Exterior of the Hungarian national bank in Budapest, Hungary. The central bank of the Republic of Hungary is known as the MNB.

Fontos ülést tart ma az MNB: ismét rengeteg magyarnak megdrágulhatnak a hitelei

MTI
2021. július 27. 10:01

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa.

Júniusi ülésén 30 bázisponttal 0,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a tanács és 15 bázisponttal, az alapkamattal megegyező szintre emelte az egyhetes betéti kamatot is. Bejelentették, hogy nem csupán egyszeri monetáris szigorításról van szó, kamatemelési ciklus kezdődött, amely addig tart, amig az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba.

Az alapkamat tavaly július óta - kétszer 15 bázispontos csökkenés után - állt 0,60 százalékon. A monetáris tanács csaknem tíz éve 2011 decemberében emelt utoljára kamatot, akkor 6,50-ről 7,00 százalékra. A második negyedévben minden hónapban 5 százalék fölött volt az infláció a 2-4 százalékos jegybanki célsávval szemben.

A kamatemelési ciklus havi lépésekben halad előre. A mértékeket illetően a júliusi döntés bizonyosan meghatározó lesz, mondta a múlt havi kamatdöntés után két héttel egy nyilatkozatában Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért és pénzügyi stabilitásért felelős alelnöke. Mint hozzátette, hiba lenne alábecsülni az infláció tartós megemelkedésének esélyét. 

A jegybanki tisztségviselők elszánt nyilatkozatai alapján ma demonstratív lépésre számítanak az elemzők, a Portfolió által megkérdezetettek konszenzusa 25 bázispontos emelést mutat, amivel 1,15 százalékosa emelkedne az alapkamat és az egyhetes betét rátája.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 29. szerda
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?