20 °C Budapest
All Japanese watermelons or cantaloupe (Cucumis melo) and sliced on the floor of a fruit table that you like in the summer, fruit food or health care ideas are in the melon garden.

Meglepő infó érkezett a magyarok egyik kedvenc gyümölcséről: ilyen is rég fordult elő itthon

2023. július 27. 13:30

Bőséges a kínálat a hazai dinnyepiacon, a mennyiség mellett pedig a minőségre sem lehet panasz. Az ország valamennyi termesztőkörzetében kiváló minőségű magyar görögdinnye terem, egyes régiók szeptember közepéig el tudják látni a piacot, hazai sárgadinnyével pedig még októberben is találkozhatnak a vásárlók.

Bőséges a kínálat az idén a hazai dinnyepiacon, bár a hűvösebb tavasz és a szeszélyes időjárás miatt egyes termesztőkörzetekben kissé csökkent a mennyiség, a minőségre sehol sem panaszkodhatnak a termelők. A várakozások szerint a tavalyi 2600-ról 2900 hektárra bővült termőterületről mintegy 140-160 ezer tonnás termésmennyiséget takaríthatnak be a gazdálkodók. A szakemberek szerint, ha augusztusban is elfogadható szinten maradnak a fogyasztói árak, akkor biztosított lesz, hogy jövőre is megfelelő mennyiségű magyar görögdinnye teremjen az országban -  – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) és a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének közös piaci körképéből.

Az egyes termesztőkörzetek adottságainak, valamint a tudatos technológia- és fajtaválasztásnak köszönhetően a hazai görögdinnye július elejétől egészen szeptember végéig elérhető a fogyasztók számára. Először a déli országrészből, Békés, Tolna, Baranya térségéből, majd a hevesi régióból kerül a dinnye a fogyasztókhoz, később, július végétől Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében kezdődik a betakarítás.

A fóliás termelésnek köszönhetően Tolna vármegyében kezdhetik meg a legkorábban a betakarítást a dinnyetermelők, már június közepén megjelentek az első hazai görögdinnyék a boltokban, a piacokon és az utak mentén. A tolnai régióban a fajtahasználatnak és a technológiának köszönhetően egészen szeptemberig érik a hazai görögdinnye. Az itt megtermett görögdinnye elsősorban a hazai piacra kerül, a termelők olyan fajtákat választanak, amit a hazai fogyasztók a leginkább kedvelnek. A termőterület ugyanakkor jelentősen visszaesett az elmúlt években, napjainkban alig egy tucat gazdálkodó foglalkozik dinnyetermesztéssel a régióban.

Baranya vármegyében, az ormánsági termesztőkörzetben is hosszan elnyúlik a dinnyeszezon, július elejétől egészen szeptember második feléig terem a kiváló minőségű görögdinnye a régióban. A gazdálkodók tapasztalatai szerint az idén több időjárási tényező is megnehezítette a termelést, a hűvös tavaszi időjárás mellett a nyári viharok sem kerülték el a dinnyeföldeket. A minőséggel azonban így sincs gond, kiváló cukorfokkal rendelkező dinnyéket takarítanak be a gazdálkodók, amire nagy kereslet van az országban. Az ormánsági dinnyének bejáratott piacai vannak, a termelők vagy saját maguk árulják a dinnyét, vagy közvetlenül kiépített kereskedelmi hálózatokat szolgálnak ki. Főként a vármegyéhez közelebb eső kisebb-nagyobb településeket látják el, de az áruházakba is jut a dinnyéből. Az Ormánságban a görögdinnyetermesztésnek kedvez a homokos talaj, az ivóvíz-minőségű öntözővíz pedig különleges ízt kölcsönöz a dinnyének.

A békési termesztőkörzetben a jó időjárásának és a jó minőségnek köszönhetően nem volt baj az áru értékesítésével, a piacokon és a felvásárlótelepeken zökkenőmentesen át lehetett adni az árut. A belföldi értékesítés mellett pedig exportra is jut a friss magyar görögdinnyéből. A szezon Békés vármegyében még 2 hétig kitart, várhatóan augusztus 10-ével zárul a szedés. Vannak olyan termelők, akik későbbi időszakra is ültettek, azok augusztus második felében is piacra tudják vinni a magyar görögdinnyét.

A szabolcsi régióban az előző évekhez képest kevesebb görögdinnye termett a megszokottnál, ami elsősorban a tavaszi ingadozó időjárásnak tudható be, a dinnye ugyanis nem bírja a nagy hőingadozást, a csapadékosabb idő miatt pedig az érés is késett egy kicsit. A minőség ugyanakkor kiváló, ami a 3-4 éve elkezdődött fejlesztéseknek is köszönhető. A legtöbb termelő átállt az intenzív dinnyetermesztésre: fóliázott, csepegtetett, tápoldatozott termesztőrendszereket használnak, a korábbi fajtákat pedig az új, hibrid fajtákra cserélték. Ennek köszönhetően nagyobb termésátlag mellett a minőség terén is hatalmas előrelépés történt. Szabolcsban a szezon július közepén indult, s várhatóan szeptember 10-ig tart majd.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Heves vármegyében is hasonló a helyzet, a csapadékos időjárás miatt valamivel kisebb a termésátlag, a minőség azonban kimagasló. A meleg nyári időnek köszönhetően a kereslettel sincs baj, a piacokon, utak mentén is jól fogy az áru. A hevesi körzetben július 7-10 között kezdődött a szezon, de nagyobb mennyiséget július 15 óta tudnak betakarítani a gazdálkodók. A várakozások szerint – az időjárástól függően – augusztus 20-ig tudják ellátni a hazai és a külföldi piacot dinnyével a hevesi termesztőkörzetben gazdálkodók.

Bár az elmúlt években szűkültek a magyar görögdinnye exportpiacai, az idén úgy tűnik, hogy ismét keresett termék lesz a külpiacokon. Az árak is kedvezően alakulnak, a meleg időjárás pedig nem csak a belföldi keresletnek, hanem az exportnak is kedvez.

A hűvösebb tavasz miatt a sárgadinnye szezon is késett, a hideg, csapadékos időt még a fóliasátorban is megsínylették a növények, a minőség azonban ennek ellenére kiemelkedő. A szezonnak kedvez az is, hogy az előző évvel ellentétben nem voltak nagy termelési csúcsok, szépen, egyenletesen érik a sárgadinnye a földeken. Az árakkal és az értékesítési lehetőségekkel elégedettek lehetnek a termelők, az idén az importnyomás sem érezhető a piacon. A különböző termesztéstechnológiának és a fajtaválasztásnak köszönhetően sárgadinnyével már májusban találkozhattak a piacok, boltok kínálatában a vásárlók, az idény pedig egészen októberig tart majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm