17 °C Budapest
Bukták az igazi rezsicsökkentést a pestiek: ennyit veszítenek a napelemstop miatt

Bukták az igazi rezsicsökkentést a pestiek: ennyit veszítenek a napelemstop miatt

2023. április 12. 10:13

Budapest már három éve elindította azt a projektjét, amellyel elősegíthetné a napenergia városi integrációját és a napelemfejlesztések felgyorsulását. A tavaly november óta hatályban lévő szabályozás azonban limitálja a fővárosi fejlesztések lehetőségeit.

Tavaly november elején új szabályozás lépett életbe, amelyet azóta sem oldott fel a kormány, a napenergia piacot nem sikerült felszabadítani, ami nyilvánvalóan limitálja a mi lehetőségeinket is – mondta az InfoRádióban Ámon Ada, a fővárosi önkormányzat klíma- és környezetügyi főosztályának vezetője.

A napelem-szabályozás kapcsán a kormány annak idején arra hivatkozott, hogy ennyi új kapacitást nem fog elbírni a hálózat. Hamarosan azonban a főváros egy olyan modellezést publikál, amiben megvizsgálták, hogy Budapesten a hálózati kapacitásproblémák milyen akadályt gördítenek a napelemek elé. Eszerint, amit a hálózati engedélyes szolgáltató is megerősített: 1500 megawattnyi napenergia kapacitást könnyedén fel tudna szívni a budapesti hálózat - írta meg az Infostart.

Ámon Ada megjegyezte: ez azért is érdekes, mert Budapesten fogy el a magyarországi villamos energia csaknem egynegyede. Tehát kis helyen koncentrálódik óriási mennyiségű villamosenergia-igény, ami lefaragható lehetne, ha a városban a tetőkön létesülő napelemek útján tudnánk megtermelni egy részét az energiának.

Az energetikai államtitkár azt mondta, ősztől várható a korlátozás fokozatos megszüntetése. Budapesten a közösségi közlekedés 60-70 százalékát villamos energia táplálja, és a fővárosban jegyzik az elektromos járművek több mint a felét. Várható, hogy a magas igény tovább fog nőni a villamos energiára, amit úgy tudnának biztonságosan ellátni, ha nagy mennyiségű villamosenergia- vagy napelem-kapacitást hoznának létre. Ámon Ada szerint ha a maximális potenciál 30 százalékát ki tudnák használni – tehát 1500 megawattnyi villamosenergia-kapacitást tudnának létrehozni –, az nagyon komoly könnyebbség lenne Budapestnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem