7 °C Budapest
Panoramic view urban cityscape singapore with investment theme background

Megérkeztek a friss GDP-adatok: ennyivel nőtt a magyar gazdaság egy év alatt

2022. március 2. 09:25

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2021 IV. negyedévében 7,1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez mérten 2,0, az előző év azonos időszakához képest 7,0%-kal emelkedett. 2021-ben a GDP volumene az előző évhez viszonyítva 7,1, 2019-hez képest 2,1%-kal növekedett a nyers adatok szerint.

2021. IV. negyedévében a GDP volumene 7,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. A második becslés nyers volumenindexe az első becslésben közölt IV. negyedévi adathoz viszonyítva 0,1 százalékponttal kisebb mértékű növekedést jelez. A GDP a nyers adatok szerint 3,9 százalékkal nagyobb volt a járvány előtti 2019. IV. negyedévinél.

Az ipar teljesítménye 2,1, ezen belül a feldolgozóiparé 1,8 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a fémfeldolgozási termék, illetve az élelmiszeripar növekedése járult hozzá az ipar bővüléséhez. Az építőipar hozzáadott értéke 21,4 százalékkal nőtt, a mezőgazdaságé 6,1%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 8,1 százalékkal lett nagyobb. A legerőteljesebb növekedés a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (68,8%), a szállítás, raktározás (20,5%), illetve az információ, kommunikáció (14,1%) nemzetgazdasági ágban történt. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység hozzáadott értéke 9,4 százalékkal nőtt. A művészet, szórakoztatás, egyéb szolgáltatás teljesítménye 13,7, a kereskedelemé 4,3 százalékkal emelkedett. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 6,6 százalékkal bővült. A közigazgatás hozzáadott értéke 0,3, a humánegészségügyi, szociális ellátásé 7,8%-kal növekedett. Az oktatás teljesítménye 0,3 százalékkal emelkedett.

A bruttó hazai termék 2021. IV. negyedévi, 7,1 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 4,6, az építőipar 1,2, az ipar 0,4 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül leginkább  a szállítás, raktározás, illetve a kereskedelem, gépjárműjavítás, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás növelte a GDP-t (1,0 és 0,9 százalékponttal).

A háztartások tényleges fogyasztása 7,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakihoz képest. A tényleges fogyasztás összetevői között legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 7,7 százalékkal nőtt. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása 8,5 százalékkal nagyobb lett az egy évvel korábbinál. A hazai fogyasztási kiadások volumene a tartósság szerinti csoportok mindegyikében növekedett, a szolgáltatásoké 13,6, a féltartós termékeké 11,0, a tartósaké 8,4, a nem tartósaké 3,1 százalékkal.

A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 5,7, a közösségi fogyasztásé 5,8 százalékkal lett nagyobb. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,7 százalékkal emelkedett. A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 6,8 százalékkal nőtt. A bruttó állóeszköz-felhalmozás a IV. negyedévben 3,3 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Az építési beruházások volumene nőtt, a gép- és berendezésberuházásoké csökkent. A beruházásokból legnagyobb arányban részesülő nemzetgazdasági ágak közül a feldolgozóiparban és a szállítás, raktározásban jelentősen emelkedett, az ingatlanügyletek esetén számottevően visszaesett a fejlesztések volumene. A bruttó felhalmozás az egy évvel korábbihoz képest 5,4 százalékkal nőtt.

A fogyasztási és felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás a IV. negyedévben összességében 6,4 százalékkal bővült. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában – folyó áron – 328 milliárd forintos passzívum keletkezett. Az export volumene (3,2%) nagyobb mértékben bővült, mint az importé (2,3%). Az áruforgalomban a kivitel 1,5, a behozatal 0,4 százalékkal kisebb lett az egy évvel korábbinál. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve a turizmust is) exportja 28,3, importja 19,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bruttó hazai termék 2021. IV. negyedévi, 7,1 százalékos növekedéséhez a végső fogyasztás 4,8, a bruttó felhalmozás 1,6 százalékponttal járult hozzá. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 0,8 százalékponttal növelte a gazdasági teljesítményt. 2021 IV. negyedévében az előző negyedévhez képest, szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján a gazdaság teljesítménye 2,0 százalékkal növekedett.

A termelési oldalon az építőipar hozzáadott értéke 9,0, a szolgáltatások hozzáadott értéke 1,9%-kal nőtt, a mezőgazdaságé 0,1, az iparé 0,3%-kal csökkent. A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadásának volumene 1,7, a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatásoké 0,9, a közösségi fogyasztásé 1,3%-kal emelkedett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,3%-kal csökkent. A külkereskedelemben az export volumene 2,7, az importé 0,4%-kal bővült.

2021-ben az előző évhez képest az első becslés szerint a GDP értéke folyó áron 55 046 milliárd forint volt, volumene (a nyers és a naptárhatással kiigazított adatok alapján egyaránt) 7,1%-kal nőtt. A termelési oldalon az ipar hozzáadott értéke 9,8, az építőiparé 15,8, a szolgáltatásoké 6,2%-kal nagyobb, a mezőgazdaságé 2,2%-kal kisebb lett.

A GDP növekedéséhez a szolgáltatások 3,6, az ipar 1,9, az építőipar 0,7 százalékponttal járult hozzá. A mezőgazdaság 0,1 százalékponttal mérsékelte a GDP növekedését. A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 4,3, a közösségi fogyasztás 4,8%-kal emelkedett, aminek együttes eredményeként a végső fogyasztás volumene 4,4%-kal nagyobb lett. A bruttó felhalmozás 8,7, ezen belül a bruttó állóeszköz-felhalmozás 6,0%-kal bővült. Az export volumene 10,1, az importé 8,2%-kal nőtt. A felhasználási oldalon a végső fogyasztás 3,1, a bruttó felhalmozás 2,4, a külkereskedelmi forgalom egyenlege pedig összességében 1,7 százalékponttal járult hozzá a gazdaság növekedéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem