13 °C Budapest
Money of Hungary. Hungarian forint bills. HUF banknotes. 10000 forintok. Business, finance, news background.

Ki tudja, merre tovább? 13 éve nem volt ilyen Magyarországon

2022. július 26. 17:15

13 év után ismét kétszámjegyű az alapkamat. A várakozásoknak megfelelően, 100 bázisponttal emelte az alapkamatot és a kamatfolyosót az MNB Monetáris Tanácsa. Ezzel az alapkamat 10,75 százalékon, az overnight betéti kamat 10,25 százalékon, míg az overnight fedezett hitel és az egyhetes fedezett hitel 13,25 százalékon áll.

Csütörtökön összezárják a kamatokat. A megjelent közleményben a döntéshozók megismételték, hogy az inflációs várakozások horgonyzása és a másodkörös inflációs kockázatok mérséklése érdekében az alapkamat további határozott emelése indokolt. Az MNB továbbra is készen áll az egyhetes betéti eszköz kamatával gyorsan és rugalmasan reagálni, amennyiben azt a rövid távú pénz- és árupiaci kockázatok emelkedése indokolják. Csütörtökön ismét összezárják az alapkamatot és az egyhetes betéti kamatszintet, tehát utóbbit 10,75 százalékos kamaton fogják meghirdetni a tenderen.

A kamatdöntés megközelítőleg megfelelt a piaci árazásoknak, a határidős kamatlábak némi megnyugvás után, de továbbra is masszív kamatemelési ütemet árazva egy hónap múlva 12,03%, három hónap múlva 12,75%, hat hónap múlva 12,80%, míg egy év múlva 12,19% körüli kamatszintet jeleznek előre, majd ezt követően látványosan csökkenésnek indulhat a hazai kamatszint 9%-ig- emelte ki Horváth András, a Magyar Bankholding vezető elemzője

Továbbra is felfelé mutató inflációs kockázatok. A jegybank várakozása szerint az árdinamika az őszi hónapokban tetőzik, majd ezt követően lassan mérséklődik. A tetőpont idejére és az ezt követő inflációs pályára az árstop-intézkedések jövőbeli alakulása, illetve a lakossági áram- és gázárakat érintő kormányzati bejelentések jelentős hatást gyakorolnak. Az inflációs cél elérése szempontjából kulcsfontosságú a másodkörös hatások kivédése és az inflációs várakozások horgonyzása. A háborús feszültségek elsőkörös hatásainak lecsengése, a külső inflációs hatások mérséklődése, a júniusban bejelentett adóintézkedések inflációs hatásának kifutása és a proaktív jegybanki lépések következtében az infláció várhatóan 2023 végén tér vissza a jegybanki toleranciasávba, majd 2024 első félévében éri el a 3 százalékos jegybanki célt.

Összességében megerősítették a korábbi üzeneteket. A megjelent közlemény nem tartalmazott érdemi újdonságot, az MNB továbbra is elkötelezett a határozott kamatemelés mellett, az infláció letörése érdekében. A háttérbeszélgetésen Virág Barnabás alelnök elmondta, hogy a jelenlegi jegybanki számítások alapján az energiahordozók hatósági árával kapcsolatban bejelentett módosítások augusztustól 1 éven keresztül akár 3 százalékponttal is emelhetik a hazai inflációt

-fejtette ki Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője. Az elemzők szerint a forint árfolyamát jelenleg láthatóan nem a kamatszint mozgatja, jóval jelentősebb szerepe van a szomszédban zajló háborúnak, a dollár erősödésének, a globális kockázatkerülésnek és az EU-s embargós illetve forráskifizetési viták bizonytalanságainak.  Az ukrajnai konfliktus hatására érdemben folytatódott az energia-, nyersanyag-, és élelmiszerárak emelkedése, így a rövidtávú inflációs nyomás enyhülése továbbra is valószínűtlen. Az elmúlt hónapokban kifejezetten erős volatilitás és kiszámíthatatlanság jellemezte az áru- és pénzpiacokat, ez pedig tovább fokozza a kamatemelési várakozásokat is, a nyersanyagárak mindazonáltal a háború kitörését közvetlenül követő kilengés után alacsonyabb szinteken stabilizálódtak, de így is a korábbi állapot felett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az inflációt az MNB megítélése szerint a költségvetési kiadások növelése is fűtheti, bár ezek a kockázatok csökkeni látszanak, miután a kormány láthatóan elkötelezett az idei 4.9%-os hiánycél tartása mellett és ennek érdekében konkrét lépésekre is sor került. A fenti kockázatok miatt az MNB proaktív jelleggel a tavalyi év közepén kamatemelési ciklust kezdett, ami idén is folytatódik, így az őszi hónapokig további kamatemelésekre számítunk. Az inflációs kockázatok fokozódása miatt ősszel 11,75%-os csúcsig emelkedhet az alapkamat, továbbra is jelenlévő felfelé mutató kockázatok mellett és utána ezen a szinten maradhat egy meghatározott ideig. Az egyhetes betéti kamat, valamint az alapkamat mérséklésére legkorábban 2023 második felében számítunk, amennyiben az inflációs folyamatok arra utalnak, hogy az infláció 2023 után visszatérhet a toleranciasáv 4%-os teteje alá, így a jövő év végére a várakozásunk szerint 8,50%-ra csökkenhet az alapkamat, annak érdekében, hogy a lassuló globális gazdasági környezetben kevésbé fékezze a reálnövekedést és a beruházásokat a kamatszint, miközben az infláció egy jelentős része amúgy is kínálati oldali, fejtette ki Horváth András, a Magyar Bankholding vezető elemzője.

A mostani kamatemelésre továbbra is az inflációs nyomás miatt van szükség. Júniusban ugyanis már 11,7 százalékos volt a fő mutató, ráadásul a változékony energia-, élelmiszer- és hatósági árak nélkül számolt maginfláció 13,8 százalékot tett ki, ez pedig erőteljes árnyomásra utal

- mondta Németh Dávid, a K&H vezető elemzője.  A kamatemelésre azért is szükség van, hogy a forint árfolyama stabilizálódjon vagy erősödjön. Az árfolyam ugyanis egy eszköz a jegybank számára ahhoz, hogy letörje az inflációt. Az euró a kamatdöntés előtti napokban a 396-403 forintos sávban mozgott. Közvetlenül a kamatdöntés előtt kicsit 401 forint körül járt a jegyzés, a szigorítás után 400 forintra csökkent az euró árfolyama. A forint számottevő erősödéséhez, stabilizálódásához pedig nagy szükség van arra, hogy Magyarország megegyezzen Brüsszellel az uniós forrásokról. 

A jegybank a következő hónapokban is folytathatja a kamatemelési ciklust: várhatóan havonta egy alkalommal nyúl hozzá a kamatszinthez, mivel a korábbi MNB-s kommunikáció alapján addig folytatódnak a szigorítások, amíg az infláció nem éri el a tetőpontját. A mostani kilátások alapján decemberben fejeződhet be a kamatemelési ciklus, 13 százalék körüli alapkamattal

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm