Békebeli bejgli receptek: így készül a mákos bejgli és a diós bejgli, illetve a gesztenyés bejgli töltelék. Mutatjuk, mitől lesz puha a bejgli tészta nagyanyáink...
A szilvalekvár főzés tipikus nyárvégi program: a szilvalekvár főzés mellett próbálj ki egy újdonságot, ugyanis a szilvalekvár sütőben sülve is fantasztikus édesség lesz!
A szilvalekvár készítés a szilva felhasználásának leggyakoribb módja, természetesen a klasszikus szilvapálinka mellett. Mindannyiunknak korogni kezd a gyomra, ha eszünkbe jut az igazi házi szilvalekvár íze a Nagyi konyhájából, emellett éppen szilvaszezon van: a kertünkben álló fák roskadásig vannak lédús, hamvas gyümölcsökkel, amelyek alig várják, hogy lekvár legyen belőlük és végül megízesítsenek egy kis házi süteményt. Cikkünkben leírjuk a szilvalekvár főzés hagyományos útját, emellett bemutatunk egy egészen új megközelítést is, ugyanis a szilvalekvár sütőben is elkészíthető, sőt, nagyon finom is!
A szilvalekvár hozzávalói
- 5 kg szilva
- 650g kristálycukor (készíthetjük kevesebbel is, sőt, ha jó édes a szilva, ki is hagyhatjuk!)
- 1 citrom leve
- 1 dl almaecet
- 1-2 ek őrölt fahéj (ízlés szerint)
- szükség szerint 1-2 tasak dzsemfix
A szilvalekvár főzése
Elsőként a szilvalekvár készítés hagyományos útját mutatjuk be: a szilvalekvár főzése így garantáltan pofonegyszerű feladat, sőt, remek szórakozás is! A következő lépéseket kell követnünk:
- Mossuk meg a szilvákat, majd magozzuk ki és szeleteljük viszonylag kisebb darabokra.
- Tegyük a szilvát az ecettel, a citromlével, a fahéjjal és a cukorral egy nagy lábasba és kis tűzön főzzük pépesre, ez 5-6 órát biztosan igénybe vesz, de eltarthat akár 8 órán keresztül is! Néha keverjük meg!
- Ha túl folyékonynak találjuk, adhatunk hozzá dzsemfixet a végén!
- Hagyjuk a szilvalekvárt félig kihűlni, majd adagoljuk befőttes üvegekbe. Hűljön fedő nélkül langyosra, majd csavarjuk rá a tetőket, állítsuk egy időre fejre az üvegeket és már kész is a finom szilvalekvár!
Szilvalekvár sütőben
A szilvalekvár főzése mellett a szilvalekvár sütőben is készülhet: ez is elterjedt formája a lekvárkészítésnek. Ha valami újdonságot szeretnénk bevinni szakácsművészetünkbe, próbáljuk ki ezt a nagyszerű szilvalekvár receptet!
- Az alaposan megmosott szilvákat vágjuk félbe és helyezzük egy nagy tepsibe héjukkal lefelé.
- Szórjuk meg a szilvákat cukorral, öntsük rájuk a citromlevet és az ecetet, majd a legvégén ízlésünkhöz mérten hintsük meg fahéjjal.
- 200°-ra előmelegített sütőben süssük lefóliázva 1 órán keresztül, majd távolítsuk el az alufóliát és keverjük meg a készülő szilvalekvárt.
- 150°-on süssük tovább, félóránként keverjük meg, míg pépes nem lesz, majd el is készült a szilvalekvár sütőben sütve!
- Adagoljuk befőttes üvegekbe még melegen, majd helyezzük rájuk a fedőt és fordítsuk őket fejjel lefelé, végül már mehet is a kamrába!
Döbbenet, mire figyelmeztetnek a hazai szakemberek: illegális erdőlezárásokkal sokkolják a túrázókat
Figyelem: ne dőlj be a kamu lezárásoknak! A Bükkben mostanság kétféle „piros-fehér szalag” létezik. Ha erre túrázol, jobb ha megtanulod felismerni, melyik az igazi!
-
Három bankot is felvásárolt, most már a tőzsdére lépne a magyar közösségi bank
A Pénzcentrum Fáy Zsoltot, a MagNetbank elnökét az elmúlt évek akvizícióiról, a növekedési tervekről, közösségi bankolásról, de a permakultúrális gazdálkodásról is kérdezte.
-
4000 műtétre készülnek: nagy dobás ez a magyar magánkórháztól
A Dr. Rose Magánkórház a meglévő fekvőbetegosztályt 1500 négyzetméterrel, 2 műtővel és 22 betegszobával növelte.
-
Mától újra rendelhető a Lidl és a Tisza cipő egyedi sneakere - Sietni kell, csak 1 hétig elérhető
Az előrendelés most is kizárólag a Lidl Plus alkalmazás Click&Pick funkcióján keresztül lesz elérhető.








