Cow and calf  in a field close to  Lacock village, Wiltshire, England, UK

Sokkoló: halálos vírus maradványait mutatták ki a bolti dobozos tejekben

2024. április 25. 07:04

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) kedden bejelentette, hogy bár a tejtermékekben kimutatták a H5N1 madárinfluenza vírusrészecskéit, ezek a tesztek rendkívül érzékenyek voltak, és valószínűleg csak a pasztőrözés során elpusztult vírusok maradványait észlelték. A tej fogyasztása továbbra is biztonságosnak tekinthető. Az FDA és más szervezetek további vizsgálatokat végeznek annak ellenőrzésére, hogy a vírusrészecskék nem jelentenek-e kockázatot az emberi egészségre, miközben hangsúlyozzák a pasztőrizált tejtermékek fogyasztásának fontosságát - számolt be a CNN.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) bejelentette, hogy a tejtermékek biztonságos fogyasztása nem kerül veszélybe, annak ellenére, hogy a H5N1 madárinfluenza vírusrészecskéit azonosították tejmintákban. Az érintett tejeket élelmiszerüzletekben vásárolták. Az FDA szerint a pasztőrözési folyamat során a vírusok elpusztulnak, így nem jelentenek kockázatot az emberi egészségre. A hivatal további vizsgálatokat tervez annak megerősítésére, hogy a tejfogyasztás teljes mértékben biztonságos maradjon.

A madárinfluenza jelenleg is szarvasmarhák között terjed, és az első eseteket Texasban és Kansasban azonosították. Azóta több mint 30 gazdaságban igazolták a fertőzést, nyolc államban. A beteg állatok kevesebbet ettek, tejeik besűrűsödtek és elszíneződtek. A kutatók még vizsgálják a fertőzés eredetét és terjedési módját.

Az FDA hangsúlyozza, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő tej 99%-a pasztőrözött, ami segít megőrizni a termékek biztonságát. Emellett arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy

kerüljék a pasztőrözetlen vagy nyers tej fogyasztását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) és más szervezetek is figyelemmel kísérik a helyzetet. Az USDA arra buzdítja a gazdákat, hogy jelentsék az esetleges fertőzéseket. A járvány nyomon követése érdekében sürgősségi osztályok és influenzavizsgálati adatok elemzése is történik.

A CDC szóvivője szerint eddig 23 olyan személyt vizsgáltak meg, akik potenciálisan érintkeztek a H5N1 vírussal, de újabb pozitív eset nem merült fel. A helyzet figyelemmel kísérése mellett fontos kiemelni az állategészségügyi intézkedéseket fontosságát és azt, hogy az élelmiszerbiztonsági protokollok betartása milyen kulcsfontosságú lehet egy ilyen járvány során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem