26 °C Budapest
Money of Hungary. Hungarian forint bills. HUF banknotes. 10000 forintok. Business, finance, news background.

Ki tudja, merre tovább? 13 éve nem volt ilyen Magyarországon

2022. július 26. 17:15

13 év után ismét kétszámjegyű az alapkamat. A várakozásoknak megfelelően, 100 bázisponttal emelte az alapkamatot és a kamatfolyosót az MNB Monetáris Tanácsa. Ezzel az alapkamat 10,75 százalékon, az overnight betéti kamat 10,25 százalékon, míg az overnight fedezett hitel és az egyhetes fedezett hitel 13,25 százalékon áll.

Csütörtökön összezárják a kamatokat. A megjelent közleményben a döntéshozók megismételték, hogy az inflációs várakozások horgonyzása és a másodkörös inflációs kockázatok mérséklése érdekében az alapkamat további határozott emelése indokolt. Az MNB továbbra is készen áll az egyhetes betéti eszköz kamatával gyorsan és rugalmasan reagálni, amennyiben azt a rövid távú pénz- és árupiaci kockázatok emelkedése indokolják. Csütörtökön ismét összezárják az alapkamatot és az egyhetes betéti kamatszintet, tehát utóbbit 10,75 százalékos kamaton fogják meghirdetni a tenderen.

A kamatdöntés megközelítőleg megfelelt a piaci árazásoknak, a határidős kamatlábak némi megnyugvás után, de továbbra is masszív kamatemelési ütemet árazva egy hónap múlva 12,03%, három hónap múlva 12,75%, hat hónap múlva 12,80%, míg egy év múlva 12,19% körüli kamatszintet jeleznek előre, majd ezt követően látványosan csökkenésnek indulhat a hazai kamatszint 9%-ig- emelte ki Horváth András, a Magyar Bankholding vezető elemzője

Továbbra is felfelé mutató inflációs kockázatok. A jegybank várakozása szerint az árdinamika az őszi hónapokban tetőzik, majd ezt követően lassan mérséklődik. A tetőpont idejére és az ezt követő inflációs pályára az árstop-intézkedések jövőbeli alakulása, illetve a lakossági áram- és gázárakat érintő kormányzati bejelentések jelentős hatást gyakorolnak. Az inflációs cél elérése szempontjából kulcsfontosságú a másodkörös hatások kivédése és az inflációs várakozások horgonyzása. A háborús feszültségek elsőkörös hatásainak lecsengése, a külső inflációs hatások mérséklődése, a júniusban bejelentett adóintézkedések inflációs hatásának kifutása és a proaktív jegybanki lépések következtében az infláció várhatóan 2023 végén tér vissza a jegybanki toleranciasávba, majd 2024 első félévében éri el a 3 százalékos jegybanki célt.

Összességében megerősítették a korábbi üzeneteket. A megjelent közlemény nem tartalmazott érdemi újdonságot, az MNB továbbra is elkötelezett a határozott kamatemelés mellett, az infláció letörése érdekében. A háttérbeszélgetésen Virág Barnabás alelnök elmondta, hogy a jelenlegi jegybanki számítások alapján az energiahordozók hatósági árával kapcsolatban bejelentett módosítások augusztustól 1 éven keresztül akár 3 százalékponttal is emelhetik a hazai inflációt

-fejtette ki Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője. Az elemzők szerint a forint árfolyamát jelenleg láthatóan nem a kamatszint mozgatja, jóval jelentősebb szerepe van a szomszédban zajló háborúnak, a dollár erősödésének, a globális kockázatkerülésnek és az EU-s embargós illetve forráskifizetési viták bizonytalanságainak.  Az ukrajnai konfliktus hatására érdemben folytatódott az energia-, nyersanyag-, és élelmiszerárak emelkedése, így a rövidtávú inflációs nyomás enyhülése továbbra is valószínűtlen. Az elmúlt hónapokban kifejezetten erős volatilitás és kiszámíthatatlanság jellemezte az áru- és pénzpiacokat, ez pedig tovább fokozza a kamatemelési várakozásokat is, a nyersanyagárak mindazonáltal a háború kitörését közvetlenül követő kilengés után alacsonyabb szinteken stabilizálódtak, de így is a korábbi állapot felett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az inflációt az MNB megítélése szerint a költségvetési kiadások növelése is fűtheti, bár ezek a kockázatok csökkeni látszanak, miután a kormány láthatóan elkötelezett az idei 4.9%-os hiánycél tartása mellett és ennek érdekében konkrét lépésekre is sor került. A fenti kockázatok miatt az MNB proaktív jelleggel a tavalyi év közepén kamatemelési ciklust kezdett, ami idén is folytatódik, így az őszi hónapokig további kamatemelésekre számítunk. Az inflációs kockázatok fokozódása miatt ősszel 11,75%-os csúcsig emelkedhet az alapkamat, továbbra is jelenlévő felfelé mutató kockázatok mellett és utána ezen a szinten maradhat egy meghatározott ideig. Az egyhetes betéti kamat, valamint az alapkamat mérséklésére legkorábban 2023 második felében számítunk, amennyiben az inflációs folyamatok arra utalnak, hogy az infláció 2023 után visszatérhet a toleranciasáv 4%-os teteje alá, így a jövő év végére a várakozásunk szerint 8,50%-ra csökkenhet az alapkamat, annak érdekében, hogy a lassuló globális gazdasági környezetben kevésbé fékezze a reálnövekedést és a beruházásokat a kamatszint, miközben az infláció egy jelentős része amúgy is kínálati oldali, fejtette ki Horváth András, a Magyar Bankholding vezető elemzője.

A mostani kamatemelésre továbbra is az inflációs nyomás miatt van szükség. Júniusban ugyanis már 11,7 százalékos volt a fő mutató, ráadásul a változékony energia-, élelmiszer- és hatósági árak nélkül számolt maginfláció 13,8 százalékot tett ki, ez pedig erőteljes árnyomásra utal

- mondta Németh Dávid, a K&H vezető elemzője.  A kamatemelésre azért is szükség van, hogy a forint árfolyama stabilizálódjon vagy erősödjön. Az árfolyam ugyanis egy eszköz a jegybank számára ahhoz, hogy letörje az inflációt. Az euró a kamatdöntés előtti napokban a 396-403 forintos sávban mozgott. Közvetlenül a kamatdöntés előtt kicsit 401 forint körül járt a jegyzés, a szigorítás után 400 forintra csökkent az euró árfolyama. A forint számottevő erősödéséhez, stabilizálódásához pedig nagy szükség van arra, hogy Magyarország megegyezzen Brüsszellel az uniós forrásokról. 

A jegybank a következő hónapokban is folytathatja a kamatemelési ciklust: várhatóan havonta egy alkalommal nyúl hozzá a kamatszinthez, mivel a korábbi MNB-s kommunikáció alapján addig folytatódnak a szigorítások, amíg az infláció nem éri el a tetőpontját. A mostani kilátások alapján decemberben fejeződhet be a kamatemelési ciklus, 13 százalék körüli alapkamattal

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 11. 14:42
Üzemi híradóban ersítette meg ma, csütörtökön a Media1 néhány nappal ezeltti információját az Azonna...
Holdblog  |  2022. augusztus 11. 12:24
Az AMTD Digital kínai fintech vállalat július 15-én IPO-zott a New York-i tzsdén, 7,8 dolláros árfol...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 11. 10:35
Bár továbbra is vannak viták a jegybanki szerepvállalás indokoltságát illeten, a 2020-as évek elejér...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?