Ne csak farsangkor edd a fánkot: így készíts szilvalekváros kreplit pünkösdre
Te sem tudod, mit főzz a pünkösdi hosszú hétvégére? Íme a szilvalekváros krepli ősi receptje - ennek az izgalmas, régi magyar fánknak senki sem fog tudni ellenállni!
Te sem tudod, mit főzz a pünkösdi hosszú hétvégére? Íme a szilvalekváros krepli ősi receptje - ennek az izgalmas, régi magyar fánknak senki sem fog tudni ellenállni!
A szörpös üveg sterilizálása elengedhetetlen ahhoz, hogy elkerüljük a penészedést, erjedést vagy egyéb romlási folyamatokat. Mutatjuk, hogyan is történhet az üvegek sterilizálása.
Gyermekkorunk ikonikus édessége a barátfüle, ami lekváros derelyeként is ismert: sokan, sokféleképpen készítik, ám van, ami nem változik: ezek a házi lekvár és a pirított morzsa.
Hallottál már erről a furcsa nevű, szuperegyszerű, mégis emlékezetes süteményről? Ilyen jó kevert finomságot még nem kóstoltál, mutatjuk, mitől lesz aranysárga és szivacsos.
Különleges gasztroajándékot keresel, vagy csak elfogyott a házi baracklekvár? A közösségi médiában most 1000-1200 forint körüli áron kínálják a kivi kilóját. Ideje hát betárazni: ez a gyümölcslekvár sem hiányozhat a spájzból!
Ma már alig fordítunk figyelmet a magyarok egykori kedvenc gyümölcsére, pedig megéri a szezonjában bőségesen bevásárolni belőle, hiszen egészséges, filléres alapanyag.
Ősszel fillérekért kapható a boltokban, piacokon a szezon legízletesebb slágergyümölcse, azonban csak kevesen tudják, milyen izgalmas lekvár és ivólé készíthető belőle.
Már javában dübörög a magyar szilva szezonja. Itt az ideje elgondolkodni, milyen ínycsiklandó desszerteket készíthetünk a gyümölcsből.
A Magyarországon ültetett fügék néhány ritka kivételtől eltekintve mind az adriai típusú, avagy közönséges fügék közé tartoznak.
Rengetegen ültetik kertjükben ezt a különleges gyümölcsöt: nem véletlenül, hiszen szuperegészséges, ráadásul a boltban méregdrága! Így készíthetünk belőle szörpöt, dzsemet!
Budapesten, a nagybani piacon június közepén 1 kilogramm szilvát 560-600 forintért kínáltak.
Általában augusztus végén, szeptember elején árasztják el a piacot nagy tömegben a szilvafélék, azonban 2024-ben ez is előbb fog megtörténni.
Az őszibarackkal ellentétben a sárgabarackot nem szokás meghámozni és a gyümölcsök cukortartalmától függ, hogy mennyi cukrot érdemes hozzáadnunk a lekvárhoz.
Dübörög a sárgabarack szezonja: a magyarok kedvenc lekváralapanyaga ilyenkor a legolcsóbb, itt az idő ízletes lekvárt, szörpöt, ivólevet, szörpöt készíteni belőle!
Most érik pontosan, bár vidéken is egyre kevesebb terem belőle! Pedig régen minden falusi portán, a tyúkudvar közelében is állt egy szeder- vagy eperfa, nem véletlenül!
Májusban dübörög az eperszezon, és bár a gyümölcs évek óta igen drágának számít, sokan mégsem tudnak róla lemondani.
Unod a klasszikus eperlekvárt, felturbóznád valamivel a jól megszokott eperszörpöt? Mutatjuk, hogyan vigyél egy kis csavart a befőzőszezon első slágergyümölcsébe!
Májusban tonnaszámra árulják ezt a különleges zöldségfélét: sokan süteményhez, mártáshoz használják, de mindenképpen érdemes kipróbálni a belőle készített lekvárt, szörpöt is.
A "befőzés” egy ősi tartósítási eljárás, gyakorlatilag a gyümölcsök és zöldségek hőkezelés és légmentes lezárás útján történő konzerválását foglalja magában.
Habár még csak tavasz van, máris indul a befőzőszezon: kedvenc idénygyümölcseink, zöldségeink és zsenge fűszernövényeink bizony üvegekért kiáltanak. Hogyan fogjunk hozzá?