14 °C Budapest
Man browses an online affair website.

Őrült fizetéssel toboroznak rengeteg embert: özönlenek a magyarok ezekre a munkahelyekre

2022. február 11. 19:01

2010-ben még százezernél kevesebben dolgoztak az információ és kommunikáció ágazatban, 2021 végére ez a szám meghaladta a 170 ezret. A nemzetgazdasági ágak közül ezzel az elmúlt évtizedben az IT-szektorban nőtt a leggyorsabb ütemben a munkahelyek száma.

Az Eurostat elemzése szerint a hazai cégek 29 százalékánál dolgozik IT szakember, ami a második legmagasabb arány az uniós tagállamok között. Csupán Belgium és Írország előzi meg Magyarországot 30 százalékos eredményével, hazánk pedig Dániával és Máltával holtversenyben osztozik az ezüstérmen.

Közép-európai viszonylatban sikerült a dobogó legfelső fokát megszerezni, a magyar mutató ugyanis jóval felülmúlja a 19 százalékos uniós átlagot. Egyre többen helyezkednek el az informatikai szektoron belül, és ezzel együtt is élénk a kereslet a hozzáértő szakemberekre – számolt be a híradó.

A Diplomás pályakövetési rendszer szerint az informatikai végzettséggel rendelkezők bruttó jövedelme a legmagasabb hazánkban, és közülük dolgoznak a legtöbben diplomás munkakörben. A digitális gazdaság adja a hazai gazdasági növekedés és foglalkoztatás egyötödét.

Magyarországon általánosságban is rekordokat dönt a foglalkoztatás, de különösen kedvező tendencia, hogy a bővülés leginkább a tudásalapú, magas hozzáadott értéket előállító területekre jellemző. Míg 2010-ben még százezernél kevesebben dolgoztak az információ és kommunikáció (ICT) ágazatban, 2021 végére 170 ezer fő feletti csúcsot értünk el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– közölte Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. A nemzetgazdasági ágak közül ezzel az elmúlt évtizedben az IT-szektorban nőtt a leggyorsabb ütemben a munkahelyek száma. A járványhelyzetben a távmunka térhódításával és a világszerte egyedülálló célzott bértámogatási programnak köszönhetően újabb lendületet kapott a munkahelyteremtés. A koronavírus hazai megjelenése óta több mint 42 ezerrel nőtt az ágazatban dolgozók száma, az informatika ezen az időtávon is a legjobban teljesítő szektor hazánkban - tette hozzá az államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 26. 12:00
A Kia és az Addig együttműködésében indult Magyarországon az első, LG tévékre dedikált connected TV...
Buxelliott  |  2024. február 26. 08:41
Az elmúlt két évben óriási infláció volt Magyarországon. Sokan találkoztak azzal a helyzettel, hogy...
Bankmonitor  |  2024. február 26. 07:52
A Bankmonitor szakértői egy elsőre egyszerűnek tűnő kérdést kaptak. Egy fiatal házaspár szeretne CSO...
Holdblog  |  2024. február 26. 05:57
Jelenleg mintegy 750 milliárdos vagyont kezel a HOLD Alapkezelő, és ezzel a független magyarországi...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem