5 °C Budapest

Küzdenek a hölgyek a hitelekkel...

Pénzcentrum
2007. augusztus 29. 14:00

Egy új tanulmány szerint annak ellenére, hogy a férfiak átlagosan kétszer nagyobb pénzmennyiséggel gazdálkodnak, mint a hölgyek, utóbbi csoporthoz tartozók általában nagyobb gondban vannak hiteleik kifizetésével, mint férfitársaik.

A felmérést egyébként a Fawcett Society készítette, amely nyíltan kampányol a hölgyek esélyegyenlőségéért. Most úgy gondolták, a fedezetlen hitelek között érdemes egy kicsit vizsgálódniuk.

Megnézték, mi a helyezet a kölcsönök, hitelkártyák, utánvételes postai rendelések háza táján, s azt találták, hogy a fiatal hölgyek általában hajlamosabbak a késedelembe esésre, sőt sajnálatos módon arra is, hogy a drágább fizetési megoldásokat válasszák.

Ennek oka természetesen egyáltalán nem abban keresendő, hogy esetleg a hölgyek többet és meggondolatlanul költekeznének. Sokkal inkább arról van szó, hogy a hitelfizetési gondba kerülők egyedülálló szülők, netán részmunkaidőben dolgoznak csupán miközben valamely családtagukról gondoskodnak, s végül, de nem utolsó sorban egyszerűen kevesebbet keresnek férfitársaiknál.

A pénzügyi kultúra alacsony szintje ugyanakkor nemektől függetlenül minden hitelfelvevőt érzékenyen érinthet, hiszen megfelelő háttérismeretek hiányában hajlamosabbak az emberek számukra előnytelenebb konstrukciókat is elfogadni.

Magyarországon éppen e célból nemrégen került kihirdetésre, hogy a középoktatásban már tantárgy lesz a pénzügyekből. Angliában sem ártana jobban felkészíteni az iskolából kilépő diákokat, hiszen egy felmérés szerint a brit felnőttek 10 százaléka megbukna a náluk az érettségi részét is képező lakossági pénzügyi vizsgán.

Nálunk egyébként előfordul, hogy a hölgyek valamely hitelintézet kiemelt célcsoportját is képezik. Sőt, még egy hónapig igényelhető Mikrohitel Program kifejezetten női vállalkozók részére, a vállalkozásfejlesztési alapítványokon keresztül.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?