1 °C Budapest

Címke: bankfelügyelet (20 cikk)

Pénzcentrum | 2013. április 11. 05:29

Amit soha nem mertél megkérdezni a betétedről: itt a válasz

A ciprusi betétesek esete rávilágított, hogy ha a bankok bajba kerülnek akár a megtakarításunk nagy részét is elveszíthetjük. Kezdetben akár a legkisebb megtakarítások összegéből is elvontak volna, hogy kisegítsék a bajban lévő bankokat, de végül "csak" a 100 ezer euró feletti betéteseknek kell vesztességgel számolnia. Az ügy tanulságain kiindulva az európai szabályozás abba az irányba indulhat el, hogy a bankok bajba kerülése esetén a nagybetétesek is hozzá kell járulni a pénzügyi helyzet rendezéséhez. De ez inkább előrelépésnek tekinthető a megtakarítások védelmében, hiszen eddig a csőd volt az első figyelmeztetés, ami a biztosítással nem rendelkező betétek teljes elvesztését jelentette. De, ami leginkább izgathatja a magyar betéteseket, hogy mit kell tennünk, ha nem akarunk a ciprusiak sorsára jutni?

Pénzcentrum | 2011. december 14. 17:36

Bankpánik: tízezrek menekítik a pénzüket

Aki vasárnap bankautomatából szeretett volna pénzt felvenni Lettországban, nagy valószínűséggel késve érkezett egy Twitter-bejegyzés miatt.

Pénzcentrum | 2011. május 10. 11:17

Vezetőt vált a Generali-Providencia

Dr. Pálvölgyi Mátyás június 30-ával leköszön a Generali-Providencia Biztosító operatív elnök-vezérigazgatói posztjáról, hogy több időt szentelhessen a stratégiai feladatoknak mind Magyarországon, mind a Generali PPF Holding közép-kelet-európai régiójában. Az elnök-vezérigazgatói feladatokat 2011. július 1-jével Erdős Mihály, az Igazgatóság stratégiáért és kockázatkezelésért felelős tagja veszi át - közölte a biztosító.

Pénzcentrum | 2011. március 3. 08:47

A PSZÁF korábbi elnöke lett az európai bankfelügyelet főigazgatója

Dr. Farkas Ádámot, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete korábbi elnökét választotta főigazgatónak 5 éves időtartamra ma az Európai Bankhatóság Felügyeleti Tanácsa (Board of Supervisors of the European Banking Authority - EBA). A döntés nyomán első alkalommal kerül magyar szakember egy európai pénzügyi felügyeleti hatóság operatív vezetői pozíciójába. A hatóság 2011 elején kezdte meg munkáját.

Pénzcentrum | 2010. augusztus 30. 05:20

Bankok feketelistája: kétes ügyleteket is gond nélkül pénzeltek

Elkészült azoknak a bankoknak a listája, amelyek a pénzügyi válság alatt sem változtattak hitelezési, illetve válságkezelési magatartásukon, nem felelnek meg a Banki Etikai Kódex követelményeinek, attól jelentősen eltérnek. Eszerint a Raiffeisen Bank a Butár Kft-vel, az Aegon, az AXA, a Cetelem, Provident, az Athlon és a Ká-Pé Hitel Zrt. került a feketelistára. Az összeállítást a Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája készítette.

Magyar Hírlap | 2010. február 22. 08:47

Hiába törlesztettek, feketelistán maradnak

Ha a korábban BAR-listára tett ügyfél kifizette az összes tartozását, a banknak - a hitelintézeti törvény szerint - haladéktalanul be kell ezt jelentenie az "adósok feketelistáját" működtető cégnek. Ezt azonban a pénzintézetek számos esetben elmulasztják.

Portfolio | 2009. július 20. 10:27

Stresszteszt a javából: tízen itt is elbuktak

Eddig ők végezték a stressztesztet, most őket tesztelték: 224-ből 10 bankfelügyelő elbukott azon a vizsgán, amelyet az FSA brit felügyelet a bankokat vizsgáló szakemberek körében végzett el annak érdekében, hogy felmérje tudásukat és képességeiket a tőkekövetelmények ismeretétől kezdve a testbeszédig.

