27 °C Budapest
Used orange pills in a plastic pack - blister. Global pharmaceutical industry for billions dollars per year. Pharmaceutical drugs for use as medications. From above. Vitamin C

Kiderült a nagy A-vitamin titok: ezt jobb, ha tudod a drága patikai készítményekről

2024. május 14. 17:31

Az újonnan felfedezett A5-vitamin miatt az A-vitamin csoport új megnevezése és a táplálkozási ajánlások kiigazítása vált szükségessé – hívta fel a figyelmet közös kutatásában Prof. Dr. Bánáti Diána, az SZTE professzora és Dr. Ralph Rühl berlini tudós.

Az A-vitamin terminológia és a táplálkozási ajánlások számos bizonytalanságot tartalmaznak. Egy szegedi és egy berlini tudós hívta fel erre a figyelmet és tett javítási javaslatokat. Prof. Dr. Bánáti Diána és Dr. Ralph Rühl 2024 márciusában megjelent tanulmányukban megállapítják, hogy az A-vitamin terminológiáját gyakran még szakmai körökben sem használják helyesen. Részletes megoldási javaslatokat tesznek, amelyeket a nemzeti és nemzetközi hatóságok a táplálkozás és az élelmiszer-biztonság területén megvalósíthatnak.

Az A-vitamin és a provitamin-A terminológia különösen fontos a táplálkozási irányelvek kidolgozása szempontjából. Az olyan kifejezések, mint a retinol és a béta-karotin, amelyeket szakmai és jogi szövegekben használnak, nem egyes konkrét anyagokra, hanem vegyületcsoportokra utalnak. Prof. Dr. Bánáti Diána és Dr. Ralph Rühl munkájukban szisztematikusan elemezték ezen csoportok terminológiáját a legújabb szempontok szerint.

Dr. Ralph Rühl több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik az A-vitamin kutatásában. A tudós az A5-vitamin egyik felfedezője és a CISCAREX induló vállalkozás alapítója. Prof. Dr. Bánáti Diána a Szegedi Tudományegyetem professzora, az Európai Unió Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóságának (EFSA) korábbi elnöke. Sokéves tapasztalattal rendelkezik az élelmiszer-tudomány, elsősorban az élelmiszer-biztonság és az élelmiszerjog területén. Elemzésük során kiderült, hogy

a hatályos szabályozás számos bizonytalansági tényezőt tartalmaz, amelyeket részletesen vizsgáltak, majd megoldási javaslatokat is tettek.

Az így kapott eredményeket az EU, az USA, Kína és más országok hatóságainak nemzeti és nemzetközi táplálkozási irányelveikbe kellene beépíteniük. Javaslatot tettek arra vonatkozóan is, hogyan lehetne ezeket az új elemeket beépíteni az élelmiszerjogba.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az A5-vitamin, a több mint 80 év után azonosított új vitamin megnevezése és kategorizálása különösen fontos. A 2021-ben felfedezett A5-vitamin az A-vitamin egyik alcsoportjaként vagy önálló új vitamin kategóriaként is definiálható. A jelenleg alkalmazott terminológia és a táplálkozási irányelvek alapján az A-vitamin altípusaként való kategorizálást javasolják, de önálló A-vitamin-hatással.

Az általános, ma is használatos A-vitamin terminológia a múlt század közepén kialakított szabályozáson és nevezéktanon alapul. Mind a terminológia, mind az élelmiszerek dúsítására vonatkozó nemzeti és nemzetközi előírások pontatlanok és nem harmonizáltak. Az elemzés alapján javasolt a terminológia szétválasztása, valamint az A-vitaminra vonatkozó nemzeti és nemzetközi szabályozás és a vonatkozó étrendi ajánlások javítása és aktualizálása.

Az A5-vitamin természetes módon a gyümölcsökben és zöldségekben, különösen a leveles zöldségekben és a gyökérzöldségekben fordul elő. A nyugati lakosság akár 95 százaléka nem éri el az ajánlott gyümölcs- és zöldségfogyasztást, ami specifikus A5-vitamin hiányt is okozhat. Míg más vitaminok hiányának megelőzésére már léteznek étrend-kiegészítők, addig az A5-vitamin célzott pótlására eddig nem volt megoldás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm