23 °C Budapest
Whooping cough bacteria Bordetella pertussis, 3D illustration. Gram-negative coccobacilli bacteria which cause children infection whooping cough

Tovább emelkedett a szamárköhögéses esetek száma: ezekben a vármegyékben találtak betegeket

2024. július 8. 12:02

A 26. héten egy tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt jelentettek - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya. Tovább terjed a szamárköhögés, illetve kullancsok által terjesztett betegséggel is fordultak orvoshoz páciensek a 2024. június 24. és 30. közötti időszakban.

Egy Komárom- Esztergom vármegyei általános iskolából 2024. június 24-27. között 92 fő (82 tanuló, 10 kísérő) erdélyi kiránduláson vett részt. 2024. június 25-től kezdően 61 fő (55 tanuló, 6 kísérő) enterális tünetekkel betegedett meg. Kórházi ápolásra nem került sor. Négy betegnél kezdeményezett diagnosztikai székletvizsgálat még folyamatban van. Az illetékes járási népegészségügyi osztály által végzett járványügyi vizsgálat adatai alapján a megbetegedések étel eredete nem valószínűsíthető, a megbetegedéseket feltételezhetően vírusfertőzés okozta, mely kontakt úton terjedt - közölte az NNGYK.

Ahogy lapunk arról korábban hírt adott, a 25. hétig már összesen 1871 szalmonella és 2964 Campylobacter-fertőzés történt a hivatalos adatok szerint. Ez több, mint a 2023-as év 25. hetéig regisztrált esetek száma, és a 2018-2022. évek mediánja. A 26. heti adatok alapján ez a különbség megmaradt, vagyis idén több ilyen hányással, hasmenéssel járó fertőzést regisztráltak. Arról, hogyan kerülhetjük el a nyári szalmonella és más gastroenteritis tünetekkel járó fertőzéseket, ebben a cikkben írtunk:

A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül egy parotitis epidemica, tizenkilenc pertussis és egy tetanus megbetegedés gyanújáról érkezett jelentés - írták. Egy Csongrád-Csanád vármegyei 13 éves, életkorának megfelelően két MMR oltással rendelkező férfibetegnél a mumpsz klinikai diagnózis alátámasztására, vagy elvetésére szolgáló virológiai vizsgálatok folyamatban vannak.

A 26. héten 19 pertussis, vagyis szamárköhögés megbetegedés gyanúját rögzítették a fertőzőbeteg nyilvántartásba. A pertussis bejelentések a fővárosból, és 7 vármegyéből érkeztek (Baranya, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy és Tolna). A betegek közül egy fő az 1-2 éves, 2 fő a 3-5 éves, négy fő a 15-19 éves, két fő a 30-39 éves, öt fő a 40-49 éves, egy fő az 50-59 éves, négy fő pedig a 60 év feletti korcsoportba tartozott. Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok egy betegnél alátámasztották a klinikai diagnózist. A többi betegnél a diagnosztikus vizsgálatok még folyamatban vannak.

Egy budapesti, 92 éves nőbeteg tetanus megbetegedésnek gyanújáról érkezett jelentés. A beteg tetanusz fertőzésre gyanús klinikai tünetekkel került kórházi felvételre, ahol aktív és passzív tetanusz elleni immunizálásban részesítették.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A héten három encephalitis infectiosa diagnózissal bejelentett megbetegedés közül egy 58 éves Komárom-Esztergom vármegyei és egy 77 éves Pest vármegyei férfi, továbbá egy 53 éves Vas vármegyei nő klinikai tünetei hátterében a kullancsencephalitis vírusa állt.

A 26. héten egy Hantavírus okozta veseszindrómáról érkezett jelentés. A 20 éves Baranya vármegyei férfibetegnél a laboratóriumi vizsgálat a Hantavírus Dobrava kóroki szerepét igazolta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem