7 °C Budapest

Kifizetik a 13. havi nyugdíjat, és visszamenőleg emelnek is....

Pénzcentrum
2007. október 1. 16:32

A nyugdíjak és nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások 2007. novemberi visszamenőleges hatályú kiegészítő emeléséről, valamint a 2007. évi tizenharmadik havi nyugdíj második részletének kifizetéséről jelent meg tájékoztatás az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján.

2007. november 1-jétől a 2007. január 1-je előtt megállapított saját jogú és hozzátartozói nyugdíjak összegei - ideértve a baleseti rokkantsági nyugdíjat és a baleseti hozzátartozói nyugdíjakat is - 2,4 százalékkal emelkednek. A 2006. december 31-ét követően megállapított hozzátartozói nyugellátások, valamint a baleseti hozzátartozói nyugellátások összegeit a megállapításuk időpontjától kezdődően szintén 2,4 százalékkal kell emelni, feltéve, hogy az elhunyt jogszerző nyugellátását 2007. január 1-je előtt állapították meg.

A mezőgazdasági szövetkezeti járadékban, a mezőgazdasági szakszövetkezeti növelt összegű járadékban, valamint a baleseti járadékban részesülők szintén 2,4 százalékos mértékű emelésben részesülnek.

A nyugdíjemelés mértékével megegyezően ugyancsak november hónaptól emelkednek a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások összegei. 2,4 százalékkal emelkedik az átmeneti járadék, illetve a havi 81 390 forintot el nem érő egészségkárosodási járadék összege azzal, hogy az egészségkárosodási járadék összege az emelést követően sem haladhatja meg a havi 81 390 forintot.

A rokkantsági járadék havi összege 730 forinttal, a házastársi pótlék összege 450 forinttal, a házastárs utáni jövedelempótlék összege 310 forinttal növekedik. A rendszeres szociális járadék emelése az életkortól függően történik, nevezetesen a 2007. december 31-ig 62. életévüket betöltő nők, illetve férfiak esetében 690 forinttal, egyéb esetekben 590 forinttal növekszik a járadék havi összege.

Szintén 2,4 százalékkal emelkednek a nyugellátásokkal együtt folyósított - a politikai okból elítéltek rehabilitációjához kapcsolódó - egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel, valamint a semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó kiegészítések, illetve az 1991. évi XII. törvény alapján megszüntetett nyugdíj-kiegészítés helyébe lépett pótlékok összegei. A nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék összeghatára havi 129.300 forintra emelkedik, de a hozzátartozói jogon folyósított pótlék havi összege a 64.650 forintot nem haladhatja meg.

A nyugdíjak és a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások összegei 2007. január 1-jei visszamenőleges hatállyal emelkednek.

A tizenharmadik havi nyugellátást a tárgyév november hónapra járó nyugellátás összegének alapján kell megállapítani. A tizenharmadik havi nyugdíj a november havi nyugellátás összegének 100 százaléka. Az Országgyűlés döntése szerint a tizenharmadik havi nyugdíj tárgyévi összegét 2004. évtől kezdődően két részletben kell kifizetni.

2007. március hónapban már megtörtént az érintettek részére a tizenharmadik havi nyugdíj 2007. évre esedékes első részletének folyósítása. 2007. november hónapban a tizenharmadik havi nyugdíj összege megegyezik a november hónapban járó nyugdíj 100 százalékának és a 2007. március hónapban már folyósított részösszegének különbözetével. A tizenharmadik havi nyugdíj 2007. november hónapban kifizetendő részösszege tehát tartalmazza a kiegészítő nyugdíjemelést is, mert a november hónapra járó nyugdíj már emelt összegben kerül folyósításra. A tizenharmadik havi nyugdíj második részlete azonban nem lehet kevesebb, mint a november havi nyugdíj fele.

Az előzőek szerinti ellátások emelése hivatalból történik, kivéve a 2006. december 31-ét követően és 2007. november 1-jét megelőzően megszűnt ellátásokat, mert ezekben az esetekben a visszamenőlegesen járó kiegészítő emelés utalására a jogosultak, illetve elhalálozásuk esetén a hozzátartozók vagy az örökösök írásbeli kérelme alapján kerülhet sor.

Az érintettek a 2007. november havi emelt ellátásukat, a 2007. január 1-jétől október 31-ig terjedő időre visszamenőlegesen, legfeljebb 10 hónapra járó kiegészítő emelést, valamint a tizenharmadik havi nyugdíjrész összegét egy nyugellátási utalványon kapják kézhez.

A 2007. november hónapban esedékes ellátások (a tárgyhavi emelt ellátás, a legfeljebb tíz havi emelési különbözet és a tizenharmadik havi nyugdíjrész) postai úton történő kézbesítése érdekében a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a fővárosban és a nagyobb városokban november 5-én, egyéb településeken november 8-án intézkedik, így ennek figyelembe vételével a Magyar Posta Rt. a fővárosban és a nagyobb városokban november 8-án, egyéb településeken pedig november 13-án kezdi meg a nyugdíjak kifizetését.

A pénzintézeti számlával rendelkezők esetében a 2007. november hónapban esedékes ellátások banki jóváírása legkésőbb 2007. november 13-ig megtörténik.

Az ellátások emeléséről a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság hivatalból gondoskodik, tehát az érintett nyugdíjas vagy járadékos személynek külön kérelmet nem kell benyújtania.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 10:33
Újraindul a Frizbi, Hajdú Péter másfél évtizedes múlttal rendelkező műsora.
Holdblog  |  2022. december 5. 05:59
Full disclosure: nem vagyok nagy kedvelője a városunk járdáit teleszemetelő bérelhető elektromos rol...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?