18 °C Budapest
Exterior of the Hungarian national bank in Budapest, Hungary. The central bank of the Republic of Hungary is known as the MNB.

Vészjósló bejelentést tett az MNB: áprilisban túlléphette a 10 százalékot az infláció

2022. május 31. 15:38

A nemzetközi szinten növekvő bizonytalanság, a fundamentális inflációs kockázatok, valamint az inflációs cél fenntartható elérésének célja az alapkamat-emelési ciklus fokozatos folytatását teszi szükségessé - közölte Virág Barnabás MNB-alelnök a kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón kedd délután.

Az MNB testülete keddi ülésén az előző hónapi döntéshez képest feleakkora mértékben, 50 bázisponttal, 5,90 százalékra emelte az alapkamatot, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is. Az indoklásban megerősítették: a monetáris tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak.

A bejelentés után Virág Barnabás tartott sajtótájékoztató. Az MNB alelnöke ezen arról beszélt, Áprilisig azt lehetett látni, hogy a szokásosnál nagyob átárazások votlak, amelyek felét az élelmiszerek magyarázták, a költségoldali hatások gyorsan épülnek be a fogyasztói árakba, és májusban arra lehet számítani, hogy 10,5% is lehet az infláció. A magyar gazdaság növekedési képessége erős, az év egészében a gazdasági növekedés az európai élmezőnyben teljesíthet. Az orosz-ukrán háború ugyanakkor nagy kockázatokat jelent - tette hozzá az alelnök.

Az egyhetes betéti kamatráta emelése csütörtökön történik majd, és a korábbi ütemeben zajlik majd a kamatemelés. Ez megfelel a korábbi ütemnek - mondta Virág Barnabás. Ez a gyakorlatban 30 bázispontos emelést takar.

A 100 bázispontos emelések elengedhetetlenek voltak, most az a cél, hogy az inflációs célt elérni hivatott optimális kamatszintet elérjük, ettől azonban még messze vagyunk - mondta az alelnök. A következőkben 50 bázisponttal fogjuk emelni az alapkamatot, miközben fennmarad a 30 bázispontos emelés az egyhetes betétnél. A két kamatszint összeérése valamikor az év második felében fog összeérni, és a korábban előrevetítettnél tovább fognak fennmaradni a szigorú monetáris kondíciók - folytatta

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Júniusban az egyhetes betéti ráta már meg fogja haladni a 7%-os szintet, a cél az, hogy az alapkamat fokozatosan felzárkózzon az egyhetes betéti rátához. Látva az inflációs közeget, a szigorítást belátható időn belül folytatni kell - mondta Virág Barnabás. A jegybank addig folytatja a kamatemelést, amíg szükséges - erősítette meg a jegybank alelnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 28. 13:11
Produkciós, 3D, social media és utómunka workshopokat hirdet az Umbrella, mindezt teljesen ingyenese...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 28. 09:59
Sokan most komoly bajban vannak, mert évtizedeken át halogatták az ingatlanuk energetikai felújításá...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 28. 06:56
A rezsicsökkentés 2022. augusztusától módosult, már csak egy meghatározott mennyiség áram és gáz veh...
Holdblog  |  2022. szeptember 28. 05:11
Az Örökös dilemmák legújabb epizódjában Dr. Parti Tamással, a Budapesti Közjegyzi Kamara elnökével b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?