Döbbenetes tény, de az ezredforduló után több mint 50%-kal csökkent a hazai fecskeállomány, így ma már minden második fecske eltűnt az ereszek alól. Mit tehetünk,...

A Hajdúság legjobb ételei közé a bográcsosak is beletartoznak, amelyek közül ez alkalommal az egyik legjobb receptjét, és annak történetét hoztuk el. De milyenek a jó pásztorételek?
Nem is gondolnánk, micsoda hasonlóság van egy háziasszony és egy pásztor élete között. Legalábbis, ami a főzést illeti. Gondoljunk csak bele: mindkettőjüknek párhuzamosan, azaz egyszerre, több dolga van a saját területén, ezért a főzés gyakran „időrablásnak” tűnik, és igyekeznek gyorsan megoldani. Enni szükségszerű, ezért főzni mindig kell, ha gazdaságot vagy gazdaságos háztartást vezetünk, de túl sokat bíbelődni egy étellel ritkán van lehetőség.
A pásztorok sem bíbelődtek, pepecseltek annak idején, a kunyhójuk előtt készült bográcsos ételeik tehát erről lettek híresek. Szalonna, kolbász mindig volt kéznél, a hagyma, krumpli megtermett a közelben, a kunyhóban legtöbbször lehetett találni pirospaprikát, sót, esetleg borsot, köményt, s a pásztor felesége havonta egyszer-kétszer eljött, és hozott valami tésztafélét is, amit maga gyártott a bográcsos ételhez otthon. A tűz égett, az ebédnek való pedig elrotyogott rajta. Az elején egy kicsit tovább maradtak mellette, de aztán hagyták, hadd főjön.
Nos, a háziasszony is általában pont erre vágyik egy dolgos nap során: „Legalább az étellel ne keljen annyit bajlódnom!” – mondják sokan. Lehet, hogy tanulhatnánk valamit az egykori pásztoroktól?

A hajdúsági ételek
A hajdúsági paraszt családok fő ételei gabonából, hüvelyesekből készültek, amiket kenyérrel fogyasztottak. A vidéket tekintve leginkább a szabadtéri ételeket szerették készíteni a pusztán, tanyán, úgymint a főzött-főtt tésztás, burgonyás ételt, kását, parázshúst. Öreg vagy vastagételnek nevezték azokat a laktató egytálételeket, amiket ma mi is készítünk a bográcsainkban. Ők is a zománcozott, szabad tűz adta ízekre esküdtek, amitől ezek az ételek sokkal finomabbak voltak, mint bármelyik más bent készült ebéd. Ne feledkezzünk meg a kemencékről sem, mert itt erre is gondoltak ebben az esetben, már ahol volt épített kemence. Abban ugyanezek az ételek készültek, és szintén nyílt lángon, csak épp fedő alatt. Az effajta egyik leghíresebb öregétel a slambuc és a lebbencsleves, ami nélkül Debrecenben és környékén ma sincs igazi kerti parti.

Az étel neve: ’Öhöm’.
Hortobágy környékén öhömnek vagy öhönnek a slambucot hívják. A néprajzkutatók szerint, amikor először készült ezen a vidéken ez az étel pirított szalonnából, lebbencs tésztából és krumpliból, a bojtártól megkérdezte a gazdája, hogy ízlik-e az étel. A bojtár csak ennyi tudott válaszolni: ’Öhöm’. – ezért rajtamaradt az ételen a név. Ezen kívül errefelé a slambucot hívják még ’szuszinkának’ is, mert az étel szuszogó hangot ad ki, mikor már lassan elkészül, és nem kavarják, csak rázogatják.
A hajdúsági paraszt családok régi kedvenc ételei
Olvasóink egészen biztosan ki tudják még egészíteni a sort, de az általam felkutatott ételek között is akad olyan, amiről a mai napig nem hallottam. Ilyen a dübbencs, a kunkorgó, vagy a vízen kullogó, de azért akadnak ismerősök is: a cukros pogácsa, a kása béles, a guduc kalács, a lebbencsleves, az orjaleves, a kavart galuska kolompírral, a birkapörkölt, a töltött káposzta, a töltött tyúk és a karimás kása. A mai napig főzik ezeket az ételeket, csak sajnos már egyre kevesebb helyen, és egyre kevésbé klasszikus formában.
A nők vagy a férfiak ügyesebbek a bográcsételekben?
Örök dilemma, hogy vajon melyik nem ügyesebb a konyhában, de ha bográcsról van szó, leginkább férfiakat látunk a bogrács körül sertepertélni. Úgy is hívjuk néha ezeket az ételeket: „olyan férfias ételek.„ A kifejezés többségében az étel tartalmasságára, ahogy hajdúságban mondják: vastagságára utalhat. A férfiak imádják a nagyon húsos, ízes gazdag fogásokat, ráadásul a tűzrakás is az ő feladatuk, a tűz őrzése azonban az asszonyé. A baráti és ismerősi körömben pedig a munkamegosztás többségében így zajlik: a nők előkészítenek mindent, a férfiak pedig megfőzik. Ez ám a munkamegosztás!
A mi bográcstörténetünk
Az én családom kiskorom óta rengeteget főz a szabadban. A szalonnasütögetéstől kezdve a zománcos bográcsig, az üstön keresztül, a katlanig a disznóvágásokon, egészen a grillezés és a smoker minden formájáig. Ez idő alatt legalább ennyi különös történet is született, amiből az egyiket elmesélem. Bográcsétel készült éppen, amire sok –sok barát várakozott, és már közeledtünk a főzés végéhez. Csülkös babragu volt, nem leves, mert kicsit szottyosabb, zöldségesebb, sok babos, de a csülök egészben volt benne. Már mindenki a szája szélét nyaldosta és a tányérját tisztogatta, de apukám még a végén mindig kóstolja, utóízesíti, hogy tökéletes legyen. Kis petrezselymet aprított, friss újhagyma karikátat, és egy kis friss, tört borsot.
A tányéros barátok körbeállták kanalaikkal, a bográcsot, nézték, ahogy apukám először belehintette a hagymát, majd a petrezselymet, végül egy finom mozdulattal a borsot. Abban a pillanatban a bogrács egész alja leesett, be a tűzbe, a babaragu kupacba a bogrács alatt, és a tetején ült a csülök kis petrezselyemmel és hagymakarikákkal. Sajnos fotó nem készült róla, mert tálalásnak sem volt utolsó. Mivel a mi barátainkról lévén szó, a bal kezükben tányér, a jobb kezükben kanál, így rárontottak a hamuba esett ételre, és mindenki extrém sebességgel megmentette a menthető falatokat. A csülköt kikaptuk, felszeleteltük és szétosztottuk.
Az igazán jó fotó pedig akkor készülhetett volna, mikor a bogrács körül hasalt vendégek még nagyobb vidámsággal étkeztek a bogrács alól, mint egy hagyományos asztalnál.
Zsófi és András kedvenc bográcsos étele:
Pásztor bogrács gazdagon
JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 63 594 forintos törlesztővel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 10,84%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 64 986 forintos törlesztőt (THM 11,39%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
Hozzávalók 6 személyre:
- 1 kg sertéslapocka
- fél kg krumpli
- 3 db zöldpaprika
- 4 db paradicsom
- 1 kg hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 250 g házi tarhonya
- 1 ek cukor
- 2 ek só
- 1 kk őrölt bors
- 2 ek őrölt pirospaprika
- 1 mk őrölt kömény
- 1 kk őrölt majoránna
- 150 g kenyérszalonna
- 1.5 ek sertészsír (hidegen)
- 2 szál friss petrezselyem+ 1 szál zellerlevél
- 1 szál füstölt, puha kolbász
- 100ml vörösbor
- chili ízlés szerint
Elkészítés
A füstölt szalonnát még a hideg bográcsba tesszük, majd így olvasztjuk ki a zsírját és sertés zsírt adunk hozzá. A hagymát ezen megpirítjuk, hozzáadjuk a kockázott húst, körbepirítjuk és jöhet a nagy adag kockázott paprika, paradicsom és a fokhagyma. A fűszereket hozzáadjuk és hagyjuk, hogy összeessenek a zöldségek. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst, majd ezt félóránként megismételjük.
Sózzuk és hagyjuk másfél órán át, közepes lángon főni, fedő alatt. Mikor a hús szinte teljesen puha, akkor adunk hozzá még egy kis vizet, a kockázott burgonyát, a tarhonyát és készre főzzük. Ekkor a fedőt már nem tesszük rá, hogy besűrűsödjön, szottyosodjon. A bort a végén adjuk, elpárologtatjuk, majd mikor levettük a tűzről, akkor ízesítjük a chilivel, ha mindenki egységesen így szereti. Kenyérrel, kovászos uborkával, napokig isteni.

Jóivású bor egy jóevésű ételhez
Azt mondják, hogy érdemes az ételekbe is jó bort tenni kvázi fűszer gyanánt, mert attól lesz csak igazán remek egy fogás, ha minőségi nedűt löttyintünk bele. A gazdag pásztor bográcsunkhoz tehát egy jóivású, viszonylag könnyed vörösbort választottam, ezúttal a szekszárdi Heimann családtól. Ha belelapozunk a sváb származású família fényképalbumába, azonnal látjuk, hogy Id. Heimann Zoltánnak volt milyen múltra alapoznia, amikor pincészetet alapított. Úgy is vall magáról:
Az én sorsom, hogy a gyerekkoromban megélt sváb borosgazda múltat újra életre leheljem, és átmentsem belőle, amit lehet a mába.
És életre lehelte, természetesen családtagjai segítségével, olyannyira, hogy felesége, Ágnes is beállt a bort készíteni a 2000-es évek elején, és tulajdonképpen a házaspár együtt alakította ki klasszikus boraik stílusát, ma pedig már fiúk, Zoltán visz új lendületet a pincészet életébe. Hármójuk egysége izgalmas, a borvidéket jól tükröző tételeket jelent a nagyközönség számára.

Heimannék a borkészítés során, Szekszárdtól nem szokatlan módon az üdítő gyümölcshangsúlyra törekednek, házasításaikat pedig jól megfontolják. Ezt elsősorban azért írom, mert a bográcsozás mellé választott, az otthont adó borvidékre utaló, SXRD 2019 fantázianevű tétel valóban egy átgondolt házasítást tükröz. A cuvée kicsit több, mint fele a könnyed, gyümölcsös kékfrankosból áll, míg a maradék 48 százalékon a cabernet franc, a merlot és a portugieser osztozik, hármasukkal némi tüzet, bársonyosságot, és talán még több gyümölcsösséget kölcsönözve a bornak.
Ami biztos, hogy a 13-as alkohol mellé igazi pirosbogyós kavalkád párosul, én leginkább a fekete szedret, a ribizlit, a meggyet, és némi szilvát vélek felfedezni az ital ízében, Finom tanninok, összetett, érett, és kerek kortyok jellemzik ezt az abszolút szerethető bort, amelytől a pásztor bogrács még gazdagabb, üres gyomrunk pedig még éhesebb lett, amíg az ételre várva poharazgattunk. A sors aztán úgy hozta, hogy a meleg miatt egy hűs pince helyiségbe mentünk le, és fogyasztottuk el a bogrács és a palack tartalmát.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.
A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.
A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.
-
Tudod, hogy milyen káresetekre fizet a lakásbiztosításod?
A kutatásunkban arra keressük a választ, hogy az olvasóink a lakásukat vagy ingatlanukat érinthető káresemények közül mitől tartanak a leginkább.
-
Kiváló minőségű pékáruk a Vela Pékségtől (x)
A Vela Pékség elhivatottsága a kiváló minőség iránt a KMÉ-védjeggyel is igazolást nyert.
-
Kiváló minőség jele a Nádudvari Élelmiszer Kft. termékein (x)
A Nádudvari Élelmiszer Kft. elkötelezett a kiváló minőség iránt – ezt bizonyítja a KMÉ-védjegy is.
Green Transition & ESG 2025
AI in Business 2025
Biztosítás 2025


