25 °C Budapest
Egyre több ilyen koreai gyár épül a vidéki Magyarországon: vajon mire készülnek?

Egyre több ilyen koreai gyár épül a vidéki Magyarországon: vajon mire készülnek?

2022. január 27. 11:46

Bár jelenleg Magyarország jelenleg nagyjából a tizedik a világ elektromos akkumulátor-exportőrei között, de azt jósolják, hogy 2025-re a harmadik legnagyobbá válhat az EU-ban Németország és Lengyelország után. A kormány tervei ennél is ambiciózusabbak, a második helyet célozták meg – derült ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter októberi nyilatkozatából.

Berobbanni látszik nálunk az akkumulátor gyártás, hiszen a kormány 2025-re szeretne Európa másodikja lenni export tekintetében. A kormány is támogatja az ötletet, az ország 17 településén jelentek meg a zömében ázsiai e-akkumulátor-beruházók, összesen 20 cég több mint 2800 milliárd forintot fektetett be, és ehhez mintegy 308 milliárd forintnyi állami támogatást kaptak.

Az említett 2800 milliárd forintnyi beruházás több év alatt valósul meg, de így is hatalmas összegről van szó.  Kiugró az összeg a magyarországi teljes tőkebefektetésekhez képest is, hiszen a tavalyi rekordévben az összes szektorból együttesen 5,3 milliárd euró, azaz 1886 milliárd forintnyi beruházásról született megállapodás a beruházás-ösztönzési rendszeren keresztül.

A 24. hu kiemelte, hogy az akkumulátoros befektetők elégedettek lehetnek azzal, amit a magyar kormány nyújt, legalábbis jellemző, hogy amelyik cég a második beruházásába is belefogott, az jóval nagyobb összeget invesztál, egyúttal nagyobb területen is építkezik, mint elsőre. Erősen koncentrálódnak a befektetések, az eddig bejelentett, illetve már zajló akkumulátoros beruházások zöme – majdnem 2500 milliárd forintnyi – hat céghez kötődik, de úgy tudni, ezzel nincs vége az akkumulátor-biznisznek, újabb beruházók érkezése várható.

Az SK Innovation és a Samsung mellett akadnak még olyan cégek, amelyek százmilliárdos nagyságrendben ruháznak be a magyarországi akkumulátorgyártásba. Tavaly októberben derült ki, hogy a legnagyobb dél-koreai vegyipari konszern, az LG Chem és a japán Toray Industries mintegy 270 milliárd forint invesztícióval közös vállalkozásban hoz létre Nyergesújfalun egy akkumulátorszeparátor-gyárat, itt az akkumulátor egyik alkotórészét állítják majd elő. A gyár a tervek szerint 2028-ra érheti el a maximális kapacitását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2022. május 20. 07:38
A mai bejegyzésben szeretnék kicsit írni arról, hogy miért nem vonzó a pénzügyi tudatosság. Annak el...
Holdblog  |  2022. május 20. 06:18
A Tesla kimaradt az S&P 500 ESG indexéből, ami teljesen meglepő annak tükrében, hogy Elon Musk v...
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?