25 °C Budapest
Businessman working on project on laptop in startup office

Kiderült, mitől rettegnek most a magyarok: már csak a lista vége felé kullog a COVID

2022. május 6. 13:02

Az Ipsos What Worries the World nemzetközi kutatása kimutatta, hogy a világjárvány enyhülését követően mára már a gazdasági problémák foglalkoztatják leginkább a világ lakosságát. A legtöbben az infláció következményeitől tartanak, amelyet a szegénység, egyenlőtlenség, munkanélküliség követ.

A havonta megjelenő „Mi aggasztja a világot” című felmérés 27 országban vizsgálja, hogy a lakosság szerint melyek a legfontosabb társadalmi és politikai kérdések, és veti össze azokat 10 év adataival. A mostani kutatást 2022. március 25. és 2022. április 3. között végezték

A múlt hónapban először került az első öt közé az infláció miatti aggodalom, ami mostanra világszerte ez az első számú aggodalom, minden harmadik ember szerint ez a legnagyobb probléma, amely az országát érinti. A koronavírus, amely a múlt hónapban a hatodik legnagyobb aggodalomra adó ok volt, a nyolcadik helyre esett vissza. Eközben tízből hat megkérdezett szerint országukban a dolgok rossz irányba haladnak.

Az infláció ma világszerte az első számú aggodalom: (+6 pont a 2022. márciusi adatokhoz képest).
Az első öt helyen a szegénység/társadalmi egyenlőtlenség (31%), a munkanélküliség (29%), a bűnözés és erőszak (25%), valamint a pénzügyi/politikai korrupció (24%) áll. A világjárvánnyal kapcsolatos aggodalom tovább csökkent, mivel a koronavírus a nyolcadik helyre esett vissza. Ez már a második egymást követő hónap, amikor ez a kérdés nem szerepel az első öt legaggasztóbb tényező között. Japán most az egyetlen ország, ahol a koronavírus a legnagyobb aggodalomra okot adó tényező, szemben a januári 12-vel.

Az ukrajnai események hatására a nemzetek közötti katonai konfliktus is bekerült az indexbe, 14% választotta ezt országa számára aggodalomra okot adó tényezőnek. Ez a kérdés a 18 közül a 11. helyen áll, az éghajlatváltozás és a bevándorlás ellenőrzése között. A katonai konfliktus miatti aggodalom Európában a legnagyobb, Lengyelországban a megkérdezettek 38 százaléka, Németországban 35 százaléka, Svédországban 30 százaléka, Nagy-Britanniában 28 százaléka és Olaszországban 26 százaléka érzi ezt így.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Tízből hatan úgy vélik, hogy országuk rossz irányba halad, a pesszimista 93 százalékos arány Peruban vezeti a mutatót, amelyet Argentína és Kolumbia követ 85 százalékkal, illetve 84 százalékkal. Hazánkban kettős a kép, nincsenek foglalkoztatottsági problémák, ám az infláció a lengyeleket és minket (13 százalékpontos emelkedés egy hónap alatt) aggaszt leginkább Európában, és a globális listán is elől állunk. A háború árnyékában Magyarországon kétharmados többség nevezi rossznak a jelenlegi gazdasági helyzetet. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 14:56
Minden a Media1 előzetes hírének megfelelően történt a kormányközeli Mediaworks Zala-megyei újságján...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?