20 °C Budapest

Kártyával fizetsz? - Az drága lesz!

Pénzcentrum
2006. május 22. 05:30

A cseh legfelsőbb bíróság döntésének értelmében a kiskereskedők továbbháríthatják a fogyasztókra a kártyával történő fizetés extra költségeit, így végeredményben drágább lesz kártyával fizetni, mint készpénzben. A történéseket az Európai Bizottság is éberen figyeli és szigorú lépéseket fontolgat...Az elbírált konkrét esetben egy hotel 3%-os felárat számított fel kártyával fizető vendégeinek, melyre a bíróság szóvivője annyit mondott, akár dupla árat is szabhatnak, ha akarnak, hiszen a két fizetési mód nem azonos, a kártyával történő fizetés pedig nem alapvető jog, elvileg nem is kötelező az üzleteknek elfogadni a bankkártyákat.

A bírósági álláspont szerint a döntés lehetőséget ad a kiskereskedőknek, hogy továbbhárítsák indokolatlan terheiket a vevőkre. Eddig a kisebb piaci szereplőket extra költségekkel sújtották a bankok és a kártyatársaságok, ez a diszkrimináció azonban nem tartható fenn.

Ezt az Európai Bizottság is így gondolja, csak véleményük szerint nem a fogyasztókon kellene elverni a port, hanem a kártyatársaságoknak kellene változtatniuk a rendszeren. Ha ez nem megy magától, a testület határozatai majd kikényszerítik...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29