1 °C Budapest
Magyarországot is elérte az energiaválság: bedőlt az első áramszolgáltató cég

Magyarországot is elérte az energiaválság: bedőlt az első áramszolgáltató cég

2021. november 18. 09:01

Felfüggeszti ügyfelei ellátását a JAS Budapest Zrt. áramszolgáltató, a vállalat egyik legnagyobb ügyfele a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. A MEKH nyilvános felhívást tett közzé az ügyfelek átvételére, várhatóan az MVM lesz a befutó.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Felfüggeszti ügyfelei ellátását a JAS Budapest Zrt. áramszolgáltató, a vállalat már október végén tájékoztatta a ügyfeleit, hogy nem fog tudni villamosenergia-ellátást biztosítani részükre - írja a G7. Az ügyvezető-tulajdonos elismerte, hogy vannak nehézségeik, aminek fő oka az, hogy a gáz drágulása miatt az áram ára is elszállt.

Az ügyfelek között vannak olyanok is, akik egyetemes szolgáltatás igénybevételére jogosultak, ezért november 17-én kétnapos határidővel írt ki az ő átvételükre egy nyilvános felhívást a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal – szúrta ki a portál a Hivatal oldalán.

Végső menedékesként a befutó várhatóan az MVM lesz, de fontos, hogy a portál szerint a JAS-nak 300-400 ügyfele volt a nehézségek kezdete előtt, tehát az egyetemes szolgáltatásra jogosult kör csak a kisebb része az ügyfélkörnek. A többieknek tehát most az október 29-i kiértesítéstől számított 30 napon belül, tehát november 29-ig kellene sürgősen új energiaszolgáltatót találniuk (addig a hálózati engedélyes kénytelen ellátni őket árammal), bár ez sem teljesen egyértelmű, mert a G7 rákérdezett például a JAS egyik ügyfelére, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-re, és kiderült, hogy ők nem is kaptak az áramellátás felmondásáról szóló hivatalos értesítést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 22. szombat
Vince, Artúr
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?