11 °C Budapest

Elszakadt a cérna az arany piacán

Pénzcentrum
2013. június 26. 16:06

A tegnapi kedvező amerikai adatok megerősítették azokat a várakozásokat, hogy az amerikai jegybank rövidesen elzárhatja a pénzcsapokat. Emiatt pedig újabb eladói hullám söpör végig a menedékeszközök piacán, így az arany már több mint 3, az ezüst pedig több mint 5 százalékot zuhant a szerdai kereskedésben.

Folytatódik az arany és ezüst zuhanása

Úgy látszik, csak rövid időre csillapodtak a kedélyek az előző heti zuhanást követően az arany és az ezüst piacán. A két nemesfém árfolyama a mai kereskedésben is eladói nyomás alá került, mely révén az arany több mint 3 százalékkal 1 230 dollár közelébe zuhant, az ezüst árfolyama pedig közel 5 százalékkal került lejjebb. Mindezek fényében mindkét nemesfém közel 3 éves mélypontra zuhant.

Elszakadt a cérna az arany piacán - Tovább zuhan az árfolyam

 

Elszakadt a cérna az arany piacán - Tovább zuhan az árfolyam


Javulnak az amerikai gazdaság fundamentumai

Az előző heti mélyrepülést az arany és az ezüst árfolyamában Ben Bernanke szavai váltották ki, miután a jegybankelnök arról számolt be, hogy a tengerentúli gazdaság egyre kedvezőbb kilátásai révén az eszközvásárlási program akár már a következő évben leállhat. Ez pedig jelentős érvágást jelentene az arany és az ezüst számára, miután a két nemesfémet a befektetők többek között az infláció elleni menedékként is vásárolták.

Az amerikai gazdaság javuló fundamentumait a tegnap érkezett makrogazdasági statisztikák is alátámasztják: az S&P Case-Shiller lakásárindex szerint áprilisban 2,5 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak a legnagyobb amerikai városokban, tavaly óta pedig összesen 12,1 százalékkal kerültek feljebb. Az ingatlanpiaci adat után érkező bizalmi index és az újlakás értékesítések száma szintén kellemes meglepetéssel szolgáltak. A négy órakor közzétett Conference Board fogyasztói bizalmi index a várt enyhe emelkedés helyett bő ötéves csúcsra (81,4 pontra) emelkedett májusban, sőt az újlakás értékesítések száma is 2008-as csúcspontjára emelkedett.

Tovább erősödik a dollár

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az amerikai gazdaságból érkező kedvező adatok mellett a dollár erősödése is folyamatosan nyomás alatt tartja a nemesfémeket. Az euró-dollár kurzus az utóbbi napokban szinte megállás nélkül ereszkedik, így immár 1,3 közelében járnak a jegyzések.

Elszakadt a cérna az arany piacán - Tovább zuhan az árfolyam

Az elemzők is vágják a célárakat

A kedvező gazdasági kilátások révén a nagy elemzőházak is sorra vágják vissza az arany és az ezüst árfolyamára korábban adott célárfolyamokat. Míg a Goldman 2013 év végi arany célárát 1 300 dollárra módosította, addig a Morgan Stanley szerint decemberben 1 409 dollár körül ingadozhat a sárga nemesfém árfolyama, a Credit Suisse pedig 1 400 dolláros célárt prognosztizál.

Mindezek mellett a Credit Suisse az ezüsttel kapcsolatban is pesszimistább lett, legfrissebb elemzésükben 24,2 dolláros árfolyamot valószínűsítenek év végére. Sőt a UBS is csökkentette az arany kistestvérére vonatkozó prognózisát, a társaság 17,5 dolláros célárfolyammal kalkulál, mely mintegy 32,7 százalékos vágást jelent.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?