27 °C Budapest
Map of Romania. Detail from the World Atlas. Selective Focus.

Ide jutottunk: nem Ausztriát, hanem sokkal inkább Romániát kellene utolérnie a magyaroknak

2024. április 19. 09:01

A magyarok fejében kevesebb bizonyosság volt a rendszerváltás óta, minthogy fejlettebbek vagyunk a románoknál, mára azonban ez is megdőlt, az egy főre jutó GDP-ben leelőztek, a fogyasztásban pedig már messze előttünk járnak – írja a Portfolion megjelent vendékcikkében Bod Péter Ákos, közgazdász.

Bod Péter Ákos arról értekezik, hogy a közvélemény azt már megemésztette, hogy a gazdasági teljesítmény szokásos mutatói szerint Magyarországot nemcsak a régebbi uniós tagállamok többsége előzi meg, hanem újak is, amelyek velünk együtt léptek be az Európai Unióba húsz éve. Olyanok, mint Csehország, Szlovénia, Észtország, azonban a román eset a szakember szerint más.

Azt megjegyzi, hogy amit a magyarok a román viszonyokról hallanak, netán a Székelyföldön látnak, nem harmonizál a GDP-adattal. Ilyenkor szokás kétségbe vonni a számokat szerinte, azt viszont le kell szögezni, hogy a gazdasági teljesítmény nemzetközi összehasonlítása nem egyszerű dolog, állandó monitorozásra szorul. Persze vannak a GDP helyett más mutatók is, mint például a tényleges fogyasztás, amit mind szívesebben alkalmaznak.

A 2022-es adatok sok kérdést felvetnek Bod Péter Ákos szerint, hiszen a napi észleléssel és egyéb adatforrásokkal nem vág egybe, hogy a román lakossági fogyasztás szintje meghaladná a csehet és nagyjából a szlovén szinten lenne az adott évben. A magyar adathoz képest viszont akkora az előnye, hogy az már nem tudható be mondjuk pontatlan számbavételnek – vélekedik.

A valamikori jelentős, minőségi fejlettségi előnyünk mostanra megszűnt Romániával szemben (is)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- írja a közgazgazdász az adatok összevetéséből. Ez azt jelenti, hogy amit itthon a rendszerváltozást követően adottságnak vehettünk, hogy gazdaságilag mindig is prosperálóbbak leszünk, mint keleti szomszédunk, mára végérvényesen megdőlt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. május 20. 08:32
Még a héten megszületik a döntés a spot Ethereum ETF-ekről, a piac pesszimista. Nehéz nem politikai...
Bankmonitor  |  2024. május 20. 07:58
Megjelent az MNB Lakáspiaci jelentésének legfrissebb, 2024. májusi kiadványa. A dokumentumban a jegy...
Buxelliott  |  2024. május 19. 16:40
A múlt héten az előrejelzésnek megfelelően megérkezett a várt esés, mely nagyságrendben már elérte a...
MEDIA1  |  2024. május 19. 10:05
A nemrégiben leállt online cégbetekintő platform mostantól új helyen érhető el, de már e-szignó is k...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem