All is under control. Pipeline equipment. Resource  transportation. Worker pumping down lines on the Gas drilling pad site. Disconnection or connection of gas or oil

Folyamatosan csökkent a gáz ára: mégis korai alacsony rezsiben reménykedni

2022. október 11. 21:02

Hétfőn tovább csökkent a gázár világpiaci ára, már 145 eurós szintre süllyedt, amire június óta nem volt példa. Ez persze jó hír, viszont Holoda Attila energetikai szakértő szerint korai még örülni: hónapok telhetnek el addig, hogy a mi pénztárcánk is megérezze az energiaárak csökkenését – számolt be az RTL Reggeli.

A gáz világpiaci ára 145 eurós szintre süllyedt, amire június óta nem volt példa. Ennek Holoda Attila energetikai szakértő szerint alapvetően ugyanaz az oka, mint amikor növekedett az ára: tulajdonképpen ilyenkor a piac reagál valamilyen fajta változásra. Tehát, ha azt sejtetik, hogy valamilyen oknál fogva nem lesz elegendő gáz, akkor meg fog ugrani annak az ára, míg amikor kiderül, hogy ez (például az Északi-áramlat elzárása vagy karbantartása) nem okoz akkora problémát a földgáz ellátásban, mint ahogy az ár csökkenni fog.

Ez az állapot azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy most jelentősen csökkent az Oroszországból érkező import mennyisége, a múltév azonos időszakához képest a tárolók feltöltve várják a fűtési szezon kezdetét és nincs még olyan jellegű ellátási zavar, ami azt jelentené, hogy ellátási problémák várhatóak a közeljövőben. Így Európa végül össze tudta szedni magát. Így, ha nem is ment le a gáz ára jelentősen, mégis azt jelenti, hogy nem kell attól tartani, hogy ellátási problémák lennének. Természetesen lehetnek fennakadások, de nem valószínű, hogy korlátozások történnének a télen.

Azonban arra, hogy a gáz piaci árának csökkenését a lakosság is megérezze még hónapokat kell várnunk Holoda Attila szerint. Ehhez ugyanis a szakértő szerint az kéne, hogy a gáz ára 60 euró környékére csökkenjen, ami a közeljövőben nem várható. De közel és hosszútávon viszont már valószínűsíthető, hiszen folyamatban van az az intézkedési sorozat, hogy minél kevesebb gázt használjunk fel Európa szinten. Ráadásul a piaci ár csökkenését csak hónapok múltán érezhetjük meg, hiszen ezek csak akkor vehetőek észre, hogy ha tartósan alacsony lesz a földgáz ára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 8. 20:00
Megjelent a magyar Forbes toplistája arról a húsz digitális tartalomgyártóról, akik énmárkájukat üzl...
Bankmonitor  |  2023. február 8. 15:20
Lakáshitelt, Babaváró hitelt, esetleg fedezet nélkül igényelhető személyi kölcsönt vennél fel a köve...
Holdblog  |  2023. február 8. 15:00
A legutóbbi írásomban az amerikai infláció és foglalkoztatottság összefüggéseivel foglalkoztam, és a...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 8. 13:07
Tegnap volt egy hirtelen emelkedés, miután Powell megszólalt, és teljesült az Nvidia eladási megbízá...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53