2 °C Budapest

"Én a helyedben..." - A bankkártyacsaló figyelmeztet!

Pénzcentrum
2006. május 10. 15:30

Frank Abagnale egykor sikeres bankkártyacsaló volt, mára azonban átállt a másik oldalra és tanácsadóként segíti az FBI munkáját. Ebben a szerepében nem éppen megnyugtató részleteket osztott meg a kártyatulajdonosok tömegével, persze lehet, hogy nem árt ezeket előre tudni!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A szakértő szerint jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy egy-egy éttermi, vagy szórakozóhelyi fizetésnél meglehetősen nagy annak a kockázata, hogy valaki rákapcsolódik a vezeték nélküli hálózatra egy speciális készülék és egy laptop segítségével... Adataink máris kiszivárogtak, anélkül hogy észrevettük volna.

Egy másik elterjedt módszer az ATM-ekbe ültethető kártyamásolást lehetővé tevő szerkezetek beszerzése és alkalmazása, ezek ugyanis 100 font alatti áron megvehetők az interneten.

A közelmúltban történt Shell-incidens is rámutat arra, hogy a technológia-vezérelt bűnözés új korszakába léptünk, melyben mindenkinek résen kell lenni, a bűncselekményeket ugyanis egyre gyorsabban és könnyebben lehet elkövetni, leleplezésük pedig egyre nehezebbé válik.

Abagnale szerint az áldozatok nem várhatnak túl nagy segítséget a bankoktól, hiszen ők üzleti szempontból úgy kalkulálnak, hogy bizonyos "hibaszázalékot" elfogadnak, mivel ez kevesebbe kerül, mint a hatékonyabb megelőzés. A szakértő szerint sokkal jobb helyzetben vagyunk, ha hitelkártyánkról emelnek le pénzt, ezt ugyanis egyszerűen nem fizetjük vissza a banknak, ha azonban betéti kártyánkról tűnik el egy szebb összeg, azt valószínűleg sosem látjuk viszont.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szakértő maga nem használ internetes banki megoldásokat sem, ezt csak akkor tenné, ha a bankok teljes felelősséget vállalnának csalás esetére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 9. 09:57