A kutatók remélik, hogy ez az áttörés segít a tengeri élővilágot fenyegető halálos veszélyek korai felismerésében.
A zsír újra népszerű az élelmiszerpiacon és a gasztronómiában, miközben a korábbi negatív megítélése átalakulóban van. A teljes értékű, természetes zsírokat tartalmazó élelmiszerek iránti kereslet növekszik, és a prémium éttermekben is egyre gyakrabban használják az állati zsírokat - írja a The Independent.
Ha elmúltál 18 éves, valószínűleg már láttad, ahogy a zsírokról alkotott vélemény ingaként lengett a "jó neked" és a "rossz neked" végpontok között. Az útmutatások olyan gyakran változnak, hogy nehéz meghatározni, mi az aktuális konszenzus.
A zsír vitathatatlanul "divatos" jelenleg, a kiskereskedők, mint a Waitrose, arról számolnak be, hogy megnövekedett a kereslet a teljes értékű élelmiszerek iránt, a teljes zsírtartalmú joghurt és a teljes tej eladásai növekednek. Egyre többen szkeptikusak a szintetikus összetevőkkel és a túl sok adalékanyagot tartalmazó termékekkel szemben.
"Sok alacsony zsírtartalmú termék erősen feldolgozott, és a csökkentett zsírt hozzáadott cukrokkal és finomított szénhidrátokkal kompenzálják, ami növelheti a sóvárgást, vércukorproblémákhoz vezethet és növeli a metabolikus betegségek kockázatát" – mondja Natalie Louise Burrows, az Integral Wellness klinikai igazgatója és regisztrált táplálkozási terapeuta.
A zsír újrafelfedezése az egyik oka annak, hogy a marhafaggyú reneszánszát éli a TikTokon, ahol a bőrápolási influenszerek "teljesen természetes" hidratálóként ünneplik. Ami azonban még fontosabb, hogy a zsír, amelyet hagyományosan a munkásosztály üzemanyagának tekintettek, most visszatér a felső kategóriás éttermekbe.
A londoni Michelin-csillagos Kitchen Table-ben marhafaggyúban sült füstölt angolnát és jersey újburgonyát kínálnak. A somerseti HOLM étterem gyönyörű rib-eye steaket szolgál fel grillezett római salátával és marhafaggyú sabayonnal. Elég csak megnézni a népszerű hírleveleket, mint a Suet Mansion, hogy rájöjjünk, a brit zsír iránti érdeklődés él és virágzik.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Fontos azonban emlékezni arra, hogy nem minden zsír egyforma. Az állati zsírok általában több telített zsírt tartalmaznak, míg a növényi zsírok (például olajok, diófélék, magvak és avokádó) általában gazdagabbak telítetlen zsírokban – amit gyakran "jó zsírnak" neveznek. Ennek ellenére a telített zsírban gazdag élelmiszerek (például tejtermékek, zsíros halak és máj) tele vannak olyan alapvető tápanyagokkal, mint a B12-vitamin, vas és omega-3 zsírsavak.
"A konszenzus fejlődik" – mondja Burrows. "Évtizedek kutatásai kapcsolták össze a telített zsírt a magasabb LDL ('rossz') koleszterinszinttel és a szívbetegségek megnövekedett kockázatával. Azonban a közelmúltbeli átfogó felülvizsgálatok és meta-analízisek megkérdőjelezték e kapcsolat erősségét, azt sugallva, hogy a telített zsír talán nem olyan káros, mint korábban gondolták." – tette hozzá.
-
Karácsonyi bevásárlás: miért éri meg a Lidl mellett dönteni az ünnepek előtt?
Az ünnepi készülődés mindenkitől sok energiát és alapos tervezést igényel, ezért a Lidl célja, hogy az idei karácsonyi bevásárlást a vásárlók egyszerűen és egy helyen intézhessék.
-
Közeledik a síszezon, féláron is elérhető a Gránit Bank Platinum kártya: 50 milliós, síelésre is érvényes utasbiztosítás jár hozzá
Európa sípályáin nagyjából minden tizedik síelő szenved kisebb-nagyobb balesetet egy-egy szezonban.
-
Ez a cég ott lát lehetőséget, ahonnan más menekül: bevásárolták magukat egy borsodi zsákfalu baromfifeldolgozójába
A Pi-Pi Kft. a Demján Sándor Tőkeprogram segítségével korszerűsíti az üzemet.
-
Elektromos 4x4 városban, országúton, terepen: hol jön ki az előnye?
Mit is nyújt a négykerék-hajtás a mindennapokban az autósok számára?
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








