5 °C Budapest
Méltatlanul parkoló pályára került a karalábé, pedig az első zsenge friss zöldségek egyike. Tökéletes belőle a krémleves, ízesebb a húsleves, lehet tölteni és nyersen is enni, vagy sóval ropogtatni a vajas kenyér mellé.

Igazi csodaszer a szezon zöldsége: több a vitamin benne, mint a citromban

2021. május 14. 06:54

Méltatlanul parkoló pályára került a karalábé, pedig az első zsenge friss zöldségek egyike. Tökéletes belőle a krémleves, ízesebb a húsleves, lehet tölteni és nyersen is enni, vagy sóval ropogtatni a vajas kenyér mellé.

Teljes mértékben érthető, ha nem a gyerekek kedvence, sőt a felnőtteké sem, mindaddig, amíg nem ismerik meg a karalábé zsengeségét. Ez a kulcsszó: zsenge. Jobbára a húslevesben találkozunk vele nagy gumóként, kicsit fás formában, a zöldséglevesben hasonlóképpen, csak épp kockára vágva, kis kemény falatként. Elvétve találtunk párat a menzás levesekben, ami dörzsölte a szájpadlásunkat, mikor a szánkba került, valamint van egy igen erőteljes bukéja is.

Igen ám, de pont ezt a bukét lehet átfordítani az egyik legnagyobb ízfokozóvá. Nem olyan a húsleves, ha nincs benne, és ’valamitől’ finomabbak a tejszínes ragulevesek is, ha van benne karalábé. Nincs jobb időszak arra, hogy megszeressük, mint a nyár kezdete, mert most zsenge, most roppan, azaz most finom. A termelőknél, a szupermarketekben előkerültek az apró, levelektől lombos kis karalábék, úgyhogy indulhat a varázslat.

A gyergyószárhegyi háziasszonyok titka

"Semmi más trükkje nincs a töltött karalábé levesnek, minthogy friss, fehér karalábéból kell csinálni, amit jól ki lehet vájni. Zsenge s ízes, ettől finom majd az egész étel. Nincs alkalom, amire ne csinálnám szívesen, mert ezt akkor kell főzni, amikor van karalábé" - árulta el nekünk a Gyergyószárhegyen élő Kovács Éva néni, aki persze azt is hozzátette:

Most már a boltba járunk alapanyagért, s változatosan főzhetünk bármikor, de korábban csak szezonális ételek készültek. Akkor ettünk paradicsomot, illetve lecsót, amikor volt a kertben, és akkor főztünk töltött karalábét, amikor megtermett. Ilyen egyszerű.„

Mitől finomak igazán az ételek

Fűszerezhetjük, főzhetjük órákon keresztül, de mindig csalódás marad egy étel, ha nem jó alapanyagok - friss, érett zöldségek, gyümölcsök - kerülnek bele. Türelmetlenebbek vagyunk manapság, ha decemberben nem jutunk hozzá a nyári zöldséghez, de érdemes várni. Valahogy jobban is esik egy lecsó, ha fél évig sóvárgunk utána, meleg van, mikor rotyog a fazékban, és az igazi, kerti paradicsomból van" - árulta el nekünk Éva néni.

Anyukámtól tanultam ezt az ételt is, és a főzési metódust is. Ő nem sokat gondolkodott, hogy mit főzzön aznap. Ami volt otthon, amiből sok volt a kamrában, kertben, ami éppen soron volt, hogy meg ne száradjon, meg ne romoljon, abból készült mindig az étel. Igen, változatos volt akkor is, és ez a háziasszony fő feladata a konyhában, hogy egyszerűen, gazdaságos és jót főzzön a családnak.”

- fogalmazott.

Pár tanács a recepthez

Én magam is Éva néninél kóstoltam a töltött karalábét évekkel ezelőtt. Egy kicsit furcsállottam, mikor elém tette a sok lével körülvett egy nagy karalábé gumót, ami nagy adag hússal volt töltve. Nem tudtam, hogy késsel-villával, vagy kanállal egyem, hogy egyek-e hozzá kenyeret, hogy főétel-e vagy „csak” leves. Mikor megkóstoltam, akkora meglepetés volt számomra, hogy milyen ízes ez az étel, hogy azóta nem felejtettem el azt a jelenetet.

Húsleves alapban készül, bármilyen zöldséget mellé tehetünk a karalábéknak, viszonylag sok sót elnyel, és egytálételként kínálják. Friss kenyérrel, sok tejföllel, citrommal facsarva a legjobb. Férfiaknak három, gyerekeknek, hölgyeknek pedig két gombóc szokásosan az adagjuk.

Több a vitamin benne, mint a citromban?

A válasz: igen! Hihetetlen, de a karalábé több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. Ami ennél is furcsább, hogy a karalábé levele pedig háromszor annyi vitamint tartogat magában, mint maga a gumó, a kalória tartalma pedig merészen alacsony. Mikor ezt felfedeztem, elkezdtem keresni a lehetőségeket, hogy hova is tudnám belecsempészni ennek a kis zöldségnek minden részét.

Nem volt olyan nehéz, mert a karalábé, ha zsenge, minden része finom. A leveleit beletépkedtem salátába, főzelékbe, de csak a legvégén a főzésnél, hogy a vitamint ne főzzem ki belőle. A karalábé gumóját pedig gyufaszál nagyságúakra szeletelem, és szendvicsbe, tortillába, zsíros kenyérhez esszük nyersen. Mondhatom, hogy eszméletlenül jó, pedig nem volt a kedvenc zöldségem.

Most ültess karalábét!

A nagytermelők már árulják a piacokon a friss karalábét, de erkélyre egy nagy cserépbe, kertes házaknál kis kertekbe elég, ha most ültetünk. Talán száz forint sincs darabja egy-egy palántának a piacon, vagy kertészetben. Érdemes megvenni 4-5 darabot, azt egy kis földbe kiültetni, és meghálálja gyorsan. Nem nagyon igényel törődést, csupán néha egy kis vizet, és isteni, zsenge karalábék nőnek belőle júliusra. Arra viszont ügyeljünk, ha megtapasztaljuk a saját, termesztett karalábénk ízét, hogy utána nagyobb cserepeket, és nagyobb kertet kell jövőre szereznünk, mert annyira megszeretjük.

Töltött karalábé

Hozzávalók (4 főre):

  • 8 db friss, zsenge karalábé

Töltelék

  • 50 dkg sertés darált hús (zsírosabb)
  • 2 db zsömle
  • 1.5 dl zsíros tej
  • 1 db tojás
  • fél kk őrölt kömény
  • fél kk őrölt bors
  • 1 kis csokor friss petrezselyem
  • 2 kk só
  • 1 gerezd újhagyma

Főzőlébe

  • 1 db húsos, sertéscsont
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek só
  • 4 l víz
  • 3 db babérlevél
  • 5-6 szem egész bors

Habarás

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • 150 ml tejszín (30%)
  • 2 ek liszt
  • 1 kk kapor
  • 1 kk cukor

Tálaláshoz

  • 1 db citrom

Elkészítés:

A karalábékat meghámozom, levágom a leveleit, a szárát eldobom, de a leveleit megtartom. Egy kiskanál segítségével kivájom a karalábé belsejét. Igyekszem minél jobban, hogy minél vékonyabb pereme maradjon, de ne lyukadjon ki.

A tölteléket összekeverem nagyon alaposan. Ehhez a zsemlét beáztatom tejbe, amit úgyis magába szív, ezért csak ehhez adom hozzá a darált húst, a fűszereket és a tojást. A tojást nem szabad kihagyni, mert ebben az esetben tényleg kifolyik és szétmállik majd a töltelék. Beletöltöm a karalábékba.

Tudtad? Az őrölt kömény gátolja a puffadást, ezért érdemes használni a ’k’ betűs zöldségeknél.

Egy nagy 5-6 literes fazékba teszem a karalábék kivájt belsejét felkockázva, a húsos csontot, az egész fej hagymát, fokhagymát, babérlevelet, borsot, sót, és felöntöm 4 liter vízzel. Beleteszem óvatosan a töltött karalábékat, és a közepesnél kicsit magasabb lángon felforralom. Mikor felforrt, akkor lejjebb veszem a hőfokot és főzöm 1 órát.

Mielőtt viszont lefedném egy órára, a megmosott karalábéleveleket ráteszem a leves felszínére, lefedem 5 percre, így megfonnyasztom. Kiveszem egy tányérra, mikor kihűlt, a maradék tölteléket beletekerem, mint egy töltött káposztát, és beteszem a fazékba ezeket is. Valójában, ezek lesznek a legjobb falatok a tányérban.

Egy óra elteltével hozzáadom a vékony csíkokra vágott répát és a tejszínben elkevert lisztet, kaprot, cukrot. Alacsony lángon, gyöngyözve főzöm még fél órát és tálalok. A tányérba mindenki kedvére csavarhat rá citromot, szórhatja meg friss petrezselyemmel, vagy öntheti le tejföllel.

Tipp: Diétázóknak darált pulykahúsból, rizzsel, és kenyér nélkül kiválóan beilleszthető az étrendbe.

Rajnai–Chardonnay házasítás a Velencei tó szomszédságából

A Velencei-tó nem feltétlenül úgy van bent a köztudatban, mint bortermő vidék, bár most már azért hallani róla ilyen kontextusban is. Az 1990-ben – mondjuk így - rehabilitált Etyek-Budai Borvidék déli hegyközségéről azt mondják az ott élők, hogy a tó közelsége miatti kedvező ökológiai adottságoknak köszönhetően alkalmas a minőségi borok termelésére. Leginkább a fehér fajták adják magukat ezen a területen, ahogy a borvidék többi részén is azok jellemzőek, és nem túl testes, száraz, reduktív tételek alapanyagaiul szolgálnak.

Dobos Ferenc, borász brandet is épített ezekre a borokra, illetve magára a tóra, ugyanis borait Velence néven hozza forgalomba, mégpedig olyan sikerrel, hogy a szupermarketekbe is bejutott: nekem a Sparban sikerült hozzájutnom a szerelmes, labdázós, zenélős vidrás címkéjű palackok egyikéhez. A vidra nyilván a tóra utal, hiszen ott is számos egyed él belőlük, a palackok színe és - a kabala állatnak köszönhető – játékossága pedig valószínűleg a célcsoportra utal, akik fiatalok, vidámak, könnyedek, akár egy jó reduktív fehér bor.

Ránézésre talán a pincészet legkomolyabb bora mellett döntöttem, ez pedig a rajnai rizling – chardonnay házasítás 13,5-ös alkohollal a 2019-es évjáratból. Úgy gondoltam, megfelelő hőmérsékleten fogyasztva jól elkíséri a zsenge karalábé kelyhekbe ültetett sertés darált húst. Nem tévedtem, a kifejezetten roppanós savak ideálissá teszik a tartalmas leves mellé a bort, az almás, körtés, gyógynövényes aromák pedig passzolnak a fiatal karalábé édeskés ízéhez.

Egyébként salátákhoz, halakhoz is jó kísérő lehet, vagy csak úgy, aperitifként is koccinthatunk vele még az ebéd előtt. Ami biztos, hogy a jövőben érdemes lesz odafigyelni jobban a Velencei-tó vidékére, nemcsak a vidrák, hanem vidrás borok miatt is.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 11. csütörtök
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?