1 °C Budapest
Close-up of heads of wheat (Triticum aestivum) in field, Bialystok, Poland wheat

Küszöbön az újabb világválság: élelmiszerkrízist hozhat az elhúzódó az orosz-ukrán háború

2022. március 20. 11:28

Világméretű élelmiszer-válságot okozhat az orosz–ukrán háború - írja a Magyar Nemzet. Ha a harcok megakadályozzák a tavaszi mezőgazdasági munkákat, a nyári betakarítást, vagy a megtermelt alapanyagok szállítását, annak Európára nézve is súlyos következményei lesznek. Közvetlen hatása a piaci sokk miatt az élelmiszerek árának, így az előállítási költségeknek a további brutális emelkedése, közvetett hatása pedig a konfliktusövezetekben megjelenő éhínség, amely újabb menekültáradatot indíthat Európa felé.

A világ élelmiszerellátása szempontjából sorsdöntő, hogy a következő hetekben az orosz–ukrán háború közepette el tudják-e végezni az ukrán gazdálkodók a tavaszi mezőgazdasági munkálatokat. Az már borítékolható, hogy a harcok miatt jelentősen visszaesik Ukrajna mezőgazdasági termelése, ám a visszaesés mértéke egyelőre még nem látható - írja a lap. Ukrajna mezőgazdasági termelésének visszaesése vagy az oroszországi élelmiszer-export kiesése súlyos, világméretű katasztrófához vezethet.

Nemcsak a harcok lehetetlenítik el az alapanyag-termelést és a feldolgozást: az Ukrán Nemzeti Agrárfórum közlése szerint egyebek mellett hiány van üzemanyagból és vetőmagból. A konfliktus miatt bizonytalanná vált a szállítás is és ha elhúzódik a háború, a harcoló felek megtilthatják a kivitelt is.

Ukrajna és Oroszország a világ búzaexportjának mintegy harmadát, 29 százalékát adja. A szegényebb országokban ezért akár élelmiszerhiány is kialakulhat. Ukrajnának vezető szerepe van a közel-keleti és az észak-afrikai térségek élelmezésében, az adatok szerint az ENSZ élelmiszersegélyek több mint fele Ukrajnából érkezik a térségbe. Ennek esetleges kiesése több érintett országban akár belső konfliktusokhoz vezethet, növelheti a szegénységet és újabb menekülthullámot indíthat el Európába.

A fejlett országokban, így az Európai Unióban élelmiszerhiánytól nem kell tartani, de a jelentősen beszűkülő kínálat további brutális globális áremelkedést vetít előre. Noha Európa összességében önellátó, bizonyos termékekből behozatalra szorul. Ukrajna a közösség negyedik legfontosabb élelmiszer-kereskedelmi partnere. A behozott mennyiség összességében nem jelentős, de bizonyos árukból hiány alakulna ki az ukrán behozatal kiesésével. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 15:23
Sok dolgot nem tudni róla, de egy hátlapról már kikerültek tervek.
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?