Száguld a gazdaság? Románia simán előzi a Magyarország teljesítményét

Száguld a gazdaság? Románia simán előzi a Magyarország teljesítményét

2022. február 22. 06:34

Az elmúlt években gyakran esett szó hazánk kimagasló gazdasági teljesítményéről. A gyors növekedés nem lenne csoda, hiszen az EU nettó támogatások (fejlesztési és földalapú támogatások) 2010-2020 között a GDP 5%-át tették ki. Ugyanakkor az átlagos GDP növekedés mindössze 2,3% (2020 nélkül 3,1%) volt. Azonban még ezzel is sikerült közelítenünk az uniós átlagot!

Magyarország egy főre jutó GDP-je 2010-ben 39%-a volt az uniós átlagnak, 2021-re ez már 50%-ra nőtt (vásárlóerő paritáson az arányok 64%, illetve 76%). Keleti szomszédunk egy főre jutó GDP-je 62%-a volt a miénknek 2010-ben, ez 2021-ben már 69% lett (vásárlóerő-paritáson pedig 78%, illetve 96%).

Tehát Románia e téren csaknem utolérte Magyarországot, ami jelzi, hogy Románia gyorsabban zárkózott fel az uniós átlaghoz, mint Magyarország.

Magyarország és Románia egy főre jutó GDP alakulása euróban, illetve vásárlőerő paritásos euró értéken, 2010 és 2021 között
Magyarország és Románia egy főre jutó GDP alakulása euróban, illetve vásárlőerő paritásos euró értéken, 2010 és 2021 között

A gazdasági növekedésnél is fontosabb, hogy ebből mit érzékelnek a polgárok. Jelen esetben a két keresős, két gyermeket nevelő (országos átlag 100%-át kereső) háztartásokat és az egy fős nyugdíjas háztartásokat vizsgáltuk meg.

2010-ben a romániai két gyermekes két keresős háztartások nettó éves jövedelme 59%-a volt a hazainak, ez az arány 2021-ben 81% lett (vásárlóerő paritáson ez 68%, illetve 94% volt), aminek oka, hogy a román családok jövedelme 136%-kal, a magyaroké csak 72%-kal nőtt ezen időszak alatt (s ebben a családi adókedvezmény hatása is benne van). Vagyis a hazai, kimagasló keresetemelkedés és a gyermektámogatási rendszer együttes hatását is túlszárnyalta a román keresetnövekedés, s ha az ütemkülönbség fennmarad, 1-2 év alatt utolérik a magyar szintet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A romániai nyugdíjasok átlagos éves jövedelme 2010-ben 46%-a volt a hazainak, 2021-re ez már 63% lett (vásárlóerő paritáson az arányok 50, illetve 76%). Vagyis a román nyugdíjasok helyzete jobban javult, mint a magyaroké, igaz, még így is jelentős a lemaradásuk.

Két gyermekes, két keresős háztartások átlagos egy főre jutó éves nettó keresete nominális és vásárlőerő paritásos értéken, 2010 és 2021 között (euró)
Két gyermekes, két keresős háztartások átlagos egy főre jutó éves nettó keresete nominális és vásárlőerő paritásos értéken, 2010 és 2021 között (euró)

Ha a jelenlegi trendek folytatódnak várható, hogy Románia egy főre jutó vásárlőerő paritásos GDP-je és a romániai keresetek is 1-2 éven belül lehagyják a magyar szintet. Talán nem véletlen, hogy a román növekedés azt követően gyorsult fel, hogy a román korrupció ellenes ügyészség 2013-ban olyan új vezetőt kapott, aki fellépett a vezető politikusok korrupciója ellen is[1]. Ezen a téren hazánk sajnos egyre inkább lemarad[2], ami tovább csökkenti az EU források hatékony felhasználását, így annak gazdaságösztönző szerepét is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?