egyéb esetekben 590 forinttal növekszik a járadék havi összege.

Szintén 2,4 százalékkal emelkednek a nyugellátásokkal együtt folyósított - a politikai okból elítéltek rehabilitációjához kapcsolódó - egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel, valamint a semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó kiegészítések, illetve az 1991. évi XII. törvény alapján megszüntetett nyugdíj-kiegészítés helyébe lépett pótlékok összegei. A nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék összeghatára havi 129.300 forintra emelkedik, de a hozzátartozói jogon folyósított pótlék havi összege a 64.650 forintot nem haladhatja meg.

A nyugdíjak és a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások összegei 2007. január 1-jei visszamenőleges hatállyal emelkednek.

A tizenharmadik havi nyugellátást a tárgyév november hónapra járó nyugellátás összegének alapján kell megállapítani. A tizenharmadik havi nyugdíj a november havi nyugellátás összegének 100 százaléka. Az Országgyűlés döntése szerint a tizenharmadik havi nyugdíj tárgyévi összegét 2004. évtől kezdődően két részletben kell kifizetni.

2007. március hónapban már megtörtént az érintettek részére a tizenharmadik havi nyugdíj 2007. évre esedékes első részletének folyósítása. 2007. november hónapban a tizenharmadik havi nyugdíj összege megegyezik a november hónapban járó nyugdíj 100 százalékának és a 2007. március hónapban már folyósított részösszegének különbözetével. A tizenharmadik havi nyugdíj 2007. november hónapban kifizetendő részösszege tehát tartalmazza a kiegészítő nyugdíjemelést is, mert a november hónapra járó nyugdíj már emelt összegben kerül folyósításra. A tizenharmadik havi nyugdíj második részlete azonban nem lehet kevesebb, mint a november havi nyugdíj fele.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az előzőek szerinti ellátások emelése hivatalból történik, kivéve a 2006. december 31-ét követően és 2007. november 1-jét megelőzően megszűnt ellátásokat, mert ezekben az esetekben a visszamenőlegesen járó kiegészítő emelés utalására a jogosultak, illetve elhalálozásuk esetén a hozzátartozók vagy az örökösök írásbeli kérelme alapján kerülhet sor.

Az érintettek a 2007. november havi emelt ellátásukat, a 2007. január 1-jétől október 31-ig terjedő időre visszamenőlegesen, legfeljebb 10 hónapra járó kiegészítő emelést, valamint a tizenharmadik havi nyugdíjrész összegét egy nyugellátási utalványon kapják kézhez.

A 2007. november hónapban esedékes ellátások (a tárgyhavi emelt ellátás, a legfeljebb tíz havi emelési különbözet és a tizenharmadik havi nyugdíjrész) postai úton történő kézbesítése érdekében a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a fővárosban és a nagyobb városokban november 5-én, egyéb településeken november 8-án intézkedik, így ennek figyelembe vételével a Magyar Posta Rt. a fővárosban és a nagyobb városokban november 8-án, egyéb településeken pedig november 13-án kezdi meg a nyugdíjak kifizetését.

A pénzintézeti számlával rendelkezők esetében a 2007. november hónapban esedékes ellátások banki jóváírása legkésőbb 2007. november 13-ig megtörténik.

Az ellátások emeléséről a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság hivatalból gondoskodik, tehát az érintett nyugdíjas vagy járadékos személynek külön kérelmet nem kell benyújtania.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?