stop smoking concept.

Rengetegen terítik a fekete cigarettát itthon: hihetetlen, ennyit kaszálnak a csempészáruval a magyarok

2023. október 24. 08:17

Már korábban írt arról a HelloVidék, hogy hazánkban a dohánytermesztés, mint ágazat, milyen helyzetben van jelenleg. Azonban Magyarországra hatalmas mennyiségben folynak be az illegális, azaz a hamis dohánytermékek, melyek hatalmas károkat tudnak okozni akár a kormánynak is és önmagában a hazai dohányiparnak is. De, ha ez még nem volna elég probléma, akkor ott van az Elf Barok kérdése is, amik ellen szintén hadjáratot folytatnak a hazai hatóságok. Honnan érkezik a legtöbb csempész áru, és hogyan próbálkoznak a hatóságok felvenni a harcot a csempészekkel? Ilyen és hasonló kérdésekkel kerestük meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt- írja a HelloVidék. 

Ahogy az idő halad úgy a cigarettacsempészek is igyekeznek tartani az iramot. Magyarországra is már drónokkal csempészik be az illegális árut, habár a klasszikus, autó csomagtartójában eldugott termékekkel is próbálkoznak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) lapunknak küldött statisztikáiból kiderül, hogy ennek az évnek az első 3 negyedévében - tehát a januártól szeptemberig tartó időszakban - összesen 15789 esetben foglaltak le a pénzügyőrök illegális csempész cigarettát. Ez 29 792 500 szál cigarettát jelent melynek értéke 2,9 milliárd forint. Egyéb fogyasztási dohányok és a finomravágott dohányok becsempészése miatt, összesen 1115 esetben járt el a NAV, ez 3,3 tonna illegális dohányt jelent, melynek értéke összesen 248 millió forint körül van.

Mégis az elmúlt évek esetszámait tekintve csökkenés figyelhető meg. A NAV az elmúlt 1-1,5 évben kevesebb illegális cigarettát foglalt le, mint azelőtt. 2020 és 2023 első fele között a hatóságok közel 270 millió szál cigarettát foglaltak le csempészektől, összesen 23,3 milliárd forint értékben, az esetek száma pedig meghaladta az 58300-at. 2022 eleje óta csökkenni kezdett az esetszámokra jutó átlagos mennyiség. Korábban ugyanis voltak olyan negyedévek, amikor egy-egy szállítmány mérete 10-12 ezer szál cigaretta közé esett, azonban ez a szám az elmúlt másfél évben pár ezer szálra apadt, sőt voltak ezer alatti események. Egyébként más dohánytermékek esetében is hasonló tendencia figyelhető meg. A finomra vágott csempészdohányok esetszáma átlagosan 230 volt, a szállítmányok átlagos mérete pedig 40,70, sőt 170 kilogramm is volt, mostanra azonban csak pár kilóról beszélhetünk. Az esetszámonkénti átlagos lefoglalt mennyiség csökkenése nem jelenti azt, hogy kevesebb csempész dohány kerül az országba.

Mekkora a probléma?

Az előző évben az Európai Unió területén nőtt az illegális cigaretta piaca. A hamis termékek fogyasztási listáját Franciaország és Belgium vezeti. A feketepiacon szerezhető illegális cigaretták óriási gondot jelentenek a kormányoknak, hiszen milliárdos adóbevételektől esnek el az államok, sőt ez a tevékenység aláássa az EU dohányzás-ellenőrzési politikáját is. Korábban a KPMG készített egy tanulmányt, miszerint az EU-ban 2022-ben 35,8 milliárd szál illegális cigaretta került forgalomba. Ez számszerűsítve a kormányoknak 11,3 milliárd eurós adóbevételi kiesést jelent, ami 8,5 százalékkal magasabb érték, mint 2021-ben. Az EU-ban egyre csak növekszik az illegális cigarettagyártás és emiatt a bűnszervezetek egyre nagyobb nyereségre tesznek szert.

Magyarországon a dohányzók száma ugyan csökkenésnek eredt, mégis nőtt az illegális cigaretta fogyasztása, 3 százalékkal. Ez nagyjából félmilliárd szál cigarettát jelent, ami a teljes fogyasztás 7,2 százaléka. A koronavírus-járvány alatt visszaesett az illegális cigaretta piaca, mégis tavalyra újra elérte a 2019-es szintet a feketepiac. Hazánkba egyébként Ukrajnából érkezik a legtöbb eredetmegjelöléssel rendelkező illegális dohánytermék, és emiatt csak tavaly a magyar kormány összesen 30,6 milliárd forint adóbevételtől esett el. Csak a hatóságok éberségén múlik az, hogy a csempészek képesek lesznek-e kihasználni a háború okozta zűrzavart.

