23 °C Budapest
Cow and calf  in a field close to  Lacock village, Wiltshire, England, UK

Sokkoló: halálos vírus maradványait mutatták ki a bolti dobozos tejekben

2024. április 25. 07:04

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) kedden bejelentette, hogy bár a tejtermékekben kimutatták a H5N1 madárinfluenza vírusrészecskéit, ezek a tesztek rendkívül érzékenyek voltak, és valószínűleg csak a pasztőrözés során elpusztult vírusok maradványait észlelték. A tej fogyasztása továbbra is biztonságosnak tekinthető. Az FDA és más szervezetek további vizsgálatokat végeznek annak ellenőrzésére, hogy a vírusrészecskék nem jelentenek-e kockázatot az emberi egészségre, miközben hangsúlyozzák a pasztőrizált tejtermékek fogyasztásának fontosságát - számolt be a CNN.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) bejelentette, hogy a tejtermékek biztonságos fogyasztása nem kerül veszélybe, annak ellenére, hogy a H5N1 madárinfluenza vírusrészecskéit azonosították tejmintákban. Az érintett tejeket élelmiszerüzletekben vásárolták. Az FDA szerint a pasztőrözési folyamat során a vírusok elpusztulnak, így nem jelentenek kockázatot az emberi egészségre. A hivatal további vizsgálatokat tervez annak megerősítésére, hogy a tejfogyasztás teljes mértékben biztonságos maradjon.

A madárinfluenza jelenleg is szarvasmarhák között terjed, és az első eseteket Texasban és Kansasban azonosították. Azóta több mint 30 gazdaságban igazolták a fertőzést, nyolc államban. A beteg állatok kevesebbet ettek, tejeik besűrűsödtek és elszíneződtek. A kutatók még vizsgálják a fertőzés eredetét és terjedési módját.

Az FDA hangsúlyozza, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő tej 99%-a pasztőrözött, ami segít megőrizni a termékek biztonságát. Emellett arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy

kerüljék a pasztőrözetlen vagy nyers tej fogyasztását.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) és más szervezetek is figyelemmel kísérik a helyzetet. Az USDA arra buzdítja a gazdákat, hogy jelentsék az esetleges fertőzéseket. A járvány nyomon követése érdekében sürgősségi osztályok és influenzavizsgálati adatok elemzése is történik.

A CDC szóvivője szerint eddig 23 olyan személyt vizsgáltak meg, akik potenciálisan érintkeztek a H5N1 vírussal, de újabb pozitív eset nem merült fel. A helyzet figyelemmel kísérése mellett fontos kiemelni az állategészségügyi intézkedéseket fontosságát és azt, hogy az élelmiszerbiztonsági protokollok betartása milyen kulcsfontosságú lehet egy ilyen járvány során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem