-2 °C Budapest

Csődöt mondtak a nyugdíjasok - ennek már a fele se tréfa

Pénzcentrum
2007. október 1. 10:05

Az első lakásvásárlók és a változó kamatozású hitellel rendelkezők után most újabb társadalmi csoportot sebez meg a hitelválság: a rendkívüli mértékben eladósodott nyugdíjas réteg ugyanis az aktív lakosságnál nehezebben viseli a szigorodó hitelfelvételi feltételeket és a kockázat függvényében árazott kamatok emelkedését.

A Wilkins Kenedy által készített felmérés szerint az elmúlt öt esztendőben megduplázódott a fogyasztói csődeljáráshoz folyamodó nyugdíjasok száma az Egyesült Királyságban. Manapság a fogyasztói csődeljárások 7 százalékában érintettek a nyugdíj közelében állók, vagy már nyugdíjas korúak, szemben a 2002-ben jellemző 3 százalékos mértékkel.

A problémát a felmérést készítő cég szakembere szerint a 2003-as törvényváltoztatás okozza, mely az adó- és a nyugdíjrendszert is alapjaiban változtatta meg, lehetetlenné téve, hogy a nyugdíjasok pontos képet kapjanak arról, hogy mekkora jövedelemre számíthatnak, ha a nyugdíjkorhatárt elérve feladják korábbi munkájukat.

A későbbiekben kezelhetetlennek bizonyuló hitelek közül azonban sokat nem a nyugdíjkorhatár elérése előtt (hosszú távú lakáscélú hitelek), hanem a nyugdíj után vettek fel. A pénzintézetek az elmúlt öt esztendőben az erős emelkedést mutató ingatlanárak mellett, fedezet alapon, a nyugdíjasok számára is magas finanszírozási arány mellett hiteleztek. A válság első jeleire azonban ez a korcsoport rögtön azok közé került, akik esetében a hitelezési politika szigorodott, a kamatok pedig növekedtek.

A dinamikusan növekvő ingatlanárak mellett a hitelezési politika fellazulását indokolta az is, hogy az 1990-es évek végén a nyugdíjak huzamosabb ideig az energia- és az élelmiszerárak növekedési üteménél gyorsabb emelkedést mutattak. Amellett, hogy a nyugdíjak növekedési üteme az aktív lakosság keresetbővülését is meghaladta.

A 2003-as szabályozás változása és az amerikai piacon kialakult hitelválság átgyűrűzése azonban oda vezetett, hogy egy emelkedő kamatkörnyezetben, a hitelezési politika szigorodása mellett a nyugdíjak növekedése már nem tudta megállni a helyét, és nem tudott biztos megélhetést nyújtani az eladósodott nyugdíjasoknak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19