Budapest, 2021. július 8.Ásványvizet ad egy utasnak a MÁV-START munkatársa a Keleti pályaudvaron 2021. július 8-án. A hõségriasztás ideje alatt vizet osztanak a budapesti fõpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon.MTI/Balogh Zoltán

Hektoliterszámra vedelik a magyarok: marketingkamu vagy életelixír?

2021. december 26. 13:00

Magyarországon jóval 100 liter fölött van az éves egy főre eső ásványvízfogyasztás, 2021-ben pedig növekedés várható a 2020-as adatokhoz képest – tudta meg a Pénzcentrum a Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetségtől. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy fogyasztása jár-e egészségügyi előnyökkel ahhoz képest, ha valaki csak csapvizet iszik, erről Moharos Melindát, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) Kommunikációs Bizottságának elnökét kérdeztük.

Magyarország kifejezetten ásványvizes nemzet. A Nemzetközi Palackozott Víz Szövetség jelentése szerint 2020-ban 118 liter volt hazánkban az egy főre jutó palackozottvíz-fogyasztás, amivel hazánk a 13. helyen szerepel azon a listán, melyen az egy főre jutó adatok alapján rendezték sorba az országokat.

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetség adatai szerint ennél egy lehelettel kevesebb, 117 liter volt Magyarországon az egy főre jutó ásványvízfogyasztás, ami egyben azt is jelenti, hogy Magyarországon a palackozottvíz-forgalom ororszlánrészét az ásványvizek teszik ki.

A 2020-as ásványvízadat egyébként lényegesen elmarad a 2019-es rekordévtől, amikor 131 liter volt az egy főre jutó fogyasztás, 2021-ben azonban újfent növekedésnek indulhatott a piac.

2021 első három negyedévében az ásványvízfogyasztás mintegy három százalékkal növekedett 2020 hasonló időszakához képet. Úgy gondoljuk, hogy a IV. negyedév eladása is hasonló lesz, így 2021-ben az ásványvíz fogyasztás mértékét 120 liter/fő értékre becsüljük

– közölte a Pénzcentrum megkeresésére a Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetség.

Gyakran felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy van-e pozitív egészségügyi hatása az ásványvíznek és miben különbözik magától a csapvíztől. S bár az ásványvízek – ahogy a nevükből is kiderül – a csapvízzel ellentétben tartalmaznak ásványi anyagokat, továbbá csak védett felszín alatti rétegből származhatnak, az igazi kérdés az egészségünk szempontjából mégsem az, hogy csapvízet vagy ásványvízet fogyasztunk.

Magyarországon nagyon jó minőségű a csapvíz. Az egészséges folyadékfogyasztás kérdésében nem az ásványvíz-csapvíz megoszlás a szűk keresztmetszet, hanem hogy inkább döntően vizet iszunk-e üdítők vagy alacsony gyümölcstartalmú gyümölcslevek helyett

– közölte a Pénzcentrum megkeresésére e-mailen keresztül Moharos Melinda, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) Kommunikációs Bizottságának elnöke. Hozzátette: sokan ráadásul az energiaitalokat is szinte folyadékpótlás jelleggel, nagy mennyiségben fogyasztják, ami szintén nem javasolt.

A csapvíz egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban a szakember egy körülményre azért felhívta a figyelmet:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

a régi házak elavult csővezetékei jelentősebben tudják befolyásolni a minőséget, úgyhogy ezeket érdemes lehet bevizsgáltatni.

Ahogy az élet megannyi területén, a folyadékbevitelnél is a változatosság elvét érdemes szem előtt tartani. Az ajánlás az, hogy döntő mennyiségben tiszta vizet vagy ásványvizet fogyasszunk.

„Mivel az ásványi anyagok az ásványvizekből igen jó hatásfokkal szívódnak fel, érdemes cserélgetni a fajtákat” – tanácsolta Moharos.

A dietetikus szakember szerint váltogathatjuk akár az alacsonyabb és magasabb ásványianyag-tartalmú vizeket, de a csapvizet és az ásványvizet is, így elkerülhetjük, hogy egy ásványi anyagból hosszú távon túl sokat fogyasszunk.

Moharos Melinda közölte: minden esetben a palackozott termékek címkéi adnak felvilágosítást az ásványvíz összetételére, jellegére vonatkozóan, ezeket érdemes áttanulmányozni. Az érvényes szabályozás szerint egyébként a nagyon csekély ásványianyag-tartalmú ásványvízben az ásványianyag-tartalom – szárazanyag-tartalom alapján számítva – kevesebb, mint 50 mg/l, ezzel szemben az ásványi anyagban gazdag ásványvízben több mint 1500 mg/l.

A Pénzcentrum azon felvetésére, hogy vannak-e olyan foglalkozások, ahol jobban kell arra figyelni, hogy milyen összetételű ásványvizet iszik a dolgozó, Moharos Melinda közölte: külön hivatalos ajánlás jelenleg nincs. Fizikai munka, sport esetén a fokozott folyadékvesztés miatt ugyanakkor a folyadékpótlás mennyiségére külön oda kell figyelni. A magnézium alapvetően szükséges a megfelelő izomműködéshez, így az ezt az ásványi anyagot tartalmazó vizek fogyasztása előnyös lehet. Azonban itt is érvényes, hogy a legfontosabb, hogy főleg jó minőségű vizet vagy ásványvizet fogyasszunk.

Maradva a betegségeknél: akiknek nátriumszegény diétát kell tartaniuk – ennek oka akár magas vérnyomás vagy szív-érrendszeri betegségek is lehetnek –, azok számára a kifejezetten alacsony nátrium- tartalmú, 20 mg/l alatti vizek ajánlottak. Veseprobléma esetén szintén javasolt, egyebek mellett, odafigyelni a nátrium-, és a kalciumbevitelre – ez az ásványvizek fogyasztásakor is igaz.

„Nagyon nem mindegy, hogy valaki, akinek eleve meg kell szorítani például a nátriumfogyasztását, olyan ásványvizet iszik, aminek a Nátrium-tartalma 820,8 mg/l vagy olyat, aminek 2.2 mg/l. Mindkettőből található konkrét példa a magyar boltok polcain"– hívta fel a figyelmet Moharos. Hozzátette: amennyiben valakinek komolyabb egészségügyi problémája van, rengeteg életmódbeli, étrendi kérdés merülhet fel, ezek közül csak egy a folyadékfogyasztás. Ezeket mind érdemes lehet egy dietetikus szakemberrel átbeszélni, egyeztetni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25