21 °C Budapest
Money growth business graph economy finance stock or currency investment financial diagram profit chart of global exchange market price shares on economic analysis 3d background with success trade.

Így versengenek a részvények a budapesti tőzsdén: legyőzhetik a szuperinflációt?

MTI
2021. december 12. 20:20

Csökkenő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 51 076,61 ponton zárt pénteken, 171,70 ponttal, 0,34 százalékkal magasabban, mint egy hete. A részvénypiac forgalma 42,8 milliárd forint volt a múlt heti 72,9 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.

Az Equilor Befektetési Zrt. összefoglalójában kiemelte, hogy a nemzetközi befektetői légkörrel összhangban a héten is hullámzó volt a hazai tőzsdeindex mozgása. A hét eseményei kapcsán kitértek arra, hogy albán bankot vásárolt az OTP. A bejelentés szerint a magyar pénzintézet megegyezett a görög Alpha Bankkal annak albán leányvállalatának megvásárlásáról, 55 millió eurós vételárban állapodtak meg a felek. Az Alpha Bank közel 5 százalékos eszközarányos piaci részesedésével Albánia 8. legnagyobb bankja, a lakossági és a vállalati szegmensben egyaránt aktív. A tranzakció pénzügyi zárására várhatóan 2022. második negyedévének végén kerülhet sor.

A Richter és a Hikma Pharmaceuticals PLC kizárólagos értékesítési és licenc-megállapodást írt alá a Richter denosumab hatóanyagtartalmú készítményeinek értékesítéséről az Amerikai Egyesült Államokban. A megállapodás értelmében a Richter feladata a termékek fejlesztése, valamint az amerikai piacra szánt késztermékek szállítása. A Hikma felel a törzskönyvezésért az Amerikai Egyesült Államokban, ahol kizárólagos joggal értékesíti majd a termékeket. A licenc-szerződés pénzügyi rendelkezései alapján a Richter a megállapodás aláírásakor bevételre jogosult, amit előre meghatározott fejlesztési és egyéb mérföldkövek elérésekor további bevételek követnek, összesen többtízmilliós amerikai dollár nagyságrendben.

Eladja a Magyar Telekom a Pan-Inform Kft.-t. A hazai távközlési szolgáltató bejelentette, hogy a T-Systems Magyarország Zrt. 100 százalékos tulajdonában álló Pan-Inform vállalatát 5,5 milliárd forintért értékesíti a magyar államnak. A Pan-Inform digitális egészségügyi szolgáltatások, valamint az ahhoz kapcsolódó kórházi informatikai rendszer fejlesztésével és támogatásával foglalkozó vállalat, tavaly 3,4 milliárd forintos árbevételt és 0,9 milliárd forintos EBITDA-t termelt. A tranzakció várhatóan a következő év első negyedévében zárult le - írta az Equilor.

A kommentárban jelezték, hogy hosszú, kiszámítható kamatemelési ciklus várható Magyarországon, erről Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke beszélt egy lapinterjúban. A jegybank várakozása szerint jövőre is 5 százalék körül alakulhat az infláció, az egyhetes betéti kamatszint a turbulens időszak fennmaradásáig fog eltérni az alapkamattól. Virág Barnabás szerint a következő hónapokban a reálkamat gyors emelkedése várható, amelyet a kamatemelések és az infláció mérséklődése is segíteni fog. Az alelnök leszögezte, hogy nem fognak minden héten kamatot emelni, de szükség esetén kellő erővel fognak fellépni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az összefoglalóban kitértek arra is, hogy a vártnál magasabb volt az infláció novemberben. A fogyasztói árindex éves bázison 7,4 százalékkal emelkedett, a maginfláció 5,3 százalékos volt. A következő hónapokban az alacsony bázishatás továbbra is erősíti az inflációs nyomást, ez a tényező csak tavasszal fog enyhülni.

  • A héten a Mol árfolyama 1,49 százalékkal nőtt, a részvény pénteken 2446 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 6,99 milliárd forint volt.
  • Az OTP-papírok 0,37 százalékkal erősödtek, 17 445 forinton zártak a hét utolsó kereskedési napján, forgalmuk a héten meghaladta a 26,5 milliárd forintot.
  • A Richter ára 0,18 százalékkal csökkent, pénteken 8510 forinton fejezte be a kereskedést a részvény, forgalma 6,2 milliárd forintot ért el.
  • A Magyar Telekom 0,72 százalékos árfolyameséssel zárta a hetet, pénteken 411 forinton zárt, heti forgalma több mint 1,41 milliárd forint volt.
  • A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4458,95 ponton fejezte be a hetet, ami 56,44 ponttal, 1,31 százalékkal alacsonyabb az előző hetinél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 7. 05:00
A nagy államadósságok miatt veszélybe kerülhet ismét az eurózóna? Milyen hatása lehet az erősödő inf...
MEDIA1  |  2022. július 6. 17:36
A Media1 értesülése szerint Gajdics ismét a néhány éve a NER-hez került Szabad Föld főszerkesztője l...
Kiszámoló  |  2022. július 6. 09:41
A kiürített államkassza miatt a kormány ezermilliárdos nagyságban különadókkal sújtott több szektort...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?