11 °C Budapest
Budapest, 2021. július 8.Ásványvizet ad egy utasnak a MÁV-START munkatársa a Keleti pályaudvaron 2021. július 8-án. A hõségriasztás ideje alatt vizet osztanak a budapesti fõpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon.MTI/Balogh Zoltán

Hektoliterszámra vedelik a magyarok: marketingkamu vagy életelixír?

2021. december 26. 13:00

Magyarországon jóval 100 liter fölött van az éves egy főre eső ásványvízfogyasztás, 2021-ben pedig növekedés várható a 2020-as adatokhoz képest – tudta meg a Pénzcentrum a Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetségtől. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy fogyasztása jár-e egészségügyi előnyökkel ahhoz képest, ha valaki csak csapvizet iszik, erről Moharos Melindát, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) Kommunikációs Bizottságának elnökét kérdeztük.

Magyarország kifejezetten ásványvizes nemzet. A Nemzetközi Palackozott Víz Szövetség jelentése szerint 2020-ban 118 liter volt hazánkban az egy főre jutó palackozottvíz-fogyasztás, amivel hazánk a 13. helyen szerepel azon a listán, melyen az egy főre jutó adatok alapján rendezték sorba az országokat.

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetség adatai szerint ennél egy lehelettel kevesebb, 117 liter volt Magyarországon az egy főre jutó ásványvízfogyasztás, ami egyben azt is jelenti, hogy Magyarországon a palackozottvíz-forgalom ororszlánrészét az ásványvizek teszik ki.

A 2020-as ásványvízadat egyébként lényegesen elmarad a 2019-es rekordévtől, amikor 131 liter volt az egy főre jutó fogyasztás, 2021-ben azonban újfent növekedésnek indulhatott a piac.

2021 első három negyedévében az ásványvízfogyasztás mintegy három százalékkal növekedett 2020 hasonló időszakához képet. Úgy gondoljuk, hogy a IV. negyedév eladása is hasonló lesz, így 2021-ben az ásványvíz fogyasztás mértékét 120 liter/fő értékre becsüljük

– közölte a Pénzcentrum megkeresésére a Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetség.

Gyakran felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy van-e pozitív egészségügyi hatása az ásványvíznek és miben különbözik magától a csapvíztől. S bár az ásványvízek – ahogy a nevükből is kiderül – a csapvízzel ellentétben tartalmaznak ásványi anyagokat, továbbá csak védett felszín alatti rétegből származhatnak, az igazi kérdés az egészségünk szempontjából mégsem az, hogy csapvízet vagy ásványvízet fogyasztunk.

Magyarországon nagyon jó minőségű a csapvíz. Az egészséges folyadékfogyasztás kérdésében nem az ásványvíz-csapvíz megoszlás a szűk keresztmetszet, hanem hogy inkább döntően vizet iszunk-e üdítők vagy alacsony gyümölcstartalmú gyümölcslevek helyett

– közölte a Pénzcentrum megkeresésére e-mailen keresztül Moharos Melinda, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) Kommunikációs Bizottságának elnöke. Hozzátette: sokan ráadásul az energiaitalokat is szinte folyadékpótlás jelleggel, nagy mennyiségben fogyasztják, ami szintén nem javasolt.

A csapvíz egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban a szakember egy körülményre azért felhívta a figyelmet:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a régi házak elavult csővezetékei jelentősebben tudják befolyásolni a minőséget, úgyhogy ezeket érdemes lehet bevizsgáltatni.

Ahogy az élet megannyi területén, a folyadékbevitelnél is a változatosság elvét érdemes szem előtt tartani. Az ajánlás az, hogy döntő mennyiségben tiszta vizet vagy ásványvizet fogyasszunk.

„Mivel az ásványi anyagok az ásványvizekből igen jó hatásfokkal szívódnak fel, érdemes cserélgetni a fajtákat” – tanácsolta Moharos.

A dietetikus szakember szerint váltogathatjuk akár az alacsonyabb és magasabb ásványianyag-tartalmú vizeket, de a csapvizet és az ásványvizet is, így elkerülhetjük, hogy egy ásványi anyagból hosszú távon túl sokat fogyasszunk.

Moharos Melinda közölte: minden esetben a palackozott termékek címkéi adnak felvilágosítást az ásványvíz összetételére, jellegére vonatkozóan, ezeket érdemes áttanulmányozni. Az érvényes szabályozás szerint egyébként a nagyon csekély ásványianyag-tartalmú ásványvízben az ásványianyag-tartalom – szárazanyag-tartalom alapján számítva – kevesebb, mint 50 mg/l, ezzel szemben az ásványi anyagban gazdag ásványvízben több mint 1500 mg/l.

A Pénzcentrum azon felvetésére, hogy vannak-e olyan foglalkozások, ahol jobban kell arra figyelni, hogy milyen összetételű ásványvizet iszik a dolgozó, Moharos Melinda közölte: külön hivatalos ajánlás jelenleg nincs. Fizikai munka, sport esetén a fokozott folyadékvesztés miatt ugyanakkor a folyadékpótlás mennyiségére külön oda kell figyelni. A magnézium alapvetően szükséges a megfelelő izomműködéshez, így az ezt az ásványi anyagot tartalmazó vizek fogyasztása előnyös lehet. Azonban itt is érvényes, hogy a legfontosabb, hogy főleg jó minőségű vizet vagy ásványvizet fogyasszunk.

Maradva a betegségeknél: akiknek nátriumszegény diétát kell tartaniuk – ennek oka akár magas vérnyomás vagy szív-érrendszeri betegségek is lehetnek –, azok számára a kifejezetten alacsony nátrium- tartalmú, 20 mg/l alatti vizek ajánlottak. Veseprobléma esetén szintén javasolt, egyebek mellett, odafigyelni a nátrium-, és a kalciumbevitelre – ez az ásványvizek fogyasztásakor is igaz.

„Nagyon nem mindegy, hogy valaki, akinek eleve meg kell szorítani például a nátriumfogyasztását, olyan ásványvizet iszik, aminek a Nátrium-tartalma 820,8 mg/l vagy olyat, aminek 2.2 mg/l. Mindkettőből található konkrét példa a magyar boltok polcain"– hívta fel a figyelmet Moharos. Hozzátette: amennyiben valakinek komolyabb egészségügyi problémája van, rengeteg életmódbeli, étrendi kérdés merülhet fel, ezek közül csak egy a folyadékfogyasztás. Ezeket mind érdemes lehet egy dietetikus szakemberrel átbeszélni, egyeztetni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. február 23. 13:42
A kakaóbab termőterületeinek csökkenése egy olyan probléma, amelyről sokat hallani manapság. A körny...
MEDIA1  |  2024. február 23. 13:19
A Network4 közvetíti vasárnap élőben a Chelsea - Liverpool Ligakupa-döntőt a Wembley Stadionból. Íme...
Kiszámoló  |  2024. február 23. 12:16
A balsors néha már belesodort a Telekom ügyfélszolgálatának Vandának csúfolt szivatógépének karmai k...
Bankmonitor  |  2024. február 23. 07:57
Közeleg a tavasz, a lakásfelújítások, kisebb javítások ideje. De vajon érdemes kivárni a munkálatok...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem