Éledezik a fővárosi ingatlanpiac? A befektetők már visszatértek

Éledezik a fővárosi ingatlanpiac? A befektetők már visszatértek

2023. november 8. 14:02

A tavalyi, kiemelkedő aktivitás után enyhébb lendülettel szerepeltek az ingatlanbefektetők idén. Országos szinten 5, a vidéki tranzakciókat vizsgálva 2 százalékpontos enyhülés tapasztalható 2022-höz képest a befektetési céllal vásárlók aktivitásában az idei első három negyedévben, míg a fővárosban a második negyedéves mélypont után ismét visszatértek a befektetők a piacra. 2023 szeptemberében a fővárosi tranzakciók 41 százalékban a vásárlói motivációt a befektetési szándék adta. Kedvelt lokációnak számít Erzsébetváros, Józsefváros, a XIII. kerület és Terézváros is. Az ingatlanbefektetők 975 ezer forintos átlagos négyzetméteráron, 57 négyzetméteres lakásokat vásároltak a fővárosban, ami 56 millió forintos kiadást jelentett számukra a Duna House statisztikái alapján.

Felemás képet mutat a befektetői kedv alakulása a haza ingatlanpiacon. Országos tekintetben és a vidéki területeken fokozatos enyhülés tapasztalható, azonban a fővárosban új erőre kaptak a befektetési céllal vásárló ügyfelek. „Befektetői oldalról kiugró aktivitást tapasztaltak az ingatlanközvetítő szakértői a tavalyi év során, ez a lendület azonban az idei évre országos viszonylatban kifulladt. A vásárlók motivációját tavaly az ország teljes területén zárult eladások 27 százalékban a befektetési szándék adta, idén az első három negyedév adatai alapján azonban ez az érték mindössze 22 százalék” – kezdte Benedikt Károly, az ingatlaniroda PR és elemzési vezetője.

„A fővárosban a második, ezzel ellentétben a vidéki területeken a harmadik negyedév tekinthető a leggyengébbnek: negyedéves átlagban mindössze 23 százalékos aktivitást mutatnak a megtakarításukat ingatlanba fektetők vidéken” – ismertette a szakértő. A nem saját célra vásárló ügyfelek a fővároson kívüli területeken 2023 januárjában az idei év legmagasabb, 38 százalékos jelenléti aránya helyett idén szeptemberben 17 százalékponttal csekélyebb, 21 százalékos részvételt produkáltak.

Budapesten a második negyedéves mélypont után fordult a trend. A 2022 októberében tapasztalt 55 százalékos, rekordmértékű aktivitástól ugyan 14 százalékponttal még mindig elmaradva, de a 2023. szeptemberi tranzakciók adatai alapján ismét visszatérni látszik a befektetők vásárlási kedve a fővárosi ingatlanpiacon. A 41 százalékos befektetői jelenlét a Duna House Barométer adatai szerint a harmadik legerősebb hónapot jelenti idén Budapesten, ennél magasabb arányban januárban (42%), illetve márciusban (43%) szerepelt az eladások között ez a vevői kör.

A befektetési céllal szerződő vevők a fővárosi tranzakciók 13 százalékban VII. kerületi, átlagosan 51 négyzetméter alapterületű ingatlant választottak. Az átlagos négyzetméterár a kerületben több mint egymillió forint volt, ingatlanérték tekintetében pedig 53,5 millió forint kiadást jelentett átlagosan egy ilyen tranzakció a befektetők számára. A kedvező, 800 ezer Ft/m2 árnak köszönhetően jelentős számban, a befektetői vásárlások 10 százalékban döntöttek az ügyfelek józsefvárosi lakások mellett.

A VIII. kerületben ingatlanba fektető ügyfelek közel 11,5 millió forinttal kedvezőbben, 42,1 millió forintért juthattak kiadásra alkalmas, 52 m2-es otthonhoz. Kedvelt lokációnak számított továbbá a XIII. kerület és Terézváros is, a befektetési céllal zárult vásárlások 9-9 százaléka tartozott ide. A legdrágábbnak a XIII. kerület számít az I. és II. kerület után, itt az 1,1 millió forintot is meghaladta az átlagos négyzetméterár, így egy 49 négyzetméteres ingatlan 55,5 millió forintos ráfordítást igényelt az új tulajdonos részéről. Terézvárosban a VII. kerületivel közel megegyező kiadást jelentett egy négyzetméter, mégis egy teljes szobával, 13 m2-rel nagyobb, vagyis 64 m2-es ingatlanokat választottak itt a befektetők, amiért közel 66 millió forintot adtak.  

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

„Tévhit, hogy csak a külföldiek és a nagybefektetők számítanak a hazai ingatlanpiacon. Napjainkban kiemelt szerep jut az egylakásos befektetőknek és azon családi befektetőknek is, akik például gyermekük jövőbeni lakhatásáról szeretnének jó előre gondoskodni. Még mindig megéri lakásvásárlásra költeni, hiszen az évek során az ingatlanok értéke egyre nő, emellett pedig a folyamatos, rövid- vagy hosszútávú kiadásból származó bevétel kiszámíthatóságot biztosít a tulajdonosok számára” – tette hozzá Benedikt Károly.

Az ingatlaniroda vevői motivációt vizsgáló felmérése szerint azon tranzakciók között, amelyeknél a befektetési célú vásárlást jelölte meg az ügyfél, négyzetméterár és végső vételár szempontjából is rekordernek számít az a II. kerületi, 140 négyzetméteres, újépítésű lakás, amelyért 350 millió forintot, vagyis 2,5 millió forintos négyzetméterárat fizetett a vevő.

Nem lehetetlen azonban a kisebb megtakarítással rendelkezőknek sem részt szerezni az ingatlanpiaci tortából, hiszen a főváros külső kerületeiben akár 10 millió forint alatti összegből is lehet befektetésnek ideális lakást találni. A legcsekélyebb összeget, 8 millió forintot befektetési céllal a fővárosban egy Soroksáron található, 20 négyzetméteres, jó állapotú garzonért fizetett az új tulajdonosa. A legalacsonyabb, 321 ezer forintos négyzetméterárat pedig egy jó állapotú, XX. kerületi, 70 négyzetméteres házért adott az ügyfél, aki így 22,5 millió forintot szánt ingatlanbefektetésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm