20 °C Budapest
Picture of the MKB Bank sign on their agency for Szeged in Hungary. MKB Bank is the fourth-biggest commercial bank in Hungary

Így áll most a nagy bankegyesülés: árgus szemekkel figyel az MNB

2023. április 28. 15:28

Az MNB kiemelt figyelemmel kíséri az MKB Bank és a Takarékbank egyesülésének folyamatát, az MBH Bank Nyrt. létrejöttét. A fúzió előkészítése tervezetten történik, megvalósultával az ügyfelek az ország létrejövő második legnagyobb bankjának hálózatát, szolgáltatásait érhetik el. A folyamat során a jegybank számára kiemelt fontosságú az ügyfélérdekek védelme és a pénzügyi stabilitás: az egyesülő banktól az MNB ezt kéri számon.

Április 27. és május 1. között két bank, az MKB Bank Nyrt. (MKB) és a Takarékbank Zrt. egyesülésével folytatódik Magyarország második legnagyobb, hazai tulajdonú hitelintézetének kialakítása. A két hitelintézet MBH Bank Nyrt. néven folytatja egységes működését.

A fúzió előkészítése rendezetten, hónapok óta eltervezett módon zajlott. Az egyesülés az időszakra eső hosszú hétvégén (április 29. – május 1.) az egyes elektronikus szolgáltatásokat érintő átmeneti technikai szünetekkel, illetve részleges és teljes bankszünnapokkal jár. Az ügyfelek mindezek nyomán az eddiginél nagyobb fiókhálózathoz, bővebb szolgáltatási palettához férhetnek majd hozzá.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatosan, így az egyesülés időszakára eső hosszú hétvégén is – kiemelt figyelemmel kíséri az MKB és a Takarékbank informatikai, arculati és fizikai összeolvadását. A jegybank prudenciális és informatikai felügyeleti, ügyfélszolgálati és kommunikációs munkatársai kapcsolatban állnak az egyesülő két hitelintézet érintett szakértőivel a – milliós ügyfélkört érintő – átállás gördülékeny lebonyolításának áttekintésére.

A fúziós folyamat kapcsán (is) alapvető elvárás az MNB részéről a pénzügyi piacok zavartalan, nyugodt működése, az ügyfelek megfelelő tájékoztatása, érdekeik védelme, s a fogyasztóvédelmi szempontok előtérbe helyezése. Az MNB ezt tartja szem előtt és ezt kéri számon az MKB és a Takarékbank fúziója kapcsán is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az egyesülés kapcsán az ügyfeleknek nincs teendőjük: folyószámlájuk, bankkártyájuk, hitelkártyájuk, hitelszámlaszámuk, illetve elektronikus csatornáik elérhetőségei nem változnak, s nem módosulnak az érvényben lévő különböző hitelszerződések feltételei, illetve törlesztőrészletei sem. A két egyesülő hitelintézet ügyfelei előzetesen tájékoztatást kaptak, kaphatnak a folyamatról a mostani átállás során is az érintett bankok telefonos ügyfélszolgálatainál (MKB Bank ügyfélszolgálat és Takarékbank ügyfélszolgálat), illetve a fúzióról hírt adó honlapjain (MKB Bank és Takarékbank).

A fogyasztók emellett a fúzióval kapcsolatos megkereséseikre az MNB telefonos ügyfélszolgálatán is választ kaphatnak, illetve írásban és személyesen is elmondhatják kérdéseiket, észrevételeiket, valamint a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat irodáihoz is fordulhatnak. A jegybank kapcsolatot tart a sajtó munkatársaival is, így szükség esetén a médián keresztül is folyamatos tájékoztatást nyújt az egyesülésről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyengült a forint kedden

Az euró árfolyama a reggel hét órakor jegyzett 391,53 forintról 391,99 forintra erősödött 18 órakor.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 20. 19:31
Hogyan fordulhatott elő az, hogy beavatkozás nélkül végignézte a Való Világ 12 (VV12) készítőinek st...
Holdblog  |  2024. július 20. 11:18
Sok kérdést kapunk olvasóinktól és ügyfeleinktől a HOLD vagyonkezelésére, a számlákra és szolgáltatá...
ChikansPlanet  |  2024. július 19. 13:20
Lassan hozzászokunk, hogy már nemcsak Brazília és Kalifornia szerepel visszatérően a hírekben pusztí...
Kiszámoló  |  2024. július 19. 12:13
Már tíz éve is már hatalmas gond volt a külföldről, leginkább Kínából érkező csomagok nagy száma. A...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem