18 °C Budapest
Young woman is going on city tour. She is having allergy.

Téged is kínoz az allergia? Erre a pollenre lehetsz különösen érzékeny: nem sokáig kell kitartani

2024. április 19. 09:28

A pollenterhelés az elkövetkező napokban a csapadék és a lehűlés hatására várhatóan lecsökken - közölte az NNGYK. Bár visszaesett a pollenterhelés a a Levegőhigiénés Laboratórium adatai szerint, továbbra is tart a pollenszezon legerősebb időszaka – egyszerre több, mint 20 féle allergén virágpora található meg a levegőben, többségük országosan tüneteket okozó koncentrációban.

A tölgy és a fenyőfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, az eperfaféléké, a kőrisé, a platáné, a dióé a nyíré országosan közepes. Alacsony-közepes koncentrációban lehet jelen a ciprus- és tiszafafélék, valamint a komlógyertyán, valamint már a bükk és a vadgesztenye virágpora.

A fák közül csökkenő mennyiségben, de még jelen van néhány szem a juhar és a fűz pollenjéből. Alacsony koncentrációban jelen van még a levegőben a sásfélék és a gyékény pollenje, továbbá a kora nyári allergének közül már a csalánfélék, a pázsitfűfélék, a libatopfélék, a lórom, az ernyősvirágzatúak, valamint az útifű virágpora is – ez utóbbiak mennyisége várhatóan fokozatosan emelkedik. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony.

 Az NNGYK korábban felhívta a figyelmet arra is, hogy továbbra is találkozhatunk a levegőben a „nyárfaszösz”-szel, ami azonban a tévhittel ellentétben nem okoz pollenallergiás tüneteket, mivel valójában a nyárfa terméséből és annak szél által való elterjedését segítő, üres, levegővel telt, allergén fehérjéket nem tartalmazó részeiből áll. Akiknél ebben az időszakban jelentkeznek pollenallergiás tünetek, azoknál valószínűleg a levegőben aktuálisan jelen lévő allergén növények pollenszemei okozhatják ezeket és nem a "nyárfaszösz"!

Indul a roham a patikákban gyógyszerért, orrsprayért

A pollenek már év eleje óta jelen vannak, azonban a jó idő beköszöntével kezd egyre több allergén a levegőbe kerülni a fák, bokrok virágzása és a szárazabb napokon nő a koncentráció is. Így a szénanáthások tünetei áprilistól egyre erőteljesebben jelentkezhetnek. Az allergiás tünetek erőssége hullámzó lehet, attól függően, milyen pollenek vannak a levegőben, nedves és hűvös vagy száraz és meleg-e az idő, de egyéni tényezők is befolyásolhatják.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka szenved - orvos által diagnosztizált - pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka szenvedi meg ezt az időszakot. Európában már napjainkban is a lakosság harmada allergiás, de már egyes becslések szerint az is előfordulhat, hogy minden második európai allergiás valamire.

Április és szeptember között másfélszer annyit váltanak ki a magyar betegek allergia elleni készítményből, illetve antihisztaminból, antiallergén szemcseppből pedig tízszer annyi fogy, mint a téli időszakban korábbi közlések szerint. Az allergiaszezonban akár időszakos termékhiány is kialakulhat, annyian keresnek egyidőben egy-egy szert. Ezért érdemes időben gondoskodni a gyógyszerkészletek feltöltéséről a szakemberek szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem