8 °C Budapest

Kovászos uborka recept, egyenesen a Nagyi konyhájából: kovászos uborka télire

2020. augusztus 19. 12:35

Mikor van kész a kovászos uborka recept? A kovászos uborka készítése ilyen egyszerű: mutatjuk, miért puhul meg a kovászos uborka néha és miért egészséges a kovászos uborka?

A kovászos uborka készítés tipikus nyári szokás, hiszen nincs is jobb, mint a jól behűtött kovászos uborka elropogtatása egy forró délutánon akár magában, akár egy szaftos húsétel mellé, kísérőként. Mikor jó a kovászos uborka? A kovászos uborka ropogós kell, hogy maradjon, ám oda kell figyelnünk arra is, hogy ne maradjon a savanyúság éretlen, sőt a kovászos uborka készítés egyik gyakori hibája az uborka túlérlelése, ekkor sokan kérdezik, hogy miért puhul meg a kovászos uborka? Cikkünkben utat mutatunk a legjobb kovászos uborka recept elkészítéséhez és segítünk elkerülni az olyan tipikus hibákat, mint a túlsózás, túlérlelés.

Miért egészséges a kovászos uborka?

A kovászos uborka és a hozzá hasonló más, fermentált ételek segítik az emésztőrendszer hatékony működését és táplálják a bélflórát. A kovászos uborka rendszeres fogyasztása erősíti a beleket, sőt, mivel gyorsítja a bélmozgást, a hétköznapi stressztől kialakult székrekedési problémáinkat is megoldja. A kovászos uborka és a hozzá hasonló erjesztett ételek, savanyúságok továbbá erősítik az immunrendszert, természetes gyógyírnak számítanak a gombás fertőzésekre és bizonyos típusú allergiákra.

A kovászos uborka készítése

A kovászos uborka mennyi só, fokhagyma és kapor hozzáadását igényli? 

A kovászos uborka készítése során egy fontos tanácsot mindenképpen követnünk kell: használjuk a kaprot és a fokhagymát bőségesen, ám annál jobban vigyázzunk a sóval! Valójában a kovászos uborka mennyi só hozzáadását igényli? Nos, egy 5 literes üvegbe ne tegyünk többet 3-4 evőkanálnál, különben tönkre tehetjük az ételt! 

Íme a kovászos uborka recept!

Hozzávalók

  • 2 kg kovászolni való uborka
  • 1 csokor kapor (friss, nem szárított!)
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 szelet kovászos kenyér
  • 3 evőkanál só
  • 3 liter víz

A kovászos uborka készítése

  • A vizet egy lábosban a só hozzáadásával felforraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.
  • Az uborkákat alaposan megtisztítjuk a szennyeződésektől, leöblítjük. A leendő kovászos uborkák végeit levágjuk, bevagdossuk őket a megszokott módon, sőt, itt-ott meg is szurkálhatjuk őket.
  • Az alaposan megtisztított, 5 literes befőttes üveg aljára tesszük a (szintén jól átmosott) kaprot, és a megtisztított fokhagymagerezdeket. Ezt követően jöhetnek az uborkák, amelyeket felöntünk annyi langyos, sós vízzel, amennyi ellepi. A kenyereket a tetejére tesszük.
  • Az üveg tetejére helyezzünk egy tányért, így zárjuk azt le, majd meleg helyen, árnyékban érleljük 3-4 napig. A harmadik nap után érdemes kóstolnunk, hogy szükséges-e tovább érlelnünk.
  • Mikor jó a kovászos uborka? Akkor, amikor az uborkában már nincsenek nyers részek, de még egy kicsit ropogós, kész a kovászos uborka.
  • A kész kovászos uborka levét szűrjük le, majd öntsük vissza az uborkára, amit a legjobb műanyag edényben tárolni a hűtőben.

Mennyi ideig készül a kovászos uborka?

3-4 nap

A kovászos uborka télire is eltehető?

Persze! A kovászos uborka télire is igazi finomság és nem is bonyolult az elkészítése. A leírt receptet követve készüljön el a kovászos uborka a megszokott módon, majd tegyük lábasba a leszűrt kovászos uborka levét. Forraljuk fel, adjunk hozzá 1 mokkáskanál nátrium-benzoátot és öntsük vissza az uborkára. A kovászos uborka télire légmentesen záródó befőttes üvegbe kerüljön, tároljuk a kamrában!

Hogyan változott az uborka ára? 

A kovászos uborka készítés, főleg a nagyszüleink szerint a házi kovászolni való uborkából a legmegfelelőbb, ám sokunknak nincs veteményes kertje, sőt, örülünk, ha az erkélyre kitehetjük a kovászos uborka üvegét. Mutatjuk, a KSH kutatásai szerint hogyan változtak az uborka árak 2020-ban:

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem