12 °C Budapest

Küzdenek a hölgyek a hitelekkel...

Pénzcentrum
2007. augusztus 29. 14:00

Egy új tanulmány szerint annak ellenére, hogy a férfiak átlagosan kétszer nagyobb pénzmennyiséggel gazdálkodnak, mint a hölgyek, utóbbi csoporthoz tartozók általában nagyobb gondban vannak hiteleik kifizetésével, mint férfitársaik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A felmérést egyébként a Fawcett Society készítette, amely nyíltan kampányol a hölgyek esélyegyenlőségéért. Most úgy gondolták, a fedezetlen hitelek között érdemes egy kicsit vizsgálódniuk.

Megnézték, mi a helyezet a kölcsönök, hitelkártyák, utánvételes postai rendelések háza táján, s azt találták, hogy a fiatal hölgyek általában hajlamosabbak a késedelembe esésre, sőt sajnálatos módon arra is, hogy a drágább fizetési megoldásokat válasszák.

Ennek oka természetesen egyáltalán nem abban keresendő, hogy esetleg a hölgyek többet és meggondolatlanul költekeznének. Sokkal inkább arról van szó, hogy a hitelfizetési gondba kerülők egyedülálló szülők, netán részmunkaidőben dolgoznak csupán miközben valamely családtagukról gondoskodnak, s végül, de nem utolsó sorban egyszerűen kevesebbet keresnek férfitársaiknál.

A pénzügyi kultúra alacsony szintje ugyanakkor nemektől függetlenül minden hitelfelvevőt érzékenyen érinthet, hiszen megfelelő háttérismeretek hiányában hajlamosabbak az emberek számukra előnytelenebb konstrukciókat is elfogadni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarországon éppen e célból nemrégen került kihirdetésre, hogy a középoktatásban már tantárgy lesz a pénzügyekből. Angliában sem ártana jobban felkészíteni az iskolából kilépő diákokat, hiszen egy felmérés szerint a brit felnőttek 10 százaléka megbukna a náluk az érettségi részét is képező lakossági pénzügyi vizsgán.

Nálunk egyébként előfordul, hogy a hölgyek valamely hitelintézet kiemelt célcsoportját is képezik. Sőt, még egy hónapig igényelhető Mikrohitel Program kifejezetten női vállalkozók részére, a vállalkozásfejlesztési alapítványokon keresztül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?