2 °C Budapest

Csődöt mondtak a nyugdíjasok - ennek már a fele se tréfa

Pénzcentrum
2007. október 1. 10:05

Az első lakásvásárlók és a változó kamatozású hitellel rendelkezők után most újabb társadalmi csoportot sebez meg a hitelválság: a rendkívüli mértékben eladósodott nyugdíjas réteg ugyanis az aktív lakosságnál nehezebben viseli a szigorodó hitelfelvételi feltételeket és a kockázat függvényében árazott kamatok emelkedését.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Wilkins Kenedy által készített felmérés szerint az elmúlt öt esztendőben megduplázódott a fogyasztói csődeljáráshoz folyamodó nyugdíjasok száma az Egyesült Királyságban. Manapság a fogyasztói csődeljárások 7 százalékában érintettek a nyugdíj közelében állók, vagy már nyugdíjas korúak, szemben a 2002-ben jellemző 3 százalékos mértékkel.

A problémát a felmérést készítő cég szakembere szerint a 2003-as törvényváltoztatás okozza, mely az adó- és a nyugdíjrendszert is alapjaiban változtatta meg, lehetetlenné téve, hogy a nyugdíjasok pontos képet kapjanak arról, hogy mekkora jövedelemre számíthatnak, ha a nyugdíjkorhatárt elérve feladják korábbi munkájukat.

A későbbiekben kezelhetetlennek bizonyuló hitelek közül azonban sokat nem a nyugdíjkorhatár elérése előtt (hosszú távú lakáscélú hitelek), hanem a nyugdíj után vettek fel. A pénzintézetek az elmúlt öt esztendőben az erős emelkedést mutató ingatlanárak mellett, fedezet alapon, a nyugdíjasok számára is magas finanszírozási arány mellett hiteleztek. A válság első jeleire azonban ez a korcsoport rögtön azok közé került, akik esetében a hitelezési politika szigorodott, a kamatok pedig növekedtek.

A dinamikusan növekvő ingatlanárak mellett a hitelezési politika fellazulását indokolta az is, hogy az 1990-es évek végén a nyugdíjak huzamosabb ideig az energia- és az élelmiszerárak növekedési üteménél gyorsabb emelkedést mutattak. Amellett, hogy a nyugdíjak növekedési üteme az aktív lakosság keresetbővülését is meghaladta.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A 2003-as szabályozás változása és az amerikai piacon kialakult hitelválság átgyűrűzése azonban oda vezetett, hogy egy emelkedő kamatkörnyezetben, a hitelezési politika szigorodása mellett a nyugdíjak növekedése már nem tudta megállni a helyét, és nem tudott biztos megélhetést nyújtani az eladósodott nyugdíjasoknak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59