21 °C Budapest
Prince G. Bethlen amongst scientists from Hungarian money - Forint

Nincs megállás, újabb emelést jelentett be az MNB alelnöke: elszállhatnak a reálkamatok

2021. november 16. 16:05

Csütörtöktől ismét eltér majd az egyhetes betét kamata és az alapkamat - jelentette be Virág Barnabás, az MNB alelnöke. A lépéssel még a bejelentett 30 bázispontosnál is nagyobb lehet a kamatemelés mértéke, de a pontos számokat csak csütörtökön közlik.

Ha egy mondattal kellene összegeznem a Monetáris Tanács értékelését, akkor azzal kezdeném, hogy a monetáris politika és az infláció elleni védekezésünk új szakaszba lépett - mondta Virág Barnabás a kamtdöntés utáni háttérbeszélgetésen a Portfolio tudósítása szerint.

Mint kifejtette, az új szakaszban a feldolgozott élelmiszerek árának emelkedése és az inflációs várakozások fogják meghatározni az inflációs pályát.

A kulcs a nagyobb kamatemelési ütem és a nagyobb rugalmasság.

Az MNB-alelnök szerint az inflációt növelő tényezők a korábban vártnál is erősebbek lesznek, ezzel későbbre tolódik az inflációs cél elérése is. A jegybank számára kulcsfontosságú az inflációs kilátások horgonyzása és a másodkörös hatások elkerülés.

Elismerte, hogy a jegybank szeptemberi inflációs pályájához képest magasabban alakulhat az infláció.

Az inflációs kockázatokat két fronton kell egyszerre kezelni: a várakozások horgonyzásához és a másodkörös hatások elkerüléséhez egy hosszú, kiszámítható kamatemelési ciklus kell. Szükséges a gyorsan változó pénz- és árupiaci hatások kezelése gyors és rugalmas jegybanki reakcióval.

A reálkamatok alakítása kiemelten fontos, a válság után a reálkamatok magasabbak lesznek a feltörekvő gazdaságokban, mint korábban. A magyar gazdaságnak tehát magasabb reálkamatok mellett is növekedési pályán kell maradnia

- húzta alá, majd a jegybank mai négy lépését is felsorolta az alelnök:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • Az alapkamat 30 bázispontos emelése.
  • Az egyhetes betéti eszköz kamata csütörtöktől megint az alapkamat felett alakul.
  • A forintlikviditást nyújtó swapeszközöket a mai nappal kivezeti a Tanács, ezzel az eddig jelzett pályán kívánunk gyorsítani.
  • A monetáris transzmisszió segítése érdekében a devizalikviditást nyújtó swapeszközöket továbbra rendelkezésre bocsátjuk. Emellett egy jegybanki diszkont kötvény kerül bevezetésre már decemberben.

"Kiemelten fontos kérdés, hogy az inflációból mennyi a külső és a belső tényező. Mi egyelőre azt gondoljuk, hogy 60 százalék lehet a külső, 40 százalék pedig a belső, de mindkettő az infláció emelkedését okozza" - mondta az alelnök. Hozzátette: még mindig komoly külső inflációs nyomás van a csőben, ami a következő negyedévben tovább fűtheti ezt a tényezőt.

Általános áremelkedés indult el a gazdaságban, nem csak néhány termék ára emelkedik. Az inflációt egyértelműen felfelé mutató kockázatok jellemzik

- hangsúlyozta. A következő időszakban a jegybank befolyásolni fogja a rövid oldali kamatokat, az egyhetes betéti eszköz a rövidtávú pénzpiaci és árupiaci fejleményekre reagál majd. Mint mondta, a magyar gazdaság erős növekedési potenciállal rendelkezik, miközben az inflációs kockázatok tartósan megemelkedtek, ennek kezelésére a reálkamatok emelése szükséges.

Az új szakaszban az alapkamat-emelési ciklus gyorsítására van szükség, ez ma 30 bázispontot jelent. A következő hónapok kamatemelésének pontos mértékét majd a decemberi inflációs jelentés függvényében fogjuk meghatározni

- mondta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 7. 05:00
A nagy államadósságok miatt veszélybe kerülhet ismét az eurózóna? Milyen hatása lehet az erősödő inf...
MEDIA1  |  2022. július 6. 17:36
A Media1 értesülése szerint Gajdics ismét a néhány éve a NER-hez került Szabad Föld főszerkesztője l...
Kiszámoló  |  2022. július 6. 09:41
A kiürített államkassza miatt a kormány ezermilliárdos nagyságban különadókkal sújtott több szektort...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?