Pénzcentrum | 2008. november 18. 09:10

Eredendő bűnök - Magyarország és a pénzügyi válság

Magyarországon a pénzügyi válság igen komplex, hiszen egyszerre van egyfajta adósságválság, bankválság és valutaválság, mely igen összetett módon épül egymásra. Ráadásul egy szinte példa nélküli kedvezőtlen globális világgazdasági környezetben - részben annak következményeként - alakult ki mindez - véli Mosolygó Zsuzsa, az Államadósság Kezelő Központ vezető közgazdásza. A válságkezelési gyógymódok megtalálásában segíthet, ha sorra vesszük azokat a tényezőket, amelyek különösen sebezhetővé teszik Magyarországot. Ezeket nevezhetjük a hazai gazdasági szereplők legfőbb hibáinak, az "eredendő bűnöknek". <br> <br>Az alábbiakban Mosolygó Zsuzsa elemzését közöljük változatlan formában. <br>

Pénzcentrum | 2008. november 13. 10:09

Hitelkártyás ügyfélmentő-akció elutasítva! Mire készül a Kongresszus?

Amint arról korábban mi is beszámoltunk, az amerikai hitelkártya kibocsátók és fogyasztóvédők október végén a pénzügyminisztériumhoz fordultak egy javaslattal, ami a hitelkártya-adósok számára tartozás-elengedést tett volna lehetővé. Ezt azonban a szövetségi bankfelügyelet elutasította.

Pénzcentrum | 2008. június 27. 08:29

Bírósági eljárás indul Magyarország ellen

A Bizottság lépéseket tesz annak biztosítása érdekében, hogy hat tagállam végrehajtsa a belső piaccal kapcsolatos uniós szabályokat. A Bizottság eljárást indít Lettország ellen az Európai Bíróság előtt, mivel az elmulasztotta egy társasági joggal kapcsolatos irányelvnek a nemzeti jogrendszerében való végrehajtását. Magyarország ellen is bírósági eljárás indul az egyik tőkekövetelmény-irányelv végrehajtásának elmulasztása miatt. Végül a Bizottság hivatalos felszólításokat küld a Cseh Köztársaság, Hollandia, Lengyelország és Portugália részére a viszontbiztosításról szóló irányelv végrehajtásának elmulasztása miatt. Ezek a felszólítások "indokolással ellátott vélemény" formáját öltik, amely az EK-Szerződés 226. cikkében előírt jogsértési eljárás második lépését jelenti. Ha a Bizottság két hónapon belül nem kap kielégítő választ, az ügyet az Európai Bíróság elé utalhatja - olvasható az intézmény közleményében.

Pénzcentrum | 2004. április 8. 09:22

Szállodai számla okozhatja a Bundesbank elnökének "vesztét"

Ernst Welteke, a Német Központi Bank (Deutsche Bundesbank) kínos ügybe keveredett elnöke, valamint az Európai Központi Bank 18 tagú igazgatótanácsának tagja szerdán felfüggesztette elnöki teendőinek gyakorlását - közölte szerda este a Bundesbank. A frankfurti ügyészség vizsgálatot kezdeményezett vesztegetés gyanújával a bankvezető ellen. A német szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció a szintén

Pénzcentrum | 2004. március 22. 09:31

Az Alkotmánybíróság ma hozhat döntést a Lex Szász törvényessége ügyében

Ma hozhat határozatot az Alkotmánybíróság Mádl Ferenc köztársasági elnöknek a Lex Szász néven elhíresült törvényről kért előzetes normakontroll ügyében - írja mai számában a Népszabadság. Az új törvény újraszabályozná a PSZÁF működését. Az egyszemélyi vezetés helyett egy szakmai testület, a Felügyeleti Tanács irányítaná a bankfelügyeletet, amelynek elnökét - a miniszterelnök javaslatára - az