2 millió magyarnak csak álom a családi verda: ezzel a módszerrel mégis összejöhet

2018. november 28. 11:00

A magyarok jelentős része nem engedheti meg magának, hogy saját gépjárművet tartson fent. Nálunk rosszabbul csak Románia és Bulgária áll az EU-s országok közül. Ugyanakkor nem sokat, de javult a helyzetünk 2016-hoz képest. Amennyiben mégis autót vásárolnál, de nem tudod leszurkolni egy kocsi vételárát, akkor sem kell csüggedned, most összeszedtük, hol, mennyiért kaphatsz finanszírozást álmaid autójára!

A magyarok több mint ötöde nem engedheti meg magának, hogy kocsit tartson fent - derült ki az Eurostat tavalyi adataiból. Az unión belül csak Romániában és Bulgáriában rosszabb a helyzet: a keleti szomszédban az emberek 29,8 százaléka van olyan rossz anyagi helyzetben, hogy nem tud fenntartani egy autót, a bolgároknál az emberek ötöde (20,6 százaléka) nem tud saját kocsit venni. Ennél csak egy hangyányit jobb a helyzet nálunk: az uniós statisztikák szerint 20,1 százaléknyian nem tudnák kifizetni az autóval járó költségeket.

A lista másik végén Ciprus és Málta áll, mindkét országban csupán 1,7 százaléknyian nem tudnának fenntartani egy saját autót, Luxemburgban pedig a lakosság 2,2 százaléka nem engedheti meg magának az autózást.

Az uniós átlag 7 százalék, és az Eurostat szerint sokat javult a helyzet, hiszen 2016-ban még az EU-s polgárok 7,7 százalékának volt csak álom a saját gépjármű. A javulás az országos számokon is tapasztalható, szinten mindenhol többen engedhetnek meg maguknak autót, mint 2016-ban. A kivételek közé tartozik Ausztria, ahol 6-ról 6,4 százalékra emelkedett egy év alatt azok aránya, akik nem engedhetnek meg maguknak saját kocsit. Rosszabb lett a helyzet még Dániában (8-ról 8,3 százalék) Luxemburgban (2-ről 2,2 százalék), és Franciaországban is nőtt az arány, 2,6-ról 2,7 százalékra. Hollandiában stagnálás állt be, 2016-ban és 2017-ben is az emberek 6,4 százaléka nem engedhetett meg magának egy saját autót.

Nem muszáj egy autó árát egyszerre leszurkolnod!

Amellett, hogy az ország ötödének csak álom marad az autózás, a magyarok másik, jelentős része nincs olyan helyzetben, hogy zsebből kifizesse egy autó vételárát. Korábban például kiszámoltuk, hogy egy átlagos magyar melósnak hosszú éveket kell güriznie ahhoz, hogy kitermelje egy-egy kocsi vételárát.

Nekik nyújthatnak megoldást például a lízingcégek, amelyek használt kocsikra is adnak hitelt. Soka pénzintézet ad idősebb kocsikra is kölcsönt, Cofidisnél a megvásárolni kívánt autó akár 18 éves is lehet a finanszírozás lejártakor, de például a Budapest Bank is hajlandó kölcsönt adni olyan személygépkocsira, amely 15 éves lesz a hitel kifutásakor. Fontos azonban, hogy az autó vételárának legalább 20 százalékával rendelkezz: jellemzően ez az a minimális önerő, amit minden hitelintézet megkövetel az ügyfelektől. Tehát ha mondjuk 2 millióért akarsz venni egy használt kocsit, akkor minimum 400 ezer forintnyi önerőt kellene leszurkolnod - a futamidőt pedig nem nagyon tudod kitolni, jellemzően 84 hónap a maximum.

Végeztünk egy próbakalkulációt, amelyben egy 8 éves, 2 millió forintos vételárú Volkswagent akartunk lízingre megvásárolni, a minimális önerő ebben az esetben, mint írtuk 400 ezer forint, ennyivel is számoltattunk a kalkulátorokkal. A próbakalkulációkban zártvégű, forint alapú lízinget néztünk magánszemélyek számára. Ezeket az ajánlatokat kaptuk a nagyobb pénzintézetektől:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • CIB Lízing: havi 42 362 forintos törlesztő, THM 21,9 százalék
  • Merkantil Bank: havi 36 206 forint, THM: 13,75 százalék
  • MKB Euroleasing: havi 34 636 forintos törlesztő, THM: 11,6 százalék

Olcsóbbnak tűnnek a személyi kölcsönök, amelyeknek az igénylése és a folyósítása jóval egyszerűbb, és önerő sem feltétlenül szükséges! Ráadásul még mindig igen olcsónak számítanak a személyi kölcsönök, amely még egy érv mellettük. A Pénzcentrum kalkulátorával kiszámoltuk, hogy egy kisebb, 500 ezer forintos, 5 éves futamidejű kölcsönt például már 8,17 százalékos THM-mel is megkaphatunk a CIB Banknál, amely mindössze 10 109 forintos havi törlesztőrészletet jelent a későbbiekben. De hasonló feltételekkel kínálnak kölcsönt a versenytársakis: a Raiffeisen Banknál 8,97 százalék a THM (10 126 forintos törlesztővel), míg a K&H Banknál 14,74 százalék (11 120 forintos törlesztővel).

Ha nem lenne elég a félmilliós hitel, akkor sem kell aggódnod: például a fentebb említett, 2 millió forintos Volkswagent már önerő nélkül is megveheted! Ekkora összegű, 5 éves futamidejű személyi kölcsönt már 8,17 százalékos THM mellett is igényelhetsz a CIB Banknál (40 436 forintos havi törlesztővel), míg a K&H Banknál ugyanennek a hitelnek 8,26 százalék a THM-je (és 40 066 forintos a törlesztője). Ezektől nem sokkal marad el a Raiffeisen Bank ajánlata, amely 8,97 százalékos THM-el kínál ilyen kölcsönt, 40 505 forintos törlesztővel.

Gondolkozz előre, hogy ne legyen baj!

A személyi hitel felvételéhez nincs szükségünk kimagasló jövedelemre, már egészen alacsony fizetéssel is igényelhető ez a hiteltípus. Noha a Magyar Nemzeti Bank rendeleteiben is szabályozza a felvehető hitelösszeget, fontos tudatosan élnünk a hitelfelvétellel: csak akkor vegyünk fel hitelt, ha annak törlesztését jó előre biztosítottnak látjuk. A személyi hitel már egészen kis összegben is igényelhető, ettől függetlenül alacsony jövedelem esetén érdemes más finanszírozási forrást igénybe vennünk, ha nem kívánunk eladósodni. Stabil jövedelem esetén ugyanakkor nem lehet probléma a törlesztés, ha kellően okosan állapítjuk meg a futamidőt és a törlesztőrészletet.

Minthogy a jövedelmünk a személyi hitel igénylésének legfőbb (és gyakorlatilag egyetlen) feltétele, annak mértéke be is határolja a felvehető hitelösszeget. Az MNB 2015-ben elfogadott adósságfék-szabályai alapján (a 2018-as szigorítás a jelzáloghitelekre vonatkozott) a személyi hitelek esetén a jövedelmünk 50 százalékáig terjedhetnek a törlesztőrészletek (legalább nettó 400 ezres jövedelemnél ez 60 százalék). Természetesen a bankok előírhatnak ennél alacsonyabb határt is, az 50 százalékos jövedelemarányos törlesztőrészlet a hivatalos plafon. Ez alapján bárki könnyen kiszámolhatja, hogy mekkora lehet a maximális törlesztőrészlete, mi pedig legutóbbi cikkünkben annak is utánajártunk, hogy az egyes jövedelmekkel mekkora lehet a maximális hitelösszegünk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem