Lemaradóban vagyunk - ez még egy ideig így is marad

Pénzcentrum
2007. július 26. 10:44

2002 ősze óta minden év tavaszán és őszén megjelenik a GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal Europe közös tanulmánya, a Befektetési Barométer, melynek során Európa - köztük régiónk, és Magyarország - és Amerika vagyoni helyzetét, a pénzügyi befektetési formák pozícióját, illetve a várakozásokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A felmérés, melynek során mintegy 11 445 személyt kérdeztek meg, nem tartalmazza a társadalom felső 5 százalékának vagyoni helyzetére vonatkozó mutatószámokat, vagyis, mint azt Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató Intézet igazgatója elmondta, az adatok a "mainstream" társadalmi rétegek megtakarításainak alakulását vizsgálják.

A legutóbbi, tavaly őszén készített felméréshez képest nagy mértékű elmozdulás a vagyoni helyzetben nem tapasztalható, ugyanakkor az igazgató fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem lehet elvonatkoztatni az aktuális gazdaságpolitika alakulásától, melyek hatással bírnak a megtakarításokra.

Kozák Ákos szerint a kutatás a pénzügyi kultúra mutatójának is tekinthető, melynek alapján elmondható, hogy viszonylag alacsony ennek színvonala hazánkban, mind Közép-Európához, mind Nyugat-Európához képest.

Az igénybevett megtakarítási formák tekintetében sem tapasztaltak számottevő mértékű változást a kutatást végzők, a többség továbbra is az alacsony kockázattal járó befektetésekben bízik. Magyarországon kiugróan magas, 76 százalék azoknak az aránya, akik nem vesznek igénybe semmilyen megtakarítási formát, de nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a felmérés csak a pénzügyi befektetési formákat vizsgálta, tehát az ingatlanbefektetések nem szerepelnek ezekben az adatokban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jövőre vonatkozóan nagyon kevesen, a válaszadók mindössze 5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kevesebbet fog megtakarítani az elkövetkező 1 év során az elmúlt 12 hónaphoz viszonyítva.

Kozák Ákos szerint tehát lemaradásban vagyunk, megmaradt a rés Nyugat-Európához képest. Az igazgató nem vár változást, vagy csupán nagyon minimális átrendeződés várható. Véleménye szerint amennyiben mégis lesz mozgás, akkor is negatív irányú visszarendeződés várható. A változásra csak hosszú távon lehet számítani, de markáns vásárlóerő-növekedésre volna szükség a pénzügyi kultúra megváltoztatásához.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07