Itt a rég várt bejelentés: felminősítették Magyarországot

Itt a rég várt bejelentés: felminősítették Magyarországot

2019. február 16. 10:03

BBB-re módosította Magyarország adósbesorolását pénteken a Standard & Poor's, ezzel majdnem két és fél év után örülhetünk újabb felminősítésnek.

Nem okozott komoly meglepetést az S&P döntése, hiszen 2017 augusztusa óta volt pozitív kilátásuk érvényben a magyar osztályzatra, amiről elvileg két éven belül el kellett lépniük. Most az új BBB osztályzat mellé stabil kilátást rendelt a cég, így egyelőre nincs képben további változtatás.

Az elemzésben kiemelik, hogy tavaly zsinórban a hatodik olyan év volt, amikor Magyarország kiemelkedő növekedést ért el. Ugyan a háztartások adóssága emelkedett 2018-ban, az államadósság és a külső adósságállomány csökkent a GDP arányában. Nagyrészt ezek indokolhatták a mostani felminősítést.

A hitelminősítő szakemberei hangsúlyozzák, hogy a stabil kilátás a túlfűtött munkaerőpiac és a további várható felzárkózás esélyeit tartalmazza.

Hozzáteszik, hogy a következő két évben akkor jöhet további felminősítés, ha a magyar gazdaság teljesítménye erősebb és kiegyensúlyozottabb marad, mint a versenytársaké. Emellett a nettó államadósság és a külső adósság vártnál gyorsabb leépülése jelenthet pozitívumot, illetve akkor jöhetne felminősítés, ha a kormány többletes költségvetést tudna összehozni.

Leminősítésre vagy kilátásromlásra akkor lehet számítani két éven belül, ha egy erőteljes külső sokkot a nyitott magyar gazdaság is megérezne, vagy ha a külső finanszírozási helyzetünk bizonytalanná válna. Ide sorolják az EU-források esetleges felfüggesztését, ami az adósságunkra is negatív hatással lenne.

Az S&P szakemberei arra számítanak, hogy 2021-ig fokozatosan 2%-ra lassul majd a magyar gazdaság növekedése, ugyanakkor azt gondolják, hogy ugyan kicsi és nyitott gazdaság vagyunk, de át tudjuk majd vészelni a külső kereslet átmeneti csökkenését és az uniós források visszaesését.

Az egyik nagy erősségünkként hangsúlyozzák, hogy a nettó külső adósságunk tavaly a GDP 10%-a alá esett a 2010-es 55%-ról. Ugyan a fizetési mérlegünk többlete csökken, de a lebegő forintárfolyam és a még mindig alacsony munkaerőköltségek középtávon továbbra is támogathatják Magyarország versenyképességét - teszik hozzá. Kiemelik még, hogy a hitelezés most látható felfutása belső finanszírozású, de figyelmeztető jel lehet, hogy bruttó értelemben nő a magyar bankok külföldi finanszírozása.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hitelminősítő szerint jelenleg "komplikáltak" a magyar kormány és az EU viszonyai, azzal számolnak, hogy 2021 után az új költségvetésben évente a GDP 1-2 százalékának megfelelő forrásvesztéssel kell majd számolnunk. Ha ez megvalósul, akkor a nemzeti össztermék egy százalékának megfelelő fizetési mérleg-többletünk lehet még 2022-ben is.

Az S&P szerint már tetőzött a magyar gazdaság növekedése, hosszabb távon a strukturális kihívások és a túlhevülés jelei ronthatják a növekedési kilátásainkat. Idén a cég legalább 3,3%-os GDP-bővülést vár, amit elsősorban a belső kereslet támogathat a béremelkedésen keresztül. Kiemelik, hogy mára szinte minden szektorban általános a munkaerőhiány, ami kétszámjegyű béremelkedést okoz, viszont arra utal, hogy a magyar gazdaság kezdi elérni korlátait. Középtávon éppen ez lehet az egyik kihívás a kkv-k gyenge termelékenysége és a demográfia romlása mellett.

Továbbra is kockázat, hogy Magyarország nyitott gazdaság, különösen a német autóiparnak van erősen kitéve, ezért a kínai kereslet csökkenése és az esetleges amerikai büntetővámok hamar érzékenyen érinthetik a magyar gazdaságot is. Negatívumként értékelik a fékek és ellensúlyok utóbbi években látott erodálódását, de hozzáteszik, hogy a kormányzati lépések eddig nem rontották a képet a külföldi befektetők szemében.

A költségvetést illetően az idén hisznek az 1,8%-os kormányzati tervben, ugyanakkor optimistának találják azt a középtávú célt, hogy 2022-re a GDP fél százaléka legyen a deficit. Ez elsősorban a nemrég bejelentett adócsökkentéseknek és új kiadási intézkedéseknek köszönhető, melyek nyomást helyeznek a büdzsére, ha a növekedés 4% alá lassul.

A hitelminősítő szerint azt a lehetőséget már jó eséllyel elszalasztottuk, amit a kedvező külső környezet kínált az adósság gyorsabb ütemű csökkentésére az elmúlt néhány évben. Emiatt 2022-ig 60% felett maradhat az adósságrátánk, ami csökkenti a kormány fiskális mozgásterét stresszhelyzet esetén.

A mostani után rögtön jövő pénteken jön az újabb felülvizsgálat, akkor a Fitch dönthet Magyarországról. A cégnél szintén pozitív a kilátásunk 2017 óta, így nem zárható ki akár egy újabb felminősítés sem.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Holdblog  |  2022. augusztus 12. 05:59
“Mit gondoltok az olyan alternatív befektetési eszközök áráról, mint a mtárgyak vagy a te...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?