27 °C Budapest
Új fejlemények a magyar euróról: rengetegen állnak a mielőbbi bevezetés mellett

Új fejlemények a magyar euróról: rengetegen állnak a mielőbbi bevezetés mellett

2021. július 11. 16:01

A magyarok kétharmada támogatja az euró bevezetését, 33 százalék szerint mielőbb csatlakozni kéne az eurózónához - derült ki egy friss felmérésből. A válaszadók 60 százaléka szerint Magyarországra is jó hatással lenne, ha bevezetnénk a közös európai fizetőeszközt. 41 százalék szerint az euró árstabilitást hozhatna hazánkba, és a döntő többség attól sem tart, hogy a közös fizetőeszköz miatt az ország elveszíti a kontrollt a gazdasága felett.

Az euró bevezetését széles körben támogatja azon tagállamok a lakossága, amelyek még nem tértek át a közös uniós valutára - derült ki az Eurobarometer friss felméréséből, amelyhez májusban gyűjtötték az adatokat. Az uniós közvéleménykutató hét ország lakosainak véleményét kérte ki: Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Magyarországon, Romániában és Svédországban dolgoztak.

Mint kiderült, az összes megkérdezett 57 százaléka mondta azt, hogy támogatná az euró bevezetését, 40 százalék ellene van, 3 százalék pedig bizonytalan az ügyben, vagy nem akart válaszolni. A legtöbben (75%) Romániában támogatják a közös valutát, de

A közös fizetőeszköz támogatottsága Svédországban (43%) és Csehországban (33%) a legalacsonyabb.

A megkérdezett magyarok 69 százaléka látta úgy, hogy pozitív hatással volt az euró bevezetése azokra a tagállamokra, amelyek ezt megtették. A válaszadók 60 százaléka szerint pedig Magyarországra is jó hatással lenne, ha csatlakoznánk a eurózónához. Ellenben a legtöbb magyar szerint (66%) még nem állunk készen az euró bevezetésére, 26 százalék mondta azt, hogy az ország készen áll a csatlakozásra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A magyar válaszadók 26 százaléka azt mondta, szerinte öt éven belül lesz itthon euró, 43 százalék már kicsit óvatosabb, ők 10 éves intervallumot adtak meg. 26 százalék véli úgy, hogy soha nem lesz itthon euró.

Megvizsgálták a felmérésben azt is, hogy milye hatásokat várnak a közös európai fizetőeszköztől az egyes országok lakói. A magyarok 48 százaléka tart drágulástól, viszont

2 százalék szerint semmilyen hatással nem lenne az árakra az euró bevezetése. Ugyanakkor a magyarok 63 százaléka tart attól, hogy az átváltás alatti időszakban visszaélésszerű ármeghatározás lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 24. szombat
Kinga, Kincső
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?