Nem elégedhetünk meg azzal, hogy csak a csempészeket, az értékesítőket, vagy részfeladatokat ellátókat fogjuk el, a célunk az, hogy a bűnszövetség, vagy bűnszervezet szervezőihez jussunk el, mert náluk csapódik le a haszon. A forrásokat kell támadni, elvonni, hogy ne induljon el az újabb bűnszervezet-építés

- válaszolta a NAV arra a kérdésünkre, hogy hogyan igyekeznek visszaszorítani a cigaretta csempészetet. Mint hozzátették, az illegális gyárak felderítése összehangolt bűnügyi fellépést igényel, a stratégiájuk az együttműködésen alapul. Az illegális gyártásban elsősorban a lengyel, az ukrán és a moldovai szervezett bűnözői csoportok vesznek részt. Nemzetközi együttműködéssel lehet csak eredményesen fellépni ellenük, ezért az EUROPOL és az OLAF nemzetközi munkacsoportjaiban a NAV munkatársai is részt vesznek.

Miért pont Ukrajna?

Az Ukrajna felől hazánkba, az Európai Unióba érkező illegális behozatal alapvető indoka a dohánytermékek ára közötti különbség

- írta a NAV. Hozzátették azt is, hogy a dohánycsempészettel és az illegális dohányáru-kereskedelemmel szembeni aktív küzdelem érdekében az egész ország területén, de különösen EU-n kívüli, úgynevezett harmadik országos határátkelőhelyeken, a nemzetközi események – pl. háborús konfliktus, menekültáradat – okozta feketepiaci stresszhelyzeteket követően megjelenő tendenciákra, jogsértő magatartásokra a NAV bűnügyi és rendészeti állománya felkészült.

A köztudatban a dohányipari jogsértések egyik fellegváraként aposztrofált észak-keleti területek mellett a NAV felderítési, nyomozó hatósági tevékenysége, az ország minden szegletére kiterjed

- írták. Majd azt is elmondták, hogy a zöldhatáron a NAV járőrtevékenységén belüli, speciális jellegű ellenőrzéssorozatok fenntartása és erősítése állandó prioritás. Magyarország egész területén, közutakon és közterületeken is cirkáló, gyors reagálású járőregységeik ellenőrzései révén folyamatosan zajlik a külföldi eredetű adózatlan jövedéki késztermékek kivonása a piacról.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Elf Bar őrület

Aztán ott az Elf Bar, ami igencsak nagy népszerűségre tett szert a fiatalabb korosztályok körében. Betiltásukat követően a NAV rendszeresen igyekszik fellépni az Elf Bar birtoklókkal és eladókkal szemben.

A NAV továbbra is szigorúan ellenőrzi az Elf Bar illegális kereskedelmét, és ez idáig több száz akciót is szervezett, hogy ezt a fiatalok körében is népszerű speciális dohánygyártmányt kiszűrje a piacról. Az eddigi eredmények mérlege több mint 860 millió forintnyi lefoglalt áru és 20 millió forint bírság, valamint több büntetőeljárás is indult az elkövetők büntetőjogi felelősségre vonása érdekében. Az Elf Bar a hatályos szabályozás értelmében dohánygyártmánynak számít, tehát jogszerűen csak trafikban, zárjeggyel ellátva lenne értékesíthető, ráadásul csak ízesítés nélküli változatban

írta válaszában a NAV. Hozzátették az is, hogy Az Elf Bar termékek árusítói és nagy mennyiséget birtoklói bűncselekményt követnek el, velük szemben a NAV költségvetési csalás bűncselekmény elkövetése miatt nyomoz, amelynek büntetési tétele a lefoglalt mennyiség, valamint más súlyosbító körülményektől függően a pénzbírságtól egészen a szabadságvesztésig terjedhet.

A NAV az akcióival eddig csaknem 76 ezer veszélyes Elf Bart vont ki a feketepiacról, ami akár gyerekek kezébe is kerülhetett volna

- írták. Az alkalmi haszonszerzésre pályázó dílerek száma megcsappant pont a gyakori ellenőrzések miatt. Sőt, ezeken a lépéseken túl több mint 1 millió szülő kapott figyelemfelhívó tájékoztatást a gyermekekre leselkedő veszélyről a KRÉTA-rendszeren keresztül. Az Elf Bar birtoklást egyébként azért büntetik, mert egy bevizsgálás során kiderült, hogy még a 800 slukkos készülék is 3-4 doboz hagyományos cigarettának felel meg, így fokozott a nikotinmérgezés veszélye.

A magyar állam több mint 10 éve aktívan harcol a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáért és a nemdohányzók védelméért. Az eddig elért eredményeket a NAV a társhatóságokkal szoros együttműködésben minden jogi eszközzel meg fogja védeni

- írta a NAV.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem