23 °C Budapest
Coronavirus Covid-19 Protection and Vaccine. Doctor drawing up solution from vaccine bottle and filling syringe injection for patient vaccination in medical clinic, Coronavirus in background

Hidegzuhany a Pfizerrel oltottakra: döbbenetes, ami most kiderült a vakcina gyártójáról

2024. április 9. 13:31

A brit gyógyszerészeti felügyelet megállapította, hogy a Pfizer a közösségi médiában tett félrevezető állításokkal és egy nem engedélyezett gyógyszer népszerűsítésével aláásta a gyógyszeripar iránti bizalmat, megsértve ezzel a 2019-es szabályozási kódexet - írta meg a gript.ie.

A brit gyógyszerészeti felügyelet, a Prescription Medicines Code Of Practice Authority (PMCPA) kritikával illette a Pfizer vállalatot, amiért az állításuk szerint helytelenül használta a közösségi médiát Covid-19 vakcinájuk népszerűsítésére. A panasz, amely 2023 februárjában érkezett, egy olyan tweetre vonatkozott, amelyet a Pfizer egyik amerikai alkalmazottja tett közzé és több vezető munkatárs is megosztott. Ebben azt állították, hogy vakcinájuk 95%-ban hatékony a Covid-19 megelőzésében és 94%-ban hatékony a 65 év felettiek körében.

A PMCPA vizsgálata során arra jutott, hogy a Pfizer megsértette a 2019-es szabályozási kódexet összesen öt alkalommal. Az ítélet szerint a cég félrevezető állításokat tett és nem engedélyezett gyógyszert népszerűsített, továbbá nem tükrözte megfelelően a lehetséges mellékhatásokra vonatkozó bizonyítékokat. A PMCPA úgy találta, hogy ezek az intézkedések aláásták a gyógyszeriparba vetett bizalmat - írta meg a gript.ie.

Válaszul a Pfizer UK képviselője elismerte és sajnálkozását fejezte ki az ügy kapcsán, hangsúlyozva vállalati irányelveiket és az alkalmazottak képzését a közösségi média használatát illetően. A Pfizer brit országos orvosi igazgatója azt nyilatkozta, hogy bár az eset véletlen volt, komolyan veszik és betartják az iparági magatartási kódexet.

Ez nem az első eset volt, hogy a Pfizer konfliktusba került szabályozó hatóságokkal kapcsolatos kommunikációjuk miatt. Korábban Albert Bourla vezérigazgatót figyelmeztették "félrevezető" nyilatkozatai miatt gyermekvakcinák kapcsán. Bár egyes állításaik helybenhagyásra kerültek fellebbezés után, több súlyos vádpontot elutasítottak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Pfizer gazdaságilag jelentős beruházásokat hajt végre Írországban, de közben globálisan is jogi kihívásokkal néz szembe Covid-19 vakcinája miatt. Texasban például Ken Paxton állam főügyésze perelte be őket hamis állítások és információnyilvánosság manipulálása miatt. Németországban pedig egy per indult BioNTech-szel közösen fejlesztett vakcina mellékhatásaival kapcsolatban.

Ezek az események rávilágítanak arra, hogy milyen fontos a pontos és átlátható kommunikáció a gyógyszeriparban, valamint arra is, hogy milyen komoly következményei lehetnek annak, ha egy vállalat nem tartja be ezt elveket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm