An elderly woman holds an open black empty coin purse in her hands on the lap, the concept of poverty, finance, retirement

Szakértők az inflációról: újabb áremelések várhatóak a közeljövőben

2022. július 8. 18:28

Júniusban az éves infláció 11,7 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy havi szinten 1,5 százalékkal nőttek az árak. Ráadásul a hazánkban tomboló szárazság miatt ősszel, a betakarítások után egy újabb áremelés is jöhet, ami egy újabb árnyomást helyez az élelmiszerpiacra. Szakértők szerint újabb, sokkal nagyobb mértékű inflációval kell számolnunk a közeljövőben.

Júniusban az éves infláció 11,7 százalékos volt, havi szinten 1,5 százalékkal nőttek az árak. “Az éves inflációs adat hangyányival magasabb a 11,5 százalékos piaci várakozásoknak” - mondta Németh Dávid, K&H vezető elemzője. Hozzátette: Az élelmiszerárak jelentősen növekedtek. A piaci szolgáltatások éves áremelkedése elmarad az átlagos 11,7 százalékos mutatótól, de a 9 százalékos drágulás ebben a körben jelentősnek mondható.” Németh Dávid szerint erős infláció nyomásra utal az, hogy a változékony energia- és élelmiszerárak, valamint a hatásági árak nélkül számolt maginfláció 13,8 százalékos növekedést mutatott júniusban. 

De Suppan Gergely, vezető elemző se látja sokkal kecsegtetőbbnek a jövőt. A szakértő szerint ugyanis a következő hónapokban az átárazások és adóemelések miatt tovább emelkedhet az infláció, ami az árkorlátozó intézkedések nélkül elérhetné a 18%-ot, a háztartási energiaárak befagyasztása nélkül pedig bőven meghaladná a 20%-ot.

Az árkorlátozások fenntartása jelentős ársokkot előzhet meg, míg esetleges fokozatos, vagy teljes megszűntetése igen jelentős felfelé mutató kockázatot jelent, de erre az alapforgatókönyvünkben nem számítunk. Az őszi hónapoktól bázishatások miatt már az infláció mérséklődésére számítunk.

– mondta Suppan Gergely, aki arra is kitért, hogy a tartós fogyasztási cikkek árait jelentősen növelni fogja a forint érdemi gyengülése, a nyersanyagárak elszállása, az alkatrészhiány, a szállítási költségek elszállása is, az új autók árának emelkedését azonban a lényegesen magasabb műszaki tartalom is befolyásolja. A faárak elszállása érezteti hatását a bútorárakban is. A széleskörű áremelkedést tükrözi, hogy időjárási tényezők, a klímaváltozás, a zöldátállás, valamint egyes geopolitikai feszültségek miatt még a gyapot és a cellulóz ára is elszállt, ami a ruházati és papírtermékek árát növeli. A lakbérek és más piaci szolgáltatások árnövekedése is gyorsul.

Az üdülési szolgáltatások árait jelentősen mérsékelték a járvány második hulláma miatt meghozott újabb utazási korlátozások és az idegenforgalom ismételt zuhanása, míg a korlátozások feloldása után érdemben növekedtek, a közeljövőben pedig az energiaköltségek elszállása, az élelmiszerek drágulása, valamint a munkaerőhiány miatt erősödő bérverseny miatt várható további áremelkedés. Az elmúlt időszakban ellentétesen alakultak az élelmiszerárak, a sertés, és általában a feldolgozott húsárak tavaly többnyire csökkentek, ugyanakkor a gabona- és takarmányárak elszállása előbb-utóbb megjelenik a fogyasztói árakban is.

A jövedéki adóemelés a dohánytermékek és szeszesitalok, a chipsadó (neta) emelése számos feldolgozott élelmiszer árát fogja emelni a következő hónapokban. Az egyes szektorokban bevezetett extraprofit adó azonban csak egyes termékekben, szolgáltatásokban korlátozottan jelenhet meg, így csak minimálisan befolyásolhatják az inflációt.

Suppan Gergely szerint az üdülési szolgáltatások árait jelentősen mérsékelték a járvány második hulláma miatt meghozott újabb utazási korlátozások és az idegenforgalom ismételt zuhanása, míg a korlátozások feloldása után érdemben növekedtek, a közeljövőben pedig az energiaköltségek elszállása, az élelmiszerek drágulása, valamint a munkaerőhiány miatt erősödő bérverseny miatt várható további áremelkedés.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az élősertés felvásárlási árak az elmúlt hónapokban meredeken, egyes beszámolók szerint 50-60%-kal ugrottak meg, ami a következő hónapokban jelenhet meg a feldolgozott húsok áraiban. A búzaárak emelkedése miatt a következő hónapokban meredeken folytatódhat a liszt nagykereskedelmi és a pékáruk árainak emelkedése. A jövedéki adóemelés a dohánytermékek és szeszesitalok, a chipsadó (neta) emelése számos feldolgozott élelmiszer árát fogja emelni a következő hónapokban. Az egyes szektorokban bevezetett extraprofit adó azonban csak egyes termékekben, szolgáltatásokban korlátozottan jelenhet meg, így csak minimálisan befolyásolhatják az inflációt.

Ráadásul, ahogyan Németh Dávid is felhívta a figyelmet a szárazság miatt is kedvezőtlenül alakulhatnak a nyári és őszi betakarítások, ez pedig az élelmiszerpiacra további árnyomást fog helyezni a következő hónapokban. Továbbá a folyamatosan gyengülő forintárfolyam az importtermékeken keresztül felfelé hajtja az árindexet.  Szintén kedvezőtlen folyamat, hogy a földgáz világpiaci ára is emelkedő pályán van és ezzel a drága gázzal lesznek feltöltve a tározók, ami a termelési költségeket növeli, így a fogyasztói árakban is megjelenhet ez a hatás. 

A felsorolt tényezők az infláció gyorsulását vetítik előre, ezért 14 százalék közelében tetőzhet az idén az fogyasztói árindex. Némi lassulásra csak a jövő év elején lehet számítani. Az idei éves átlagos 11-11,5 százalék lehet, jövőre pedig picit 8 százalékot meghaladó mutató várható

- mondta Németh Dávid. Ez az infláció pálya tartósan szigorú monetáris politikát követel, azaz további kamatemelések várhatóak az idei évben. A piaci várakozások szerint 13 százalékos szintig emelkedhet az alapkamat. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm