10 °C Budapest
SWIFT. Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications. International Payment. Business background.

Letelt a türelmi idő: tényleg kivágják az oroszokat a SWIFT-rendszerből

2022. március 11. 15:35

Letelt a 10 napos türelmi idő, így holnap, azaz március 12-én lép hatályba a hét orosz bank kizárása a SWIFT rendszerből. Bár technikailag ez nem egy bonyolult intézkedés, a nyugati gazdaságoknak biztosítaniuk kell, hogy bizonyos, már folyamatban lévő műveleteket ne akadályozzanak. A SWIFT-en túl a szankciók végrehajtása sem kis feladat a hitelintézetek számára. Kérdés, hogy hosszú távon milyen kockázatokkal jár a nyugati gazdaságok számára.

A SWIFT egyszerűen megfogalmazva a globális fizetési rendszer. A 7 orosz bank (VTB Bank, Rosszija Bank, Otkritije Bank, Novikombank, Promszvjazbank, Szovkombank, Vnyesekonombank) leválasztása a SWIFT rendszerről komoly gazdasági károkat okozhat az egész orosz gazdaságnak, hiszen a nemzetközi pénzforgalom rendkívül bizonytalanná és lassúvá válik ezeknél az intézményeknél.

A belga székhelyű Brüsszel közelében található SWIFT vállalatnak meg kell felelnie az uniós jogszabályoknak

- mondta Bertrand Godin az iBanFirst nemzetközi fizetésekre szakosodott vállalat operatív igazgatója. Azonban a szankciókért nem a SWIFT szervezetet terheli a felelősség, amely az alapszabályában hangsúlyozza semlegességét, hanem az Európai Unió 27 tagállamára, akik egyhangúan döntöttek a szankció mellett.

Nem technikailag bonyolult a művelet

"A Swift rendszerben minden regisztrált banknak van egy 8 karakteres egyedi azonosítója. Konkrétan elég, ha töröljük az azonosítókat és a tranzakciók hibaüzenetet fognak megjeleníteni" - tette hozzá Bertrand Godin. A szankció alkalmazásának egyik nehézsége, hogy a SWIFT-en keresztül bonyolított tranzakciók között vannak azonnali, de vannak hosszabb időkerettel rendelkező tranzakciók is. Tehát a már folyamatban levő műveletek befejezése hozza nehéz helyzetbe a szankciók alá nem eső érintett szervezeteket.

Külön engedély a folyamatban levő tranzakciókra

Ezzel a kockázattal szembesülve az amerikai hatóságok bejelentették, hogy a még folyamatban lévő műveletek által érintett vállalatok március végéig kérhetnek engedélyt. Feltéve, hogy pontos indoklást tudnak felmutatni. Így a bankok biztonságosan végre tudják hajtani az ügyleteket anélkül, hogy kockáztatnák, hogy a szankciók megsértése miatt feketelistára kerülnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az orosz bankok kizárása a Swiftből: a pénzügyi atombomba

Nagy kihívás a járulékos károk elkerülése. “Még soha nem fordult elő, hogy egy olyan jelentős hatalom, mint Oroszország kizárásra került volna a nemzetközi pénzügyi rendszerből" - mondta Jonathan Hackenbroich, az Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) szakértője. Senki sem tudja biztosan megmondani, hogy ez milyen hatással lesz a világ többi gazdaságára.

A SWIFT kizárás mellett további komoly lépés, hogy a három amerikai pénzügyi óriás, a Visa, a Mastercard és az American Express is úgy döntött, hogy felfüggeszti működését Oroszországban, az ország további elszigetelése érdekében.

A szankciók egyelőre csak hét orosz bankot érint, a Sberbankot, valamint az ország gázexportjához kapcsolódó Gazprombankot nem érinti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 16:46
Rovó Attila, a hvg.hu belpolitika rovatának távozó vezetője nyilatkozott portálunknak azzal kapcsola...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem