3 °C Budapest

Lemaradóban vagyunk - ez még egy ideig így is marad

Pénzcentrum
2007. július 26. 10:44

2002 ősze óta minden év tavaszán és őszén megjelenik a GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal Europe közös tanulmánya, a Befektetési Barométer, melynek során Európa - köztük régiónk, és Magyarország - és Amerika vagyoni helyzetét, a pénzügyi befektetési formák pozícióját, illetve a várakozásokat.

A felmérés, melynek során mintegy 11 445 személyt kérdeztek meg, nem tartalmazza a társadalom felső 5 százalékának vagyoni helyzetére vonatkozó mutatószámokat, vagyis, mint azt Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató Intézet igazgatója elmondta, az adatok a "mainstream" társadalmi rétegek megtakarításainak alakulását vizsgálják.

A legutóbbi, tavaly őszén készített felméréshez képest nagy mértékű elmozdulás a vagyoni helyzetben nem tapasztalható, ugyanakkor az igazgató fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem lehet elvonatkoztatni az aktuális gazdaságpolitika alakulásától, melyek hatással bírnak a megtakarításokra.

Kozák Ákos szerint a kutatás a pénzügyi kultúra mutatójának is tekinthető, melynek alapján elmondható, hogy viszonylag alacsony ennek színvonala hazánkban, mind Közép-Európához, mind Nyugat-Európához képest.

Az igénybevett megtakarítási formák tekintetében sem tapasztaltak számottevő mértékű változást a kutatást végzők, a többség továbbra is az alacsony kockázattal járó befektetésekben bízik. Magyarországon kiugróan magas, 76 százalék azoknak az aránya, akik nem vesznek igénybe semmilyen megtakarítási formát, de nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a felmérés csak a pénzügyi befektetési formákat vizsgálta, tehát az ingatlanbefektetések nem szerepelnek ezekben az adatokban.

A jövőre vonatkozóan nagyon kevesen, a válaszadók mindössze 5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kevesebbet fog megtakarítani az elkövetkező 1 év során az elmúlt 12 hónaphoz viszonyítva.

Kozák Ákos szerint tehát lemaradásban vagyunk, megmaradt a rés Nyugat-Európához képest. Az igazgató nem vár változást, vagy csupán nagyon minimális átrendeződés várható. Véleménye szerint amennyiben mégis lesz mozgás, akkor is negatív irányú visszarendeződés várható. A változásra csak hosszú távon lehet számítani, de markáns vásárlóerő-növekedésre volna szükség a pénzügyi kultúra megváltoztatásához.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 16:38
Instagram-videóban számolt be az RTL Reggelijétől a napokban elküldött műsorvezető a távozása körülm...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Kiszámoló  |  2022. november 28. 09:48
A hétvégén Zakopaneben voltunk a családdal. Két dolog tűnt fel. Az egyik az euronetes automaták elké...